Waarom deze gave nieuwe shooting brake van Renault ananas op het dashboard heeft
Écht duurzaam
Elektrische auto’s zijn schoner dan benzine- of dieselauto’s, maar helemaal zonder voetafdruk zijn ze niet. Het kost flink wat energie om ze te bouwen, en er zijn best wat zeldzame grondstoffen nodig. Maar: zodra ze rijden, maken ze een hoop goed. Zeker als het productieproces steeds schoner wordt. Precies dat wilde Renault onderzoeken – met als resultaat de Emblème. Een studiemodel dat aantoont hoe ver je kunt gaan als je elk detail onder de duurzaamheidsloep legt.

5 ton CO₂
De ingenieurs van Renault kregen een lastige opdracht van het hoofdkantoor: de Emblème moest geproduceerd worden met 90% minder uitstoot dan een vergelijkbare auto uit 2019. In cijfers: van 50 ton CO₂ terug naar slechts 5 ton – en dat over de volledige levensduur, van productie tot sloop. Geen kleine opgave dus.
Hoe pak je dat aan? Door alles – echt alles – opnieuw te bekijken. Niet alleen bij Renault zelf, maar ook bij twintig leveranciers. Van Michelin tot de leverancier van de ruitenwissers: iedereen moest zijn steentje bijdragen. En dat leverde mooie innovaties op, zoals:
- Deurgrepen van AKWEL: 65% gerecycled materiaal, 60% lichter en 88% minder uitstoot
- Aluminium deuren van Constellium, gemaakt van gerecycled materiaal
- Dakhemel en dashboardbekleding van Forvia, op basis van linnen en ananasvezel
- Geluidsisolatie van Autoneum, uit enkelvoudige polyestervezels
- Batterij van Verkor, met 72% minder uitstoot dan conventionele accu’s
- Koplampen van Forvia Hella, met 50% minder uitstoot dan reguliere units
Zelfs de ruitenwissers zijn onder handen genomen. Producent Valeo ontwikkelde een systeem met 3D-geprinte onderdelen en een zuinigere sproeier – goed voor 60% minder uitstoot. Ja, zelfs je voorruit schoonmaken kan tegenwoordig duurzamer.

Functioneel design
Lekker duurzaam dus, die Emblème – maar hij ziet er ook nog eens gelikt uit. Met zijn 4,80 meter lengte, lage daklijn van 1,52 meter en gespierde wielkasten oogt hij als een mix van een sportieve coupé en een praktische stationwagen. Oftewel: een shooting brake.
En het ontwerp is niet alleen voor de show. Elk lijntje en paneel is erop gericht om de lucht zo soepel mogelijk langs de carrosserie te leiden. Zelfs de velgen zijn deels dicht. Met hulp van windtunnel van het Alpine F1-team wist Renault een indrukwekkende luchtweerstandscoëfficiënt van 0,25 te halen. En de Michelin-banden zorgen voor minder rolweerstand en gebruiken minder rubber.

Ananas op je dashboard
Ook vanbinnen gooit de Emblème hoge ogen op het gebied van duurzaamheid. Het dashboard en de deurpanelen zijn bekleed met linnen uit Normandië én – geloof het of niet – vezels van de ananasplant. De stoelen zijn bekleed met geweven, gerecycled polyester. En nee, dat zit niet als een plastic tuinstoel. Integendeel. Je oren worden ook verwend. In samenwerking met Jean-Michel Jarre – een Franse pionier in elektronische muziek – ontwikkelde Renault een audiosysteem met 14 luidsprekers.

Waterstof
Onder het fraaie exterieur zit een aandrijflijn met twee energiebronnen: een 40 kWh batterij voor korte ritten en een 30 kW waterstof-brandstofcel voor de langere afstanden. Op papier komt de auto zo’n 1.000 kilometer ver. De elektromotor ligt op de achterwielen en gebruikt geen zeldzame aardmetalen. De batterijcellen zijn geleverd door het Franse Verkor, dat straks ook de cellen voor de Alpine A390 produceert.
De Emblème zelf is – hoe kan het ook anders – in Frankrijk gebouwd, met driekwart van de toeleveranciers op minder dan 300 kilometer afstand. In productie gaat deze gave conceptcar helaas niet, maar de opgedane kennis verdwijnt natuurlijk niet in een la. Grote kans dus dat je in een toekomstige Renault ineens extreem efficiënte ruitenwissersproeiers of een vleugje ananasvezel tegenkomt.
Bekijk ook: Renault Captur (2025) Review – Nog wel onderscheidend? – AutoRAI TV