Volledig elektrische Skoda Elroq: de eerste details!
Skoda Elroq markeert start van offensief
De introductie van de Skoda Elroq markeert het begin van Skoda’s nieuwe offensief van volledig elektrische auto’s, dat de introductie van zes batterij-elektrische modellen voor de komende jaren omvat. Met een positionering tussen de Enyaq en het aankomende kleinste SUV-model, de Skoda Epiq, is de Elroq het elektrische alternatief voor de Skoda Karoq.
Design Skoda Elroq
Achter de hoogglans zwarte Tech-Deck Face, dat de plek inneemt van de traditionele Skoda-grille, hebben de engineers elementen zoals de radar en de frontcamera weggewerkt. Daarboven is de nieuwe signatuur op de sterk afgelijnde motorkap te zien, waarmee dit het eerste productiemodel van het merk is waarbij het logo dat daar eerder zat is komen te vervallen.
De led-koplampen van de Elroq hebben ook een opvallend nieuw design. Ze zijn voorzien van sierlijke lichtstroken aan de bovenzijde voor de positielichten, richtingaanwijzers en de dagrijverlichting. Aan de onderkant vormen twee led-modules voor dimlicht en grootlicht, een horizontale herinterpretatie van Škoda’s iconische vier-ogengezicht. Ze zorgen ook voor een maximale zichtbaarheid in het donker. De lichtunits zijn verkrijgbaar in twee versies en zelfs de standaard gedeelde koplampen maken uitsluitend gebruik van led-technologie. De top-of-the-range led matrix-koplampen maken gebruik van matrix-technologie, bestaande uit 36 individuele lichtsegmenten.
Bovendien is het bovenste deel van de koplampen voorzien van een nieuw ontworpen dagrijverlichting met vier rechthoekige openingen. Voor de achterlichten blijft Skoda trouw aan vertrouwde stijlkenmerken, zoals C-vormige lichtgraphics en gedeeltelijk verlichte kristalelementen, die perfect harmoniëren met de Modern Solid designtaal. Er zijn ook twee versies beschikbaar van de achterlichtunits, beide met full-led-technologie. De topversie beschikt over dynamische richtingaanwijzers, verlichte kristalelementen, een animatie bij het openen van de achterklep en een nieuwe Coming/Leaving Home-animatie waar ook de koplampen deel van uitmaken.
De Elroq krijgt een licht aflopende daklijn, die naadloos overgaat in een dakspoiler boven de achterklep. Dit zorgt voor een uitstekende aerodynamica, met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,26. De wielmaten variëren van 19 tot 21 inch.
Interieur Skoda Elroq
Het interieur heeft een eenvoudige opzet. De 5-inch Digital Cockpit geeft de belangrijkste rijgegevens duidelijk weer. De bestuurder krijgt meer informatie via het optionele head-up display en Augmented Reality visualisaties. Het centrale scherm van het infotainmentsysteem heeft standaard een diameter van 13 inch en een vereenvoudigde menu- en bedieningsinterface. Met de Design Selections die voor het interieur van de Elroq worden aangeboden, legt het merk nog meer nadruk op het gebruik van duurzame en praktische materialen.
De basis Design Selection voor het interieur van de compacte SUV heet Studio en omvat overwegend donkergrijze stoffen. In de Loft Design Selection zijn de portierpanelen, stoelen, het dashboard, de middenarmsteun en het kniegedeelte bekleed met Recytitan-vezel in de kleur Dark Melange. Recytitan bestaat voor 78 procent uit gerecycled PET-materiaal, bijvoorbeeld van drinkflessen. De rest wordt verkregen uit nieuw PET-materiaal en mechanisch gerecyclede vezels. Deze vezels worden verwerkt zonder extra chemische behandelingen.
Aandrijflijn Skoda Elroq
De Skoda Elroq – gebouwd op de Modular Electrification Toolkit (MEB) van de Volkswagen Groep – wordt in Nederland geleverd met een keuze uit drie aandrijfvarianten: als Elroq 50, 60 en 85. Deze uitvoeringen variëren in accucapaciteit en bijbehorend vermogen, van 125 kW tot 220 kW.
- Het Elroq 50 instapmodel heeft achterwielaandrijving met een bruto accucapaciteit van 55 kWh en een elektromotor op de achteras die een maximaal vermogen van 125 kW genereert.
- De Elroq 60 heeft een accupakket van 63 kWh en een elektromotor met een vermogen van 150 kW. Beide modellen hebben een topsnelheid van 160 km/u.
- De Elroq 85 is uitgerust met een 82 kWh sterk accupakket (bruto vermogen). Deze achterwielaangedreven versie heeft een maximum vermogen van 210 kW, een topsnelheid van 180 km/u en een elektrische actieradius van meer dan 560 kilometer.
Snelladen tot 175 kW
Alle varianten van de Elroq ondersteunen DC-snelladen, hoewel de maximale laadsnelheden verschillen. De Elroq 85 is geschikt voor snelladen tot 175 kW. De accu’s van alle aandrijfopties kunnen in minder dan 28 minuten van 10% tot 80% worden opgeladen. Bij wisselstroom-laadstations kunnen alle Elroq-uitvoeringen worden opgeladen met snelheden tot 11 kW, waardoor ze in ongeveer 5,5 tot 8 uur volledig zijn opgeladen, afhankelijk van de uitvoering.
De Elroq ondersteunt automatische en handmatige accu-reconditionering. De accu-voorverwarming bereidt de accu voor op gelijkstroomladen bij lage omgevingstemperaturen en optimaliseert zo de laadsnelheid. Het proces kan handmatig worden gestart door op een knop op het centrale infotainmentdisplay te drukken, of automatisch tijdens het rijden naar een laadstation, op basis van navigatiegegevens en de accutemperatuur.
Bagageruimte Skoda Elroq
De bagageruimte van de Skoda Elroq heeft standaard een inhoud van 470 liter en kan worden uitgebreid tot maar liefst 1.580 liter door de achterbank neer te klappen. Er zijn ook tal van opbergmogelijkheden in het interieur voorhanden met een totale capaciteit van 48 liter, waaronder verschillende handige opbergvakken. De compacte SUV beschikt tevens over tal van Simply Clever-functies, waaronder een praktisch, optioneel opbergnet onder de hoedenplank voor de laadkabel. De hoedenplank zelf is verstelbaar, zodat de laadruimte op een slimme en flexibele manier kan worden gebruikt.
De Skoda Elroq biedt daarnaast twee extra opbergvakken aan de zijkanten van de bagageruimte. Een andere nieuwe functie is een QR-code in de bagageruimte. Na het scannen geeft deze een overzicht van de uitrusting en functies die beschikbaar zijn in de betreffende auto. Ook kunnen interactieve video-instructies over het gebruik van bijvoorbeeld de hoedenplank of de netsystemen worden weergegeven.
Veiligheid en rijhulpsystemen
Tot de rijhulpsystemen behoort Travel Assist, een parkeerassistent, Intelligent Park Assist en Remote Parking. De Elroq is uitgerust met maximaal negen airbags. Airbags voor de bestuurder en voorpassagier, hoofdairbags, zijairbags vóór en een centrale airbag tussen de voorstoelen zijn standaard aan boord, zijairbags achterin zijn tegen meerprijs verkrijgbaar.
Elektrische mobiliteit bij Skoda
Begin 2020 lanceerde Skoda met de Citigo-e iV het eerste volledig elektrische productiemodel in de geschiedenis van het merk. In de herfst van 2020 werd de Skoda Enyaq aan de wereld voorgesteld, een volledig elektrische SUV die het eerste productiemodel was op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep voor modulaire elektrische auto’s. In zowel 2021 als in 2022 was de Enyaq de bestverkochte elektrische auto in Nederland. In het eerste kwartaal van 2022 werd het gamma aangevuld met de dynamische en elegante Enyaq Coupé. In het eerste kwartaal van 2024 werden wereldwijd 14.000 exemplaren van de volledig elektrische Enyaq afgeleverd, een stijging van 12,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In hetzelfde kwartaal was de Enyaq de op vijf na best verkochte elektrische auto in Europa, met een marktaandeel van 3,1 procent. Bovendien was het de best verkochte BEV in Tsjechië en Slowakije, de op één na best verkochte elektrische auto in Duitsland en Zwitserland en de op twee na best verkochte elektrische auto in Finland en Litouwen.