Achtergrond Autonieuws Gadgets Tech

Tesla Powerwall nu beschikbaar in Nederland: een Tesla-batterij voor thuis aan je muur

juli 16, 2025

Tesla Powerwall in Nederland

De auto wordt steeds slimmer, zo ook het huis. In de toekomst kan een batterij-elektrische auto samenwerken met je eigen huis, bijvoorbeeld door te functioneren als een extra energiebron. Steeds meer BEV’s beschikken over een vehicle-to-home-functionaliteit waarbij de energie voor huishuidelijke apparaten maar ook verlichting afkomstig is uit de batterij van je auto. Slim natuurlijk, want zo verlaag je de energierekening. De Tesla Powerwall gaat nog wat verder.

Energieopslag aan huis

Autofabrikant Tesla ziet ook toekomst in energieopslag aan huis. Want het is natuurlijk zonde als je zonnepanelen energie opwekken, maar vervolgens diezelfde energie terugsturen naar het stroomnet omdat je er niets mee doet.

Tesla Powerwall

Salderingsregeling

De salderingsregeling stopt vanaf 1 januari 2027. Eigenaren van zonnepanelen kunnen vanaf 2027 zelf opgewekte stroom niet meer wegstrepen tegen hun verbruik. Ze krijgen wel een vergoeding voor het terugleveren van stroom aan de energieleverancier.

Huishoudens en kleine bedrijven kunnen tot en met 31 december 2026 zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het stroomnet. Met de salderingsregeling kunnen zij jaarlijks hun opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen hun verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als zonnepaneeleigenaren meer opwekken dan verbruiken, ontvangen ze voor het overschot een vergoeding. 

Waarom stopt de salderingsregeling?

De salderingsregeling stopt in 2027. Eerder was het plan om deze vanaf 2025 af te bouwen. Maar het kabinet heeft besloten om de regeling in 2027 helemaal te stoppen en niet eerder af te bouwen.

De salderingsregeling stopt omdat:

Mensen die elektriciteit opwekken, mogen dit vanaf 1 januari 2027 niet meer verrekenen met de stroom die zij gebruiken. Ze kunnen de stroom wel blijven terugleveren aan het stroomnet. Voor alle stroom die zonnepaneeleigenaren terugleveren, krijgen ze een vergoeding van de energieleverancier. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief van stroom zijn. Dat is het stroomtarief zonder belastingen.

Energieleveranciers rekenen vaak ook kosten voor het terugleveren van stroom. Ook wel terugleverkosten of soms ook terugleverboete genoemd. Dat mogen alleen kosten zijn die de energieleveranciers maken om de teruggeleverde stroom te verwerken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op deze vergoedingen.

Zelf opgewekte en gebruikte stroom

Over stroom die mensen zelf opwekken en direct gebruiken, betalen ze geen belastingen. Ook betalen ze hierover geen kosten aan de energieleverancier. Direct zelf opgewekte elektriciteit gebruiken, zorgt daardoor voor een minder hoge energierekening. Daarnaast zorgt het voor minder druk op het elektriciteitsnet.

Tesla Powerwall

Introductie Nederlandse markt

Op het hoofdkantoor in Amsterdam hangt de Powerwall al sinds 2023 aan de muur. Maar nu is het moment eindelijk daar. Tesla start officieel met de verkoop van de Powerwall in Nederland. Dat zou eerst 2024 worden, maar uiteindelijk is het juli 2025 geworden.

Wat is dat precies, een Tesla Powerwall?

Powerwall is een batterij die energie opslaat, stroomuitval detecteert en automatisch de energiebron van je woning wordt wanneer het elektriciteitsnet uitvalt. De beste oplossing is om een Powerwall te koppelen aan zonnepanelen om de accu op te laden met zonne-energie. Met een volle Powerwall kan je woning dagenlang van stroom worden voorzien. Je bent daardoor minder afhankelijk van het elektriciteitsnet door de zonne-energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.

TESLA POWERWALL: een Tesla-batterij voor thuis aan je muur – AutoRAI TV – (video opgenomen in 2023)

Grote platte koelkast

Tesla’s Powerwall ziet er minimalistisch uit. Je kan het zien als een grote platte koelkast. Tesla heeft het design bewust rustig gehouden zodat het 1,15 meter hoge apparaat bij elk huistype past. De Powerwall is 114 kilogram zwaar en huisvest 13,5 kWh aan batterijen. Hij kan 7 kW piekvermogen leveren en 5 kW continu vermogen. De Powerwall kan op de vloer of aan de muur worden gemonteerd, binnen of buiten. Je kan tot vier Powerwalls aan elkaar koppelen, dus ook voor grotere panden zijn er oplossingen mogelijk. Tussen -20°C tot + 50°C is de Powerwall veilig om te gebruiken. Ook lekker, je krijgt 10 jaar garantie.

Bijna geen knoppen

Wat opvalt is de minimale hoeveelheid knoppen. Er zijn geen kabels zichtbaar en ook heeft de module geen hete ventilatieopeningen. Kinderen en huisdieren kunnen zich dus niet bezeren.

Prijs Tesla Powerwall

Dan het belangrijkste: de prijs. Je betaalt voor één Powerwall een bedrag van 6.450 euro plus één Gateway van 1.150 euro. De btw, de kosten voor de inspectie van de locatie, de technische keuring, de levering, de installatie en de inbedrijfstelling, de administratiekosten en alle overige kosten en heffingen zijn niet bij de prijs inbegrepen. De definitieve prijs wordt bevestigd door een gecertificeerde Tesla-installateur. Voor twee Powerwalls betaal je 12.900 euro en voor drie stuks is dat 19.350 euro. De kosten van één Gateway blijven hetzelfde.

Specificaties Tesla Powerwall

Energiecapaciteit

13,5 kWh – extra energiecapaciteit met de Powerwall 3 Expansion

Stroom van het elektriciteitsnet

Tot 11,04 kW, afhankelijk van de lokale omstandigheden

Backup-stroom

Tot 11,04 kW, afhankelijk van de lokale omstandigheden
Startstroom (LRA – Locked Rotor Amps) van 185 A
Snelle overschakeling op back-upstroom

Omvormer

Efficiëntie teruglevering zonne-energie 97,5%
Drie ingangen voor zonne-energie met trackers voor maximaal vermogen

Kenmerken

Afmetingen en gewicht

H x B x D

1.105 mm x 609 mm x 193 mm
130 kg

Schaalbaar

Tot vier units
Systeemuitbreiding op elk moment mogelijk
Max. 40,5 kWh extra energieopslag per unit

Installatie

-20°C tot 50°C
Overstromings- en stofbestendig
Geïntegreerde omvormer en systeemcontroller

Garantie

Bedrijfsduur: 10 jaar