Uitbreiding proef met geluidsmeters
Lawaaierige motoren en auto’s zorgen voor veel overlast in Amsterdam. In 2023 is een proef gestart met digitale borden (‘geluid-smileys’) langs de weg. Die moeten helpen de overlast te verminderen. De digitale borden zijn onderdeel van een bredere aanpak waarmee Amsterdam lawaai van voertuigen wil tegengaan.
Digitale snelheids-displays
De proef met de geluid-displays wordt dit jaar voortgezet op 5 nieuwe locaties tot eind 2024. De digitale borden lijken op de bekende snelheids-displays die aangeven of er te hard gereden wordt. De metingen zijn half juli gestart. De digitale borden staan op deze 5 plekken in de stad.
- Haarlemmerweg
- Cornelis Lelylaan
- Klaprozenweg
- Baden Powellweg
- Bijlmerdreef (vanaf half augustus)
Zo werkt het scherm
In de genoemde straten staat een geluidsmeter langs de weg. Iets verder staat een digitaal bord. Als je met je motor of een ander voertuig langs de geluidsmeter rijdt en te veel lawaai maakt, krijg je het bericht ‘TE LUID’ op het bord te zien. Te veel betekent: meer dan 80 decibel. De gemeente verwacht dat je de volgende keer je gas wat minder opendraait.
Nog geen bon
Tijdens deze proef worden dus geen boetes uitgedeeld. Onder het digitale bord komt een onderbord met de tekst ”Rustig door de buurt”. Hiermee wordt benadrukt dat het om een proef tegen geluidsoverlast van het verkeer gaat. In 2024 is de hoogte van de boete voor een geluidsovertreding trouwens 280 euro. Van een overtreding is formeel sprake als je motor tijdens een dynamische meting, dus langs een meter rijdend, meer dan 80 dB produceert.
Vervelend en ongezond
Uit onderzoek van de GGD Amsterdam blijkt dat motorfietsen de grootste bron van geluidshinder zijn in Amsterdam. Maar liefst 19 procent van de volwassen Amsterdammers ervaart ernstige geluidshinder door motorfietsen. Ook geluiden van brom- en snorfietsen en andere voertuigen leiden tot overlast.
Oorzaken
Uit eerder onderzoek van TNO bleek dat extreem lawaai van voertuigen vooral wordt veroorzaakt door fout gedrag van de bestuurder, zoals te snel optrekken of door aanpassingen aan de voertuigen. Denk dan bijvoorbeeld aan illegale uitlaten of ingrepen waardoor voertuigen extra veel geluid maken.
De meetresultaten zijn trouwens online in te zien via https://portal.glimi.nl/dashboard/noise-events/day/1267e396-b23a-43f3-9b81-7305d36c2dc4.