Autonieuws

Tips voor een zomercheck voor een autovakantie

oktober 7, 2024

De zomer is in zicht en dat betekent dat het weer tijd is om op vakantie te gaan! Ga je met de auto op reis? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto helemaal klaar is voor de zomer. Niemand wil immers met pech langs de weg staan tijdens zijn welverdiende vakantie. Hoe fijn is het dan dat wij je een aantal tips geven, waarmee je veilig de weg op kunt. Zo kun je als bestuurder rustig de nodige kilometers rijden en kan de bijrijder ontspannen een potje poker spelen in een online casino op de telefoon en ondertussen de navigatie in de gaten houden en natuurlijk af en toe even gezellig kletsen.

Controleer je banden

Goede banden zijn natuurlijk ontzettend belangrijk voor een veilige autoreis. Controleer daarom regelmatig de spanning van je banden. Een te lage of te hoge bandenspanning kan namelijk zorgen voor minder grip op het wegdek en een hoger brandstofverbruik. Vergeet ook niet om de profieldiepte van je banden te checken. Deze moet minimaal 1,6 millimeter zijn, maar het is aan te raden om bij één millimeter al nieuwe banden aan te schaffen. Zo ben je verzekerd van optimale veiligheid onderweg.

Check je remmen

Remmen zijn natuurlijk net als de banden een ontzettend belangrijk onderdeel van je auto. Zorg er daarom voor dat ze in goede staat zijn voordat je op vakantie gaat. Controleer regelmatig de dikte van je remblokken en laat deze tijdig vervangen als ze versleten zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om de remvloeistof op peil te houden. Merk je dat je remmen minder goed werken? Laat ze dan direct nakijken door een garage. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je als Max Verstappen door de bocht gaat en straks niet goed kunt remmen. Ben je nu fan van de Formule 1 en wil je niets missen? Dan kun je hier het laatste nieuws F1 volgen, gemakkelijk op je telefoon en dus ook zonder problemen vanaf je vakantieadres. Hoe fijn is dat?

Vergeet de vloeistoffen niet

Om ervoor te zorgen dat je auto goed blijft functioneren, is het belangrijk om regelmatig de vloeistoffen bij te vullen. Denk hierbij aan motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Controleer ook meteen of je nog genoeg ruitensproeiervloeistof hebt voor onderweg. Zo voorkom je een vervelende verrassing tijdens je vakantie.

Controleer de verlichting

Goed werkende verlichting is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Controleer daarom regelmatig alle lampjes van je auto, waaronder de koplampen, achterlichten, knipperlichten en remlichten. Vervang kapotte lampjes direct en zorg ervoor dat je altijd reservelampjes bij je hebt.

Zorg voor een goede airconditioning

Tijdens warme zomerdagen is een goed werkende airconditioning onmisbaar in je auto. Controleer daarom regelmatig of de airco nog wel koelt zoals het hoort. Merk je dat de temperatuur in de auto niet meer daalt of ruik je een onaangename geur? Dan is het tijd om je airco te laten nakijken. Zo ervaar je onderweg altijd een aangename temperatuur.

Maak een checklist

Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet, is het handig om een checklist te maken. Noteer hierop alle punten die je moet controleren of regelen voor vertrek. Denk hierbij aan de bovengenoemde tips, maar ook aan het inpakken van de juiste reisdocumenten en het meenemen van een reservesleutel. Zo ga je goed voorbereid op vakantie.