Autonieuws

Unieke auto: Brooke Double R260 Cosworth

oktober 23, 2024

Slechts dertien stuks van Brooke Double R260 Cosworth

De Brooke Double R260 Cosworth is ontwikkeld door een klein bedrijf in Devon, Engeland. Van het model zijn maar weinig units gebouwd. Voor zover bekend waren dat er slechts dertien. Deze rode auto is het enige exemplaar in Nederland. Opvallend: hoewel het stuur links zit, bevindt ook de schakelpook zich aan de linkerzijde. Dat vraagt in het begin wellicht even om wat gewenning.

2,3-liter Cosworth-viercilinder

Onder de motorkap huist een krachtige 2,3-liter Cosworth-viercilinder op basis van een Ford Duratec. Deze motor levert indrukwekkende prestaties: denk aan een vermogen van 260 pk en een koppel van 271 Nm. Dat resulteert in een 0-100-tijd van slechts 3,1 seconden. De Brooke Double R260 Cosworth weegt overigens maar 600 kilogram. Dat brengt hem in hetzelfde vaarwater als een Caterham, waarvan sommige uitvoeringen ook over deze aandrijflijn beschikken.

Brooke Double R260 Cosworth

Stalen buizenchassis

De plaatsing van de motor in een stalen buizenchassis achterin zorgt voor een uitstekende gewichtsverdeling, maar je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Want van ABS en ESP moet deze Brooke niets weten. Het dragen van een helm is ook aan te raden, aangezien een volwaardige voorruit schittert van afwezigheid. De verstelbare pedalenconsole maakt het mogelijk dat bestuurders van verschillende lengtes in deze auto kunnen rijden.

Quaife sperdifferentieel

Vooral de vorm van deze Brooke valt op, want die doet denken aan de ‘sigarenracers’ van de jaren ’50 en ’60. Ook de remmen zijn noemenswaardig, want dat zijn AP Racing remmen met vier zuigers per remklauw. Het vermogen van 260 pk wordt via een Quaife sperdifferentieel op de achterwielen losgelaten. De ophanging van de Brooke Double R260 is gebaseerd op raceauto’s en beschikt over verstelbare schokdempers en stangen.

Prijskaartje

Dit specifieke exemplaar is gebouwd in 2008 en heeft slechts 9.556 km gereden. Prijskaartje: 37.800 euro. Hij staat te koop bij Brooks Classics in Utrecht.


Brooke Double R260 Cosworth


Brooke Double R260 Cosworth


Brooke Double R260 Cosworth