Autonieuws

Tien bijzondere blikvangers van het Concours d’Elegance

september 5, 2022

Uiteindelijk is het een soort beauty contest: het Concours is uiteraard hét middelpunt van het Concours d’Elegance in de tuinen van Paleis Soestdijk. Een deskundige jury beoordeelde zo’n zeventig auto’s die wilden meedingen om de prestigieuze Best of Show-award. Deze editie waren er maar liefst tien klassen, onderverdeeld in leeftijd, cultuur en ontwerp van de auto’s. Van blinkende vooroorlogse pioniers uit de automobielgeschiedenis tot iconische supersportwagens uit het recente verleden. Uiteindelijk was er één grote concourswinnaar: de Bugatti T57 Stelvio Cabriolet Speciale uit 1937.

Toch stonden er ook andere blikvangers die we je niet willen onthouden:

1. Ferrari 500 Mondial

Deze bloedrode racer van het beroemdste automerk behaalde successen tijdens de Mille Miglia en de 12-uursrace van Sebring tussen 1954 en 1956. Onder de kap geen V12, maar een bescheiden 1985 cc viercilinder motor. In combinatie met een 5-versnellingsbak toch goed voor 236 kilometer per uur. En dat zonder voorruit. Op de zijkant van dit exemplaar prijkt de naam van ene Frits Kroymans. Zou die wat met Ferrari hebben?

2. Rubystar rode Porsches

Twee Rubystar rode Porsches. Lekker gedurfd, zeker in een tijd waarin vrijwel alle auto’s afgeleverd worden in vijftig tinten grijs. Hier staan verleden en heden naast elkaar geparkeerd. Niet alleen de fonkelnieuwe Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo kreeg deze lekkere lakkleur mee van Porsche Exclusive Manufaktur. Naast de Taycan oogt de 964 Carrera RS Clubsport als een compacte neo-klassieker. Van deze hardcore versie – de RS N-GT, voor de puristen – met racekuipjes, buizenframe en tapijtloos interieur bouwde Porsche er 290. De Taycan of de 964, welke heeft jouw voorkeur?

3. Lotus 30 S1

Hoe moet het in de jaren 60 zijn geweest om te racen met deze Lotus type 30 S1? De door Colin Chapman ontworpen sportwagen was ultralicht, maar was desalniettemin toch voorzien van een Ford V8-motor met 360 pk. Deze auto is ondertussen grondig gerestaureerd. Voorzichtig aan dus als je een klassieke track day overweegt; de waarde van deze racers kruipt al snel richting de 200.000 euro.

4. Alfa Romeo Giulia Giardinetta

Een zeldzame Alfa Romeo Giulia Giardinetta uit 1975. Oorspronkelijk werd dit model tussen 1962 en 1978 enkel als sedan geleverd. Wie extra ruimte wilde, bracht zijn Alfa naar een carrosseriebouwer. De aanpassingen aan dit buitengewoon strak ogende groene exemplaar zijn het werk van Carrozzeria Introzzi, dat de auto met de hand heeft geperfectioneerd. Deze auto’s zijn daadwerkelijk ingezet, door de Italiaanse politie en als ambulance. Wie zegt dat stationwagens saai zijn?

5. Alpine A522 F1

Indrukwekkende vleugels, ultrabrede banden, een 1,5-liter V6 turbomotor plus elektrische power. Dit is de Alpine Formule 1-auto waarmee tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso en Esteban Ocon het opnemen tegen Max Verstappen. Weinigen weten exact hoeveel vermogen deze Alpine heeft, maar het team meldt bescheiden dat het ‘meer dan 950 pk’ is. Hoe vaak sta jij oog in oog met een Formule 1-auto?

6. Sextet van Bugatti’s Type 57

Het Concours d’Elegance is iets gelukt wat geen enkel automuseum tot op heden lukte: een verzameling van alle vijf uitvoeringen van de Bugatti Type 57 die ooit geproduceerd zijn. Deze vijf modellen werden vernoemd naar roemruchte bergtoppen: Galibier, Ventoux, Stelvio, Aravis en de Atalante. Die laatste wordt door veel kenners gezien als de mooiste Bugatti ooit. Geen wonder dat hij afgelopen zomer op het concours van Pebble Beach werd geveild voor ruim 10 miljoen dollar.

7 . BMW E30 M3

Na het succes van de M635i en de eerste BMW M5 (E28) vonden de autobouwers bij BMW het tijd om ook hun compacte sedan een krachtkuur te geven. Zo ontstond in 1986 de eerste BMW M3. Uitgeklopte spatborden, kofferbakspoiler en een 2,3-liter viercilinder met 195 pk. Dit zwarte exemplaar met slechts 23.000 kilometer ervaring is zelfs afkomstig van de eerste eigenaar.

8. Ferrari 296 GTB

In tegenstelling tot BMW kun je bij Ferrari soms nog wel de motorspecificaties aflezen van de modelnaam. Deze 296 GTB heeft inderdaad een 2.9 liter V6-middenmotor – de eerste zescilinder in een straatauto van Ferrari – met 663 pk, gekoppeld aan een 122 kW/167 pk elektromotor en een 8-traps DCT-transmissie. Dat is het recept voor deze Gran Turismo Berlinetta (GTB). Voor deze ‘instap-Ferrari’ betaal je in Nederland zo’n 300.000 euro.

9. Aston Martin DB5

Op het Concours d’Elegance was de Aston Martin Owners Club met zo’n tien auto’s goed vertegenwoordig. Blikvanger was volgens ons deze DB5 uit 1965 in klassiek British Racing Green. De tijdloze schoonheid van de koets, gebouwd de carrosseriebouwers bij Touring, behoeft nog altijd geen uitleg. Krijg jij ook spontaan zin in een wodka-martini?

10. Alpine A110

De terugkeer van het Concours d’Elegance stond in het teken van verleden, heden en toekomst. Ondanks de hypermoderne Formule 1-auto stond op de stand van Alpine de hedendaagse versie van A110 centraal, een auto waar ons hart sneller van gaat kloppen. De Fransen bewijzen dat ze snappen hoe je een echte rijdersauto bouwt: lichtgewicht, laag zwaartepunt en voldoende vermogen. We kunnen alleen maar hopen dat de elektrische auto’s van morgen ons evenveel rijplezier gaan brengen.

Het Concours d’Elegance werd gehouden van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus in de tuinen rond Paleis Soestdijk.