Autotests

Volkswagen Tiguan (2025) – Nog steeds dé ultieme gezinsauto van Volkswagen?

mei 6, 2025

Vriendelijke smoel

De Tiguan is vanaf de eerste generatie een praktische gezinsauto. Maar hij was meer dan dat. Dankzij zijn hoekige vorm en robuuste uitstraling hadden kopers het gevoel dat er een stoere SUV op hun oprit stond waarmee ze zo de modder konden induiken. De nieuwe, derde generatie Tiguan oogt minder ruig en is vriendelijker van gezicht. Rondere vormen, zachtere lijnen, en minder ‘ik trek zo de bergen in’-uitstraling. Volkswagen kiest duidelijk voor gestroomlijnde efficiëntie in plaats van brute looks. Met een lengte van 4,54 meter is hij wel drie centimeter langer dan zijn voorganger, maar de wielbasis blijft met 2,68 meter onveranderd.

Ruimtelijk wondertje

Die paar extra centimeters doen wonderen. De bagageruimte is gegroeid naar 652 liter – da’s ruim 40 liter meer dan voorheen. Alleen de plug-in hybride (eHybrid) levert wat in vanwege de accu, maar met 490 liter heb je nog steeds plek zat voor een kinderwagen, vakantiespullen of een flinke lading boodschappen.

Digitaal én knoppen

Stap je in, dan valt meteen het grote infotainmentscherm op – 13 of 15 inch, afhankelijk van de uitvoering. Maar niet alles is digitaal en hypermodern. Volkswagen heeft gelukkig geluisterd naar kritiek: fysieke knoppen zijn terug op het stuur. Het interieur is verder logisch opgebouwd en voelt vertrouwd aan. Ja, er zit wat hard plastic op de lagere delen, maar het geheel zit degelijk in elkaar. De stoelen zijn top en de zitpositie is iets verhoogd, wat voor een (nog) beter overzicht zorgt. Achterin zit je ook met drie volwassenen prima, zonder geklemde knieën. Kortom: fijne reisauto voor het hele gezin.

Serieuze EV-actieradius

De Tiguan deelt z’n platform (MQB Evo) met onder meer de Cupra Terramar en de nieuwe Audi Q3. Je hebt keuze uit een mild hybride (eTSI) met 130 of 150 pk, of een plug-in hybride (eHybrid) met 204 of 272 pk. Die laatste is een kleine elektrische krachtpatser, met tot 130 kilometer actieradius. Tijdens onze testweek haalden we zo’n 100 kilometer op een volle accu. En dat is zeer netjes – buiten de ‘familie’ van Volkswagen is er weinig concurrentie die dat evenaart.

Bijna al je ritten kun je dus met de stekker-Tiguan elektrisch afleggen. Sterker nog, als we niet nieuwsgierig waren geweest naar de prestaties van de benzinemotor, hadden we de hele week geen druppel hoeven tanken. Zelfs op de snelweg rijdt hij soepel elektrisch. Opladen kan bovendien verrassend vlot: in een lunchpauze laad je zo’n 80 kilometer bij. Hij kan namelijk snelladen, met 50 kW. Bij een normale laadpaal ben je zo’n 2.5 uur bezig om de accu tot 100 procent te laden.

DCC is standaard bij de PHEV

De eHybrid komt standaard met Dynamic Chassis Control. Dat is een Volkswagen-term voor een slim onderstel dat zich aanpast aan je rijstijl. In Comfort glijdt de Tiguan soepel over het asfalt. In de Sport-stand merk je dat hij strakker wordt en scherper instuurt. Nee, het is geen sportauto, maar voor een SUV van dit formaat is hij verrassend levendig. De elektromotor reageert meteen en samen met de benzinemotor heb je altijd genoeg pit paraat. Ook puur elektrisch voelt hij opvallend vlot aan, waardoor ook de ‘groene kilometers’ niet saai hoeven te zijn.

Tiguan versus Tayron

De Tiguan heeft veel concurrenten, maar de spannendste komt misschien wel uit eigen huis: de nieuwe Volkswagen Tayron. Die staat op hetzelfde platform, biedt dezelfde aandrijflijnen, maar meer ruimte – en dat voor zo’n 2.500 euro extra. De Tayron mikt dus op wie net dat beetje extra wil: meer bagageruimte, meer hoofdruimte, meer… nou ja, auto. In de video hieronder vertellen we je wat de verschillen tussen de Tiguan en Tayron zijn.

Conclusie

De nieuwe Tiguan is een moderne, comfortabele SUV met een indrukwekkende elektrische actieradius als je voor de PHEV kiest. Hij rijdt soepel, is ruim genoeg voor het gezin en voelt op technisch vlak als een flinke stap vooruit. De looks zijn wat braver geworden, maar daar krijg je rust, efficiëntie en comfort voor terug.

Ben je nog niet klaar voor een volledig elektrische auto, maar wil je wel zuinig rijden en elektrisch kunnen pendelen naar je werk? Dan is de Tiguan PHEV zeker het overwegen waard. Al is het wél verstandig om eerst ook even de Tayron te bekijken – voor een beetje extra krijg je best veel meer. Oh, en vergeet niet dat je een laadpaal zult moeten installeren thuis, anders laat je het beste van de nieuwe Tiguan onbenut.