Autonieuws

Verrassing: dit is de veiligste compacte auto van 2022

januari 25, 2023

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de veiligste compacte auto van 2022 volgens Euro NCAP is de Ora Funky Cat. Ja, je leest het goed. De Ora Funky Cat. Het is niet vreemd als je er nog nooit van hebt gehoord, want dit is een nieuw model uit China dat (nog) niet te koop is in Nederland. Hij werd eind vorig jaar geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en is sinds kort ook te bestellen in Duitsland voor prijzen vanaf 38.990 euro. De rest van Europa volgt later.










Ora Funky Cat

De Ora Funky Cat is een 100% elektrische vijfdeurs hatchback met een hippe uitstraling en een lengte van 4,24 meter. Daarmee is hij een slag ruimer dan de Peugeot e-208 en iets korter dan bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 en MG4 Electric. Het model heeft een 126 kW (171 pk) sterke elektromotor en wordt aangeboden met een actieradius van 310 km (48 kWh batterij) of 420 km (63 kWh batterij).

Ora is een nieuw elektrisch automerk dat in 2018 werd opgericht door de Chinese autofabrikant Great Wall Motors. De Funky Cat is het eerste model waarmee het merk wil doorbreken in Europa. Maar dat kan alleen als alles aan die auto klopt. Je kunt maar één keer een goede indruk maken als nieuw automerk. Great Wall Motors heeft zijn huiswerk in ieder geval goed gedaan.

Chinese opmars

Behalve dat de Ora Funky Cat een prima eerste indruk maakt met zijn design, uitrusting en specificaties behaalde het model dus ook de hoogste Euro NCAP-veiligheidsscore van alle compacte auto’s in 2022. Daarmee laat hij allerlei concurrenten van grote bekende merken achter zich. Het is opnieuw het bewijs dat de Chinese auto-industrie een enorme inhaalslag heeft gemaakt. Juist vanwege de (slechte) veiligheid lukte het Chinese automerken in het verleden nooit om voet aan Europese grond te krijgen.

Bekijk hier het volledige Euro NCAP-testrapport van de Ora Funky Cat.