Autonieuws

Thuisladen zonder oprit? Succes! Gemeenten maken het je knap lastig (maar hier kan het wel)

mei 13, 2025

Gemeenten  

Je elektrische auto opladen via een kabel over de stoep: handig, mits je niet in de verkeerde gemeente woont. Slechts een derde van de Nederlandse gemeenten staat deze vorm van thuisladen toe, blijkt uit onderzoek van Zonneplan. De overige tweederde verbiedt kabels op het trottoir – zelfs als ze netjes onder een rubbermat verdwijnen of verzonken liggen in speciaal aangelegde kabelgoten. Een ingenieuze, maar vrij complexe laadarm boven de stoep is bijna nergens toegestaan. Alleen de gemeenten Haarlem en Zuidplas vinden dat een goed idee.

Van kabelmat tot kabelgoot

Er zijn genoeg manieren om struikelgevaar te voorkomen: rubberen kabelmatten, tegels met een geïntegreerde goot of dus een laadarm. In gemeenten waar het is toegestaan, blijkt de kabelgoot het populairst – een kwart van de gemeenten experimenteert ermee of heeft dat in het verleden gedaan. Toch blijft de kabelmat het meest geaccepteerd: 8 procent van de gemeenten staat deze oplossing toe.

Eigen oprit? Dan ben je spekkoper

De plek waar je woont bepaalt dus in grote mate hoe eenvoudig je je auto kunt opladen. In de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten relatief soepel met ‘stoep-opladen’. In Drenthe, Groningen en Limburg daarentegen is het vrijwel overal verboden. Gelukkig hebben veel huizen in die provincies (wél) een eigen oprit, waardoor bewoners daar eenvoudig een laadpaal kunnen plaatsen.

Thuisladen loont (zeker met zonnepanelen)

De financiële voordelen van thuisladen zijn aanzienlijk. Wie zijn EV aan een publieke laadpaal oplaadt, betaalt bij gemiddeld verbruik zo’n 1.530 euro per jaar. Thuisladen met een standaard energiecontract kost gemiddeld 952 euro. Met een dynamisch contract daalt dat bedrag zelfs naar 748 euro. Wie ook nog zonnepanelen op het dak heeft, laadt een groot deel van het jaar zelfs gratis. Kortom: wie thuis kan laden, bespaart jaarlijks honderden euro’s. Maar dan moet je dus wel een laadpaal hebben of in een gemeenten wonen waar je (veilig) een kabel over de stoep mag leggen.

Lees ook: Waarom een Nederlands experiment met laadpalen die nauwelijks stroom leveren een groot succes is