Tweedehands Tesla Model 3’s zijn SPOTGOEDKOOP, maar wat zijn de valkuilen?
30.000 Tesla’s
Weet je het nog: in 2019 werden er bijna 30.000 Tesla’s Model 3 op kenteken gezet in Nederland. In december van dat jaar alleen al verkocht het merk 11.000 exemplaren. Het waren vooral leaserijders die graag wilden profiteren van de lage bijtelling, die destijds vijf jaar vaststond.
Inmiddels zijn we vijf jaar verder en veel van die Model 3’s verschijnen nu op de tweedehands markt. Het gevolg? De prijzen van een Tesla Model 3 dalen flink. Voor zo’n 15.000 euro kun je er al een vinden op occasionsites zoals viaBovag.nl en het is goed mogelijk dat de prijzen nog verder zullen zakken.
Maar is het eigenlijk wel een goed idee om een gebruikte Model 3 te kopen voor 15.000 euro of minder? AutoRAI.nl-redacteur Roland Tameling en Simon Kopinsky, keuzecoach bij viaBovag.nl, bespreken in dit artikel en de video hieronder alle belangrijke aandachtspunten.
Aandachtspunten exterieur
Afwerking en bouwkwaliteit: er zijn meldingen van grote verschillen in de afwerking en bouwkwaliteit tussen Model 3’s. De ene auto kan vrijwel perfect zijn, terwijl de andere last heeft van allerlei vervelende probleempjes.
Een veelvoorkomend punt is de uitlijning van de carrosseriepanelen. Controleer daarom goed of alle naden en lijnen netjes aansluiten. Het is soms lastig te zien of een auto een ongeluk heeft gehad of simpelweg met grote kieren uit de fabriek is gekomen. Dat laatste is – ‘gelukkig’ – vaak het geval.
Lak: de kwaliteit van de lak verschilt ook sterk per exemplaar. Sommige auto’s hebben vanaf de fabriek al last van krassen, barsten of oneffenheden. Controleer daarom extra goed de staat van de lak. Als je ziet dat er PPF-folie op is aangebracht, is dat een goed teken – de vorige eigenaar was waarschijnlijk zuinig op zijn auto.
Sierlijsten: let op de zwarte sierlijst die van de A-stijl naar de buitenspiegel loopt. Deze kan losraken van de deur. Hetzelfde geldt voor de dunne ‘Model 3’-sticker op de dorpel, die ook makkelijk beschadigd raakt.
Koplampen en achterlichten: sommige Model 3’s hebben last van condensvorming in de koplamp- en achterlichtunits. Controleer dit goed, want het kan duiden op problemen met de afdichting.
Wielkappen: sommige eigenaren halen de kunststof aerodynamische wielkappen eraf omdat ze de auto mooier vinden zonder. Dat heeft echter impact op de actieradius. Controleer of de originele Aero-kappen nog aanwezig zijn. Ze kunnen van pas komen als je maximale efficiëntie wilt.
Glazen dak: controleer het glazen dak goed op barsten of scheuren. Een gebarsten dak kan erop wijzen dat de Model 3 een zware klap heeft gehad. Een barst kan ook ontstaan zijn tijdens het vastzetten van dakdragers.
Bagageklep: vanaf eind 2020 is de bagageklep elektrisch bedienbaar en deze hoort soepel en zonder vreemde geluiden te openen. Bij oudere modellen kan water in de bagageruimte lopen als de klep wordt geopend. Dit komt door slecht afdichtende rubbers. Controleer daarom op sporen van water of vocht in de bagageruimte.
Achteruitrijcamera: de kabel naar de camera in de bagageklep kan beschadigd raken – vaak door waterschade, zie het punt hierboven – waardoor de camera geen beeld meer geeft. Dit komt regelmatig voor, dus test de camera goed tijdens de inspectie.
Laadkabel en schade: de laadkabels bij Superchargers zijn meestal vrij kort, waardoor gebruikers de auto dicht bij de laadpaal moeten parkeren. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot schade aan de linkerachterzijde van de auto door botsingen met de laadpaal. Controleer daarom de linkerachterzijde zorgvuldig op beschadigingen.
Aandachtspunten interieur
Middenconsole: bij vroege Tesla Model 3’s is de pianolak-afwerking in de middenconsole van mindere kwaliteit. Dit werd later verbeterd – zoals in het interieur op de afbeelding hieronder – maar bij exemplaren van vóór 2021 zie je vaak krassen of slijtage. Controleer daarom goed of de afwerking in nette staat verkeert.
Scherm: het 15-inch touchscreen is een van de belangrijkste onderdeel van de auto, want je bedient er alles mee. Controleer of er geen dode pixels zijn en of het scherm snel en soepel reageert.
Ramen: de frameloze ramen geven de Model 3 een stijlvolle look, maar ze zijn minder stevig dan gewone ramen. Veel eigenaren open en sluiten de deuren door de ruiten vast te pakken. Dit kan problemen opleveren met de raammotoren. Test tijdens de inspectie of de ramen goed openen en sluiten zonder problemen.
Bekleding: de synthetische leren bekleding is gevoelig voor slijtage en scheuren. Vooral de witte stoelen kunnen blauwe vlekken vertonen door afgegeven spijkerbroeken. Controleer of de stoelen nog in goede staat zijn.
Assistentiesystemen: controleer via de boordcomputer of de auto de beloofde systemen heeft, zoals Enhanced Autopilot of Full Self-Driving Capability. Deze systemen kunnen de waarde en functionaliteit van de auto aanzienlijk verhogen.
Sleutelsysteem: de Model 3 gebruikt geen traditionele sleutels, maar een kaart of een app. Controleer of beide goed werken en of de vorige eigenaar volledig uit het systeem is verwijderd. Zo voorkom je verrassingen, zoals ongewenst toegang of vreemde acties met de auto.
Aandachtspunten techniek
Draagarmen: bij veel Model 3’s kan de voorwielophanging geluid maken, wat erop wijst dat de draagarmen aan vervanging toe zijn. Bij veel exemplaren is dit al onder garantie vervangen, dus vraag bij de eigenaar na of dit is gebeurd.
Remmen: controleer ook de remmen. Omdat elektrische auto’s hun remmen minder intensief gebruiken, kunnen deze sneller roesten of vastlopen. Let tijdens een inspectie op tekenen van roest of corrosie en luister tijdens het rijden goed naar eventuele piepende of schurende geluiden. Dit kan duiden op slijtage of remmen die blijven hangen.
Pluspunten – waarom moet je een Model 3 overwegen?
Hoewel er veel aandachtspunten zijn om te controleren, betekent dat niet dat de Model 3 alleen maar problemen heeft. Integendeel: de meeste exemplaren zijn storingsvrij en grote chronische gebreken komen nauwelijks voor. Het is niet voor niets een van de bestverkochte modellen ter wereld. De kwaliteit van oudere modellen is misschien niet altijd top, maar op technisch vlak heeft Tesla het goed voor elkaar. De Tesla Model 3 liep bij zijn introductie op veel vlakken voorop en dankzij die voorsprong kunnen de vroege modellen qua specificaties nog steeds prima mee. Hieronder zetten we een aantal sterke punten van een tweedehands Model 3 op een rij:
Over-the-air updates: de Tesla Model 3 is vanaf het begin uitgerust met over-the-air updates. Net als bij een smartphone blijft de software van de auto up-to-date, waardoor hij altijd voorzien is van de nieuwste functies en verbeteringen.
Batterij: de batterij van een elektrische auto verliest in de loop der tijd capaciteit, maar het blijkt bij Tesla behoorlijk mee te vallen. Er zijn geen grote problemen gemeld en de meeste Model 3’s behouden hun actieradius verrassend goed. Laad de auto volledig op om te zien wat de geschatte actieradius aangeeft. In de video laten we je zien hoe je een zogeheten SOH-test (state-of-health) kunt uitvoeren via de boordcomputer.
Veiligheid: veiligheid is een groot pluspunt van de Model 3. Bij de Euro NCAP-crashtest in 2019 behaalde hij de maximale score van vijf sterren en er talloze voorbeelden van ernstige ongelukken waarbij de inzittenden er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. Dat zegt veel over de robuustheid en veiligheid van deze auto.
Conclusie – Tesla Model 3 voor 15.000 euro, doen of niet doen?
De Tesla Model 3 is misschien niet de meest perfect afgewerkte auto ter wereld, maar zijn sterke punten maken veel goed. Het technische fundament is solide en er zijn geen chronische gebreken, op de draagarmen na. Je geniet van een stevige actieradius, continue over-the-air updates en toegang tot het Supercharger-netwerk, wat hem ook zeer geschikt maakt voor vakanties in het buitenland. Als je een Model 3 kunt vinden voor rond de 15.000 euro, krijg je simpelweg veel waar voor je geld, maar controleer uiteraard wel alle punten die we hierboven genoemd hebben.