Achtergrond Autonieuws

Verkeersboetes 2025 duurder: de tarieven op een rij

september 25, 2024

Indexering verkeersboetes 2025

Ieder jaar worden de verkeersboetes geïndexeerd. Dit gebeurt via de aanpassing van de tarieven in de bijlage bij de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersboetes (Wahv). De tarieven worden aangepast ter compensatie van de geldontwaarding, aan de ontwikkeling van de consumentenprijsindex, ieder jaar gemeten in de periode van juni tot juni (en zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek). Voor de verkeersboetes 2025 komt het indexeringspercentage neer op 3,2%. Ten aanzien daarvan blijft hierdoor de hoogte van de Wahv-boetes in relatieve zin gelijk ten opzichte van de bedragen uit 2024. De meeste algemene verkeersovertredingen worden in 2025 ongeveer 10 euro duurder en snelheidsovertredingen kunnen – afhankelijk van de snelheid – 15 euro duurder uitvallen.

Boete betalen

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is belast met de inning van verkeersboetes op grond van de Wahv. Deze inning gebeurt zeer effectief: 84% van de betrokkenen betaalt de boetes op tijd. Uiteraard zijn er ook mensen die moeite hebben met het (op tijd) betalen van hun boete. Indien een verkeersboete niet tijdig wordt betaald, bepaalt de Wahv dat de sanctie wordt verhoogd met vijftig procent (artikel 23, derde lid, Wahv). Indien het verschuldigde bedrag vervolgens ook niet tijdig wordt betaald, wordt dit bedrag verhoogd met honderd procent (artikel 25, eerste lid, Wahv).

Administratiekosten

Alle bedragen die in dit artikel over verkeersboetes 2025 worden genoemd, zijn exclusief 9 euro administratiekosten. Dat bedrag blijft in 2025 hetzelfde.

VERKEERSBOETES 2025

Algemene verkeersovertredingen

Tarieven van snelheidsovertredingen in 2025

In onderstaande overzichten zetten we de tarieven van snelheidsovertredingen op een rij.

Overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom

Overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden

Overschrijding van de maximumsnelheid binnen een erf

Overschrijding van de maximumsnelheid op (auto)wegen buiten de bebouwde kom

Overschrijding van de maximumsnelheid op (auto)wegen buiten de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden

Overschrijding van de maximumsnelheid op autosnelwegen buiten de bebouwde kom

Overschrijding van de maximumsnelheid op autosnelwegen buiten de bebouwde kom bij wegwerkzaamheden