Autonieuws

Voordelen van elektrisch rijden

januari 31, 2023

Elektrisch rijden wel praktisch?

De overheid doet er momenteel alles aan om elektrisch rijden te promoten. De consument lijkt hier ook steeds meer geïnteresseerd in te worden. Zo zien we dat er steeds meer elektrische auto’s worden verkocht; ook in 2023 wordt een explosieve groei verwacht. Daarnaast is het doel dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s die in Nederland worden verkocht elektrisch zijn. Dit is nodig om de afgesproken doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen.

Toch is nog niet iedereen even enthousiast over elektrisch rijden. Want is elektrisch rijden wel zo praktisch? En levert het ook nog andere voordelen op? Jazeker! Het zal even aanpassen zijn, maar uiteindelijk merk je al snel dat elektrisch rijden ook veel pluspunten heeft. In dit artikel bespreken we de grootste voordelen.

Steeds meer laadpalen

Toen de allereerste elektrische auto’s op de weg verschenen, gaf dit nog veel logistieke problemen voor de bestuurder. Met name omdat er nog maar relatief weinig laadpalen waren in Nederland. Elke rit was daardoor een uitdaging. Waar moet ik laden? En haal ik mijn eindbestemming op een lading stroom? Inmiddels is dat probleem gelukkig verleden tijd. Wie zoekt naar een charging station, kan zijn geluk niet op. In Nederland zijn er inmiddels talloze laadpalen beschikbaar. Helemaal in de grote steden. Daardoor is er eigenlijk altijd wel eentje in de buurt te vinden.

Comfortabel rijden

Nog een groot voordeel van elektrische auto’s is dat ze vrijwel altijd over een automaat beschikken. Dat betekent dat je dus niet meer handmatig hoeft te schakelen. Ook wie gehecht is aan een handgeschakelde versnellingsbak zal merken dat een automaat heel ontspannen rijdt, bijvoorbeeld tijdens het filerijden. Je bent minder in de weer met het schakelen. Dat geeft rust op de weg en in je hoofd.

Minder geluidsproductie

Wist je dat een elektrische auto ook letterlijk rustiger is? Hij maakt veel minder geluid dan een gemiddelde brandstofauto. Het lijkt bijna niet alsof de motor echt aan staat. Dat biedt wel voordelen. Er is minder achtergrondgeluid waardoor jij je beter kunt focussen. Toch is hier ook wel wat kritiek op geweest: de eerste elektrische auto’s waren namelijk zo stil dat ze door fietsers en voetgangers over het hoofd werden gezien. Daarom is het sinds 2019 verplicht dat nieuwe elektrische auto’s over een waarschuwingssysteem beschikken als ze trager rijden of achteruit rijden. Hierbij maakt de auto meer geluid om op zulke cruciale momenten de nabije omgeving te waarschuwen.

Fiscale voordelen

In eerste instantie ben je meer kwijt wanneer je een elektrische auto aanschaft. Accu’s zijn kostbaar en daardoor ligt de aanschafprijs hoger dan bij een doorsnee brandstofauto. Toch kun je op de lange termijn veel geld besparen. Zo zijn EV’s tot 31 december 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, is stroom met behulp van zonnepanelen stukken voordeliger dan benzine of diesel en bestaan er subsidies om wat euro’s van de aanschafprijs af te snoepen, denk hierbij aan de SEPP-subsidie voor particulieren