Toyota Corolla TS Hybrid 200 GR Sport (2024): enkele aandachtspunten
Wat is er dan nog aangepast?
Toyota luistert altijd aandachtig naar feedback van de media, zo ook naar onze feedback. Achter de schermen worden vervolgens updatepakketten samengesteld die over-the-air naar auto’s kunnen worden gestuurd. Zo worden ze na verloop van tijd beter. Voorheen was het bij de Toyota Corolla bijvoorbeeld niet mogelijk om verschillende rijhulpsystemen tijdens het rijden uit te schakelen. Als je voor vertrek vergeten was, zat je dus in feite met ‘de gebakken peren’. Dat is nu opgelost. Ook tijdens het rijden is het menu toegankelijk. De rijstrookassistent en snelheidswaarschuwing staan nu binnen no-time uit.
Het infotainmentsysteem laat het nu ook toe dat je op ‘ik ga akkoord’ kan drukken terwijl de auto al rijdt. Dat kon voorheen alleen in de P-stand, dus moest je wachten tot het systeem was opgestart. Nu kan je gewoon direct wegrijden en daarna op ‘ik ga akkoord’ drukken. Toch leuk dat die kleine updates een auto beter en fijner kunnen maken, want er is minder ergernis.
Let op het wielformaat van de Toyota Corolla
Leuk, die dikke wielen, maar dankzij de platte band hoor je wel meer rolgeluiden. Wil je een stillere auto, kies dan kleinere wielen met een hogere bandwang. Bovendien is een auto met een kleiner wielformaat ook zuiniger. Wij hebben met deze testauto een gemiddeld brandstofverbruik van 5,1 liter per 100 kilometer gerealiseerd over een afstand van dik 1.000 kilometer. Dat is uitzonderlijk netjes, helemaal omdat je ook met bijna 200 pk onderweg bent. Toyota geeft overigens een gemiddelde brandstofverbruik op van 4,8 l/100 km in combinatie met 18-inch-wielen. Dus met een score van 5,1 komen we dus dicht in de buurt.
Fijne aandrijflijn met CVT
De aandrijflijn bestaat uit een 1.987 cc viercilinder benzinemotor, gekoppeld aan een CVT en elektromotor. Het systeemvermogen komt uit op 144 kW (196 pk) met 190 Nm aan koppel, beschikbaar tussen 4.400 en 5.200 toeren per minuut. De topsnelheid van de Touring Sports bedraagt 175 km/u en de 0-100-tijd is 7,7 seconden. Je leest het goed, geen 200 pk dus. Toyota smokkelt hier wat, door de aandrijflijn Hybrid 200 te noemen. In de praktijk gaat het om 196 pk. Een klein verschil natuurlijk, maar wel dat je het even weet.
Goedkoop is deze Toyota Corolla niet
De Toyota Corolla Touring Sports Hybrid 200 GR Sport Plus is niet goedkoop. De vanafprijs bedraagt per 15 juni dit jaar 46.595 euro. Daar komt in het geval van deze testauto dan nog de kleurencombinatie Super Green Metallic met een zwart dak bij. Dat kost nog eens 1.445 euro. Een panoramisch schuif-/kanteldak is in dit geval weggelaten. Voor 1.395 euro heeft je auto dat ook. De prijs kruipt dan wel aardig richting 50.000 euro. Zonder dat panoramadak ben je ongeveer 48.000 euro klaar. Veel geld natuurlijk. Je kan ook nog de Corolla Touring Sports Hybrid 140 GR Sport bestellen voor 41.295 euro. Scheelt vijf mille, maar ook zo’n 60 pk. Die keuze is aan jou. De sterkere aandrijflijn heeft wel extra vermogensreserve en dat rijdt gewoon veel prettiger. De 140 pk sterke aandrijflijn is wel wat zuiniger.
Ga voor kleur!
Leuk hoor, al dat zwart, wit en grijs. Maar durf ook eens voor een knallend kleurtje te kiezen. Toyota levert onder meer Juniper Blue metallic, Emotional Red en ook het knallende Super Green dat je op deze testauto aantreft. Het staat hem geweldig en trekt het nodige bekijks. Dankzij Super Green komen de GR-details extra naar voren. Een aanrader dus, dit groen.
Dit valt ook op aan de Toyota Corolla
- De stoelen van de GR Sport zitten heerlijk en bieden lekker veel ondersteuning
- De auto is ruimer dan je denkt, er is 581 tot 1.606 liter aan bagageruimte
- De auto weegt 1.515 kilogram rijklaar en voelt lekker lichtvoetig aan
- Geremd mag de auto 750 kilogram trekken, dat is niet heel indrukwekkend
- Het on-board navigatiesysteem is soms wat onduidelijk met instructies, dat komt ook deels door de graphics. Navigeren via Apple CarPlay of Android Auto vormt de oplossing, want Google Maps werkt altijd fijn
- De kwaliteit van de parkeercamera achter kan echt veel beter, je kan nu de pixels tellen en het beeld is wat troebel, zelfs met schone lens
- Fijn stuurgevoel met lekker veel feedback
- Het interieur is keurig afgewerkt, in het geval van de GR Sport zelfs met rode stiksels
- De stoelverwarming werkt met schakelaars, die dien je dus zelfstandig uit te schakelen.
Je moet kiezen, 103 kW (140 pk) of toch 144 kW (196 pk), wat zou jij nemen?