Achtergrond

Volkswagen-CEO luidt noodklok: fabrieksluitingen op de loer

september 9, 2024

Dreigende fabrieksluitingen en protesten

Afgelopen week liet Volkswagen weten dat het fabrieken in Duitsland mogelijk gaat sluiten. De reden? Overcapaciteit en een dalende vraag naar auto’s in Europa. Het zou een historische stap zijn voor het bedrijf, dat in zijn lange bestaan nog nooit fabrieken in eigen land sloot. De plannen leiden tot grote onvrede onder de werknemers, die vrezen voor hun banen. Zo’n 300.000 mensen werken voor de Volkswagen Group in Duitsland, waarvan 120.000 specifiek voor het merk Volkswagen.

Fel verzet

Woensdag hield Volkswagen een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Wolfsburg om de werknemers bij te praten over de bezuinigingsplannen. Honderden medewerkers kwamen samen om te protesteren tegen de dreigende maatregelen. De voorzitter van de ondernemingsraad, Daniela Cavallo, liet weten dat er “fel verzet” zal komen tegen de bezuinigingen.

“De taart wordt kleiner”

Blume wijst op de aanhoudende gevolgen van de coronacrisis voor de Europese autoverkoop. Hoewel de pandemie al een tijdje achter ons ligt, is de markt volgens hem nog steeds niet hersteld. Daarnaast wordt Volkswagen geconfronteerd met een toenemende concurrentie uit Azië. “De taart wordt kleiner en we hebben meer gasten aan tafel,” zegt Blume, doelend op de toenemende concurrentie en de afnemende marktvraag.

Trouw aan de Duitse thuismarkt

Ondanks de zware tijden en de aangekondigde maatregelen benadrukt Blume dat Volkswagen trouw blijft aan de Duitse thuismarkt. “Volkswagen is al generaties lang een belangrijke werkgever in Duitsland en dat moet zo blijven,” aldus Blume. “We hebben werknemers van wie de grootvaders ook bij Volkswagen hebben gewerkt. Ik wil dat hun kleinkinderen dat ook kunnen.”

Osnabrück en Dresden

Hoewel er nog geen concrete details bekend zijn over welke fabrieken mogelijk sluiten en hoeveel banen op de tocht staan, wordt er al volop gespeculeerd. Fabrieken in Osnabrück en Dresden zouden kanshebbers zijn voor sluiting. Daarnaast lijken ook andere merken binnen de Volkswagen Group, zoals Audi, Cupra, Skoda en SEAT, niet gespaard te blijven van reorganisaties.

Lees ook: Review – Volkswagen Golf 8 (2024)