Toyota Urban Cruiser is terug als 100% elektrische SUV
Bekende naam: Toyota Urban Cruiser
Eerst maar eens even beginnen met het feit dat de naam Urban Cruiser terugkeert in de line-up van Toyota. De Toyota Urban Cruiser is een compacte crossover die tussen 2008 en 2014 werd geproduceerd. Ook dat model was compact en had een hogere zitpositie. In die zin heeft Toyota dus gekozen voor een naam die bij de auto past. De Urban Cruiser was en is een compacte SUV.
Nieuw platform
De Urban Cruiser is gebouwd op een nieuw platform, speciaal voor batterij-elektrische voertuigen. Bij Suzuki heet dat platform Heartect-e. Bij dit platform is het accupakket onderdeel van de carrosserie. Door dit ontwerp van de structuur zijn er geen dwarsbalken in de vloer nodig, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor de batterij.
Ten opzichte van de Yaris Cross – Toyota’s hybride model in het B-SUV-segment – is de Urban Cruiser in alle opzichten net iets groter.
- De totale lengte komt uit op 4.285 mm (+103 mm t.o.v. Yaris Cross)
- De totale breedte bedraagt: 1.800 mm (+35 mm t.o.v. Yaris Cross)
- De totale hoogte is 1.640 mm (+45 mm t.o.v. Yaris Cross)
- En de wielbasis komt uit op 2.700 mm (140 mm t.o.v. Yaris Cross)
Wielcovers
De Toyota Urban Cruiser heeft een draaicirkel van 10,4 meter en wordt verkrijgbaar met wielen in de maat 18- of 19-inch. De wielen hebben wielcovers die gewicht besparen en de aerodynamica verbeteren. Toyota levert verschillende exterieurkleuren, waaronder bi-tone opties met een contrasterend zwart dak.
Interieur Toyota Urban Cruiser
Het interieur komt eigenlijk net als het exterieur volledig overeen met de Suzuki e Vitara. We bespeuren een in delen verschuifbare achterbank en stoelen die in een 40:20:40-configuratie kunnen worden neergeklapt. Naar wens heeft deze Toyota een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een panoramadak. Je kijkt uit op een 10,25-inch digitaal instrumentencluster en een 10,1-inch multimediadisplay. Het multimediasysteem is ook voorzien van smartphone-integratie (Apple CarPlay en Android Auto). Een JBL Premium audiosysteem is optioneel verkrijgbaar.
De aandrijflijnen
De Toyota Urban Cruiser komt met dezelfde aandrijflijnen op de markt als de Suzuki e Vitara. Denk dus aan een 49 kWh of 61 kWh lithium-ijzerfosfaat batterij. De 49 kWh batterij is uitsluitend verkrijgbaar met voorwielaandrijving en een output van 106 kW (144 pk). De 61 kWh batterij – met 128 kW (174 pk) sterke elektromotor – is standaard ook voorzien van voorwielaandrijving. De 61 kWh batterij is er optioneel met vierwielaandrijving. Je krijgt dan twee elektromotoren en een output van 135 kW (184 pk). Toyota monteert op de achteras in dit geval een 48 kW sterke motor.
Alle Urban Cruiser-versies zijn uitgerust met een energiebesparende warmtepomp voor het airconditioningsysteem en handbediende voorverwarming van de accu om de prestaties in koudere omstandigheden te optimaliseren.
Veiligheids- en assistentiesystemen
Alle uitvoeringen van de Toyota Urban Cruiser hebben diverse rijhulpsystemen. Denk aan een pre-collision systeem, adaptieve cruise control, lane departure alert en lane keep assist. Een 360-graden camerasysteem geeft de bestuurder een volledig zicht op de omgeving.
Publieksdebuut in Brussel
In januari maakt de Toyota Urban Cruiser zijn publieksdebuut op Het Autosalon in Brussel. Van 10 tot en met 19 januari 2025 vindt de 101ste editie van Het Autosalon plaats in de Heizelpaleizen (Brussels Expo).