Autonieuws

Vliegende motor met Maserati V8, hoe dan?

juli 31, 2024

Lazareth Moto (opgericht in 2019) doet iets wat anderen voor onmogelijk houden. Een brommer met raketaandrijving of een gemotoriseerd vlot zijn enkele voorbeelden van de bizarre creaties. Op de autoshow van Genève schitterde enkele jaren geleden de LM 847: een motorfiets met een Maserati V8 van 470 pk. Officieel is het een quad, want hij heeft vier wielen maar die staan vrijwel schouder aan schouder. Op het oog is het dus meer een motorfiets.

Van verbeelding naar resultaat

De man achter Lazareth Moto is Ludovic Lazareth. Een designer die zijn opleiding heeft genoten aan de Espace Sbarro school en na de voltooiing daarvan zelf aan de slag ging. Een computer komt er niet aan te pas. Nazareth ontwerpt en bouwt zijn creaties 1 : 1, van verbeelding naar tastbaar resultaat. Hij zoekt zoals hij het zelf omschrijft, daarbij het onmogelijke na.

Lazareth en Batcycle

Misschien herinner je nog de Batcycle van de Batman-films. In de film is dat een door de computer gegenereerde machine. Hij is dus niet echt, het is een animatie, maar Lazareth heeft de Batcycle wel in het echt nagebouwd, met een V-twin blok van 1.000cc.

Lazareth LM 410

Het was de opmaat naar de Lazareth LM 410. Strakker van uiterlijk en veel lichter dan de 400 kg van de LM 847. De 410 weegt amper 2oo kg en in het frame hangt een Yamaha R1 blok. Gewicht en vermogen zijn gehalveerd, de prestaties niet. Ondanks de vier wielen claimt Lazareth Moto voor de LM 410 ook een betere handling. In elk geval kun je er makkelijker en platter mee door de bocht.

Of liever de lucht in

Een stap omhoop, letterlijk, is de Moto Volante. Aan de basis van deze vliegende motor staat het Maserati V8-blok. De vier banden zijn echter uiterst smal en eigenlijk niet opgewassen tegen de paardenkrachten van de achtcilinder. De smalle bandjes spelen dan ook geen hoofdrol voor de voortbeweging. Met een druk op de knop zet de Moto Volante zich op een soort grote middenbok en vervolgens kantelen de wielen. In de velgen zitten straalmotoren, die de machine de lucht in tillen. In feite is dit dus een motorfiets-drone.

Businessmodel

Lazareth Moto verdient trouwens zijn geld door specials te bouwen voor klanten die een bijzondere en unieke creatie willen van een bestaande motorfiets. Als je op de site van Lazareth Moto kijkt zie je in de galerie talrijke voorbeelden daarvan. Ook trikes en quads en ombouwsels op basis van de auto’s van Mini.