Autonieuws

Tesla Robotaxi: heeft Tesla de code gekraakt?

oktober 14, 2024

Tesla Robotaxi in 2027

De Robotaxi moet naar verwachting rond 2027 in productie worden genomen. De richtprijs ligt onder de 30.000 dollar. Een stuurwiel heeft de Tesla Robotaxi niet, wel twee comfortabele zitplaatsen en een centraal infotainmentdisplay. De Robotaxi rijdt volledig autonoom. Opladen gebeurt via een inductielader, waarbij de auto op een speciale plaat rijdt die de batterij door middel van inductie kan opladen. De auto heeft – zoals nu voorgesteld – geen fysiek oplaadpunt met stekkeraansluiting.

Aerodynamische vorm

Specificaties zijn tijdens de presentatie van de Robotaxi niet gedeeld, maar Tesla belooft wel dat het een van de meest efficiënte EV’s op de markt zal zijn. Dat komt dan vooral door de aerodynamische vorm van de auto. Qua design heeft de auto veel weg van de grotere Cybertruck, maar ook de Volkswagen XL1 uit 2013 komt in ons op. De vleugeldeuren voegen een spannend randje toe aan het ontwerp.

Demonstratieritten

De Tesla Robotaxi – die tijdens de presentatie ook wel Cybercab werd genoemd – benadrukt dat Tesla grote plannen heeft als het gaat om autonoom rijden. Tijdens het onthullingsevenement reden er een stuk op tien van de Robotaxi’s rond. De demonstratieritten verliepen probleemloos. Dat is best knap, aangezien Tesla louter camera’s en kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om de auto’s autonoom te laten rijden. Radartechnologie ontbreekt.

Ook voor particulieren

De Robotaxi is vooral geschikt voor fleetowners, die hun conventionele taxi’s bijvoorbeeld willen vervangen door autonome exemplaren. Maar ook een particulier moet straks een Robotaxi kunnen kopen. Dat voor minder dan 30 mille, belooft Musk. Volgens de topman is de software van de Robotaxi ook geschikt voor de Model 3 en Model Y.








Tesla Robotaxi