Top 10 plug-in hybrides met grootste elektrische actieradius
Wat is een plug-in hybride ook alweer?
De zogenoemde PHEV, wat staat voor ‘Plug-in Hybride Elektrisch Voertuig’, is een hybrideauto waarbij een brandstofmotor wordt gecombineerd met een elektromotor. De elektromotor wordt gevoed door een kleinere batterij dan bij een volledig elektrische auto, maar die je nog wel met een stekker moet opladen bij een laadpunt. Met een volgeladen batterij is het mogelijk om langdurig de brandstofmotor te ondersteunen voor een extra laag verbruik, of 100% elektrisch te rijden over een afstand van tientallen kilometers, afhankelijk van het model.
LEES OOK: Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden?
10. Volkswagen Golf eHybrid / Skoda Octavia iV / Audi A3 TFSI-e / Seat Leon e-Hybrid
- Elektrische actieradius: 62 – 79 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 0,9 – 1,1 l/100 km
In het C-segment biedt het Volkswagen-concern een zeer ruime keuze uit plug-in hybrides van Volkswagen, Skoda, Audi en Seat . Het aandrijfsysteem brengt je in alle gevallen een viercilinder benzinemotor, dat in combinatie met elektropower 204 pk levert. Bij Skoda krijg je niet alleen de meeste waar voor je geld, maar met 79 kilometer ook de grootste elektrische actieradius.
9. Mercedes-Benz A/B/CLA/GLA-klasse 250e
- Elektrische actieradius: 62 – 75 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 1,0 – 1,4 l/100 km
Ook Mercedes-Benz biedt een ruim aanbod van plug-in hybrides, vooral voor de compacte modellen. Ze variëren een beetje qua verbruik en actieradius, maar voor dit overzicht hebben we ze gebundeld. De tOok Mercedes-Benz biedt een ruim aanbod van plug-in hybrides, vooral voor de compacte modellen. Ze variëren een beetje qua verbruik en actieradius, maar voor dit overzicht hebben we ze gebundeld. De typeaanduiding ‘250e’ betekent altijd een viercilinder benzinemotor met elektrische ondersteuning, goed voor 218 pk. Voor de Mercedes-Benz A-klasse betekent dat 75 kilometer elektrisch rijden, terwijl een GLA 250e maximaal 62 kilometer elektrisch kan afleggen.
8. Lexus NX 450h+ / Toyota RAV4 PHEV / Suzuki Across
- Elektrische actieradius: 75 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 0,9 – 1,0 l/100 km
Deze SUV-drieling van het Toyota-moederconcern vertoont qua techniek grote gelijkenissen. Ze hebben een hybride aandrijflijn bestaande uiteen 2,5-liter viercilinder benzinemotor en een krachtige elektromotor, samen goed voor 306 pk. Dankzij het accupakket met een capaciteit van 18 kWh is het mogelijk om tot 75 kilometer volledig elektrisch rijden. En dat klopt aardig, zo blijkt uit onze eigen autotests van de Toyota en de Lexus.
7. Lynk & Co 01
- Elektrische actieradius: 69 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 1,2 l/100 km
De Lynk & Co 01 is het eerste mode van het nieuwe automerk op de Nederlandse markt. Het gaat hier om een plug-in hybride die zijn techniek deelt met de Volvo XC40 en nu al op veel belangstelling mag rekenen Dankzij een eigen designtaal is deze Lynk & Co makkelijk te onderscheiden van andere merken. Ook kun je deze auto traditioneel kopen of leasen, maar rijden op basis van een maandelijks opzegbaar lidmaatschap.
6. BMW X1 xDrive30e / BMW X5 xDrive45e
- Actieradius: 89 kilometer
- Verbruik gecombineerd (X1 xDrive30e): n.n.b.
- Verbruik gecombineerd (X5 xDrive45e): 1,2 – 1,9 l/100 km
Ook BMW biedt steeds meer plug-in hybrides in verschillende segmenten aan, waaronder de X1 en de X5. Ondanks dat het twee behoorlijk verschillende SUV’s zijn met verschillende aandrijflijnen, bieden ze beide een elektrische actieradius van 89 kilometer. Bij de BMW X1 xDrive30e bestaat de aandrijftechniek uit een 1,5-liter driecilinder turbobenzinemotor met 150 pk die wordt ondersteund door een 177 pk sterke elektromotor. Dat brengt het systeemvermogen op 326 pk.
Bij de BMW X5 xDrive45e bestaat de aandrijflijn uit een 3.0 zescilinder turbobenzinemotor en een elektromotor, samen goed voor een vermogen van 394 pk.
5. Volvo S60 T8 Recharge
- Actieradius: 90 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 1,2 l/100 km
De T8 Recharge is een geavanceerde plug-in hybride aandrijflijn die in de meeste Volvo-modellen wordt aangeboden, zo ook in de Volvo S60. Deze sportieve plug-in hybride heeft een 310 pk sterke turbo viercilinder, bijgestaan door een 145 pk elektromotor. Daarmee is deze sedan niet alleen behoorlijk vlot, maar het accupakket van 18,8 kWh maakt het mogelijk om een riante afstand tot 90 kilometer af te leggen zonder een druppel brandstof te verbruiken.
4. Mercedes-Benz GLE 350e
- Actieradius: 99 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 1,2 l/100 km
Fiscale maatregelen maken deze Mercedes-Benz GLE 350e betaalbaarder dan de versies met alleen een brandstofmotor. Dat betekent zeker niet dat je er bekaaid vanaf komt. Als stekkerhybride beschikt deze auto over 333 pk en 700 Nm koppel. Het gemiddelde brandstofverbruik komt volgens de fabrieksopgave uit op slechts 1 op 111,1.
3. Mercedes-Benz C-Klasse C 300e
- Actieradius: 111 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 1,2 l/100 km
Voorheen dachten we bij de Mercedes-Benz C-Klasse vooral aan onverwoestbare diesels (de 190) of de brute, benzine slurpende AMG-versies. Voor deze nieuwste generatie is ook fluisterstil elektrisch rijden mogelijk. En dankzij het accupakket van 25,4 kWh kun je volgens de officiële meting een indrukwekkende 111 kilometer volledig elektrisch afleggen.
2. Range Rover P440e
- Actieradius: 113 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 0,8 l/100 km
In 2022 werd deze nieuwste generatie Range Rover gepresenteerd. Deze gracieuze mastodont is er ook als zuinige plug-in hybride. Deze versie heeft behalve een 440 pk sterke V6 turbobenzinemotor ook een 143 pk sterke elektromotor. Op papier levert dat een systeemvermogen op van 440 pk. Voor deze 2.770 kilo wegende SUV belooft de fabrikant een gecombineerd verbruik van – hou je vast – 1 op 125.
1. Polestar 1
- Actieradius: 135 kilometer
- Verbruik gecombineerd: 1,2 l/100 km
‘Er bestaat geen tweede kans om een eerste indruk te maken’. Polestar lijkt dat spreekwoord als basis te hebben gebruikt bij zijn eerste productiemodel. De Polestar 1 is een indrukwekkende tweedeurs coupé, aangedreven door een 2,0-liter viercilinder benzinemotor, plus twee elektromotoren op de achteras. Samen goed voor 600 pk en een slordige 1.000 Nm koppel. Alleen als je je goed kunt beheersen, zul je de beloofde 135 kilometer elektrische actieradius kunnen benaderen.
LEES OOK: Laadpas voor elektrische auto – alles wat je moet weten
Wat bepaalt het rijbereik van een plug-in hybride?
Het rijbereik van een elektrische auto, ook wel actieradius genoemd, is afhankelijk van meerdere factoren. Te beginnen met de batterijcapaciteit in kWh. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer energie de batterij kan opslaan en hoe meer kilometers je kunt rijden op een enkele batterijlading. Daarnaast is het rijbereik afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder, de belasting van de auto, het voertuiggewicht, de weersomstandigheden, de verkeerssituatie, de bandenspanning en het gebruik van (zware) stroomverbruikers in de auto, zoals de airconditioning. Allemaal factoren die ook bij een brandstofauto van invloed zijn op het werkelijke verbruik.
Verder is het rijbereik afhankelijk van of je in de stad of op de snelweg rijdt. Anders dan bij een brandstofauto waarbij je steeds naar een hogere versnelling schakelt en daarmee het toerental en het brandstofverbruik verlaagt, heeft een elektrische auto geen versnellingsbak. Hoe harder je rijdt, hoe sneller de elektromotor draait. Bij hoge snelheden op de snelweg verbruikt een elektromotor dus meer energie dan bij lage snelheden in de stad. Bovendien kun je in stadsverkeer relatief veel energie terugwinnen met het regeneratieve remsysteem, waarmee je de actieradius zelfs kunt vergroten.
Bovengenoemde zaken gelden ook voor een plug-in hybride. Daarom zal een plug-in hybride in de automatische stand – waarbij de auto zelf de meest efficiënte aandrijfvorm kiest (brandstof, elektrisch of gecombineerd) – voornamelijk op de brandstofmotor rijden tijdens snelwegritten en zo veel mogelijk elektrisch bij lagere snelheden. Op deze manier worden de eigenschappen van beide motoren optimaal benut om in iedere situatie zo zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare energie aan boord (benzine en elektriciteit).
Hoe wordt het rijbereik van een plug-in hybride gemeten?
Het rijbereik wordt sinds 1 september 2018 gemeten volgens de WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Dit is de officiële, onafhankelijke en verplichte meting van het brandstofverbruik, de uitstoot en de actieradius van alle (elektrische) personenauto’s en lichte bedrijfswagens die in Europa nieuw verkocht worden. De elektrische actieradius wordt in een testomgeving op een rollenbank uitgevoerd bij een omgevingstemperatuur van 23 graden Celsius. Daarbij wordt een realistische autorit gesimuleerd en het stroomverbruik gemeten bij een rit in stadsverkeer, op de snelweg en een combinatie daarvan.