Autonieuws

Vakantiereizen met een elektrische auto

augustus 11, 2022

Met de stijgende benzineprijzen en de toenemende populariteit van elektrische auto’s willen steeds meer mensen een roadtrip met een elektrisch voertuig starten. Omdat het netwerk aan laadpalen nog niet overal even goed ontwikkeld is, moet de reis goed worden voorbereid. Dit artikel bespreekt handige tips voor reizen met een elektrische auto en welke bestemmingen goed geschikt zijn voor een elektrische roadtrip. Naast de infrastructuur, moet bij sommige bestemmingen ook rekening worden gehouden met verplichte reisdocumenten zoals een visum of een ESTA.

Bereik, laadpalen en stekkers

Een van de belangrijkste aspecten voor een vakantie met een elektrisch voertuig is het bereik van de auto. Wie met de eigen auto op vakantie gaat, doet er goed aan om het maximale bereik in de praktijk en onder de klimaatomstandigheden van de reisbestemming te testen. Soms bestaat een groot verschil tussen het theoretische en het daadwerkelijke bereik. Bij vakanties in Nederland speelt het bereik een minder grote rol dan bij reizen naar Zuid- of Oost-Europa. Nederland heeft namelijk de hoogste dichtheid aan oplaadpunten in Europa. Het is altijd aan te raden om de locaties van laadpunten op de gekozen route te controleren, zodat men niet onverwacht zonder stroom komt te staan.

Bovendien moeten reizigers in elektrische auto’s rekening houden met verschillen in de soorten laadstekkers en palen. De Type 2-stekker is in Europa standaard, maar in sommige Europese landen zijn nog voornamelijk Type-3 stekkers te vinden. Verder heeft Tesla hun eigen “Superchargers” die niet altijd toegankelijk zijn voor auto’s van een ander merk. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en in Amerika zijn de “Superchargers” vaak alleen toegankelijk voor Tesla’s.

Roadtrip door Amerika

Amerika is een fantastische bestemming voor een echte roadtrip. Het land heeft enkele iconische snelwegen, waarop reizigers de wisselende landschappen en bruisende steden kunnen ontdekken. Tot de bekendste routes behoren onder andere de “Route 66” van Illinois naar Californië, de “Pacific Coast Highway” langs de kust van Californië en de “Great River Road” langs de Mississippi. Op deze routes kunnen reizigers van de ultieme Amerikaanse vrijheid genieten en alle zorgen achter zich laten. De meeste reizigers kiezen nog voor een auto die op benzine of diesel rijdt, maar ook in Amerika is het vaak geen enkel probleem om met een elektrische auto te reizen.

Voorbereidingen reis Amerika

Voordat de vluchten geboekt en het auto gehuurd wordt, is het goed om eerst de voorwaarden voor reizen naar Amerika te controleren. In Amerika heerst een visumplicht. Dit betekent dat alle reizigers vooraf een visum of een andere soort reistoestemming moeten aanvragen. Reizigers uit Nederland kunnen eenvoudig vanuit thuis een ESTA aanvragen. Deze elektronische reisvergunning voor Amerika staat reizigers toe om 90 aaneengesloten dagen in Amerika door te brengen, ideaal dus voor een roadtrip. Er zijn enkele specifieke voorwaarden voor reizen met een ESTA. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om het ESTA te gebruiken als men eerder in Cuba is geweest.

Roadtrip Amerika met een elektrische auto

Amerika is een van de landen met de meeste elektrische auto’s en hierdoor is ook de infrastructuur goed ontwikkeld. Een aantal van de meest iconische autoroutes in Amerika zijn ook prima met een elektrische auto te berijden, zoals de Route 66. Het is wel aan te raden om de route vooraf goed uit te stippelen, om te voorkomen dat men onderweg zonder stroom komt te staan. Dit geeft wat minder vrijheid dan een gewone roadtrip, maar dat maakt een elektrische roadtrip niet minder leuk en ook de milieu-impact is aanzienlijk kleiner. Vooral de Interstate 95 aan de oostkust van Amerika en de West Coast Electric Highway aan de westkust zijn perfecte doelen voor roadtrips met een elektrisch voertuig. Op deze wegen vinden automobilisten minstens één laadstation per 100 km weglengte.

De toekomst is elektrisch

Het is zeker nog niet overal mogelijk om langere afstanden probleemloos met een elektrische auto af te leggen, maar vanwege de constante ontwikkeling van de infrastructuur rondom elektrische mobiliteit, gaat het binnenkort al heel normaal zijn om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Momenteel is het echter nog aan te raden om de reisplannen op regio’s te beperken met een grote dichtheid aan laadpalen, zoals West-Europa of Amerika. Naast het bereik van de auto, de soort stekker en de hoeveelheid laadpalen, moeten reizigers zich voor vertrek ook over algemene reisvoorwaarden informeren. Voor reizen naar Amerika is bijvoorbeeld een ESTA of een visum verplicht.