Autonieuws

Waarom de wankelmotor verboden werd in de 24 Uur van Le Mans

januari 16, 2023

MX-30 R-EV

De wankelmotor is terug! Uiteraard is het Mazda die de rotatiemotor weer nieuw leven inblaast. We hebben het hier over de hagelnieuwe Mazda MX-30 R-EV, die in 2023 op de markt komt. In deze bijzondere elektrische auto zorgt een wankelmotor voor stroom. In feite is het dus geen volledig elektrische auto, maar een plug-in hybride. Je kunt hem ook via een stekker opladen namelijk. Hier lees je alles over deze bijzondere MX-30 R-EV.

Mazda RX-7

De MX-30 R-EV is het zoveelste model van Mazda met een rotatiemotor. Een van de bekendste Mazda’s met een wankelmotor is natuurlijk de Mazda RX-7. Voorin de derde generatie RX-7 ligt een dubbel geblazen wankelmotor met een inhoud van slechts 1,3-liter. Valt mee, toch? Niets daarvan. De hoogtoerige krachtbron is zo sterk, dat de auto elektronisch begrensd is op 250 km/u!

Mazda 787B

De bekendste raceauto van Mazda met een wankelmotor is de Mazda 787B. De 787B won in 1991 de 24 Uur van Le Mans, bestuurd door Johnny Herbert, Volker Weidler en Bertrand Gachot. Het was de eerste overwinning door een Japanse fabrikant en de enige, tot Toyota de 24 uur van Le Mans van 2018 won. Tot de dag van vandaag is het de enige auto met een wankelmotor die de race ooit won.

Voluit

Tijdens de race droeg Mazda’s teammanager de coureurs op om voluit te gaan, omdat hij tijdens het testen had gezien hoe betrouwbaar en zuinig de 787B was. Juist, dat lees je goed. De wankelmotor was zuinger dan de traditionele verbrandingsmotoren van de concurrentie. Terwijl een wankelmotor juist bekend staat op zijn grote dorst. Een wankelmotor is echter redelijk efficiënt bij volle belasting. Tijdens een race dus. Het verbruik stijgt relatief flink als ze weinig werk moeten doen. Daarom zijn de motoren niet ideaal voor consumentenauto’s.

Flat-out

In de beginfase van de race betaalde deze flat-out strategie zich uit, want de fel oranje en groene nummer 55 rukte op naar de derde plaats. De Mazda kwam vervolgens snel op kop te liggen, nadat een Mercedes een pitstop maakte met versnellingsbakproblemen en een andere Mercedes – die de race leidde – langzamer ging rijden om zijn brandstof te sparen. De Mazda was betrouwbaar én zuinig, en kon zo vol op het gas blijven. Zo werd de 787B de eerste Japanse auto en de enige auto met rotatiemotor die de 24 uur van Le Mans won.

Verboden

Volgens de mythe was de auto zó snel en betrouwbaar, dat de organisatie het jaar daarop het gebruik van de wankelmotor verbood. Dat is echter niet juist. De 787B was een prachtig stukje techniek op wielen, maar niet de reden voor het verbod. Rotatiemotoren werden verbannen omdat auto’s vanaf 1992 motorreglementen gingen delen met de Formule 1. Dat betekende een atmosferische 3,5-liter verbrandingsmotor met traditionele zuigers.

Draaizuigers

Eigenlijk zouden deze regelementen al in 1991 ingaan. Omdat veel teams hun motoren toen nog niet in orde hadden, werden de regelwijzigingen verschoven naar 1992. De wankelmotor – die gebruik maakt van draaizuigers – was daardoor vanaf 1992 niet meer welkom. Pas vanaf 2019 is de wankelmotor weer toegestaan tijdens de 24 Uur van Le Mans. Hoe de Mazda 787B klinkt, zie én hoor je in de video hieronder. We verklappen het vast: héérlijk!