Tesla Model S Plaid en Model X Plaid in december naar Nederland
Tesla Model S Plaid
De Tesla Model S Plaid vormt het absolute topmodel van de Model S-reeks. De cijfers spreken voor zich. De Model S Plaid bereikt in 2,1 seconden een snelheid van 100 km/u, haalt een topsnelheid van 322 km/u en beschikt over een systeemvermogen van 1.020 pk. De actieradius van 600 kilometer (WLTP) is heel acceptabel met het oog op deze prestaties. De Plaid-uitmonstering heeft drie high-performance elektromotoren en koppelverdeling over individuele wielen.
Opties Model S Plaid
De vanafprijs van de Tesla Model S Plaid in Nederland komt uit op 139.990 euro. Er zijn nog wel wat opties. Denk aan 21-inch Arachnid-wielen. Die kosten 4.900 euro. Standaard staat de Model S Plaid op 19-inch lichtmetaal. De kleur Pearl White Multi-Coat is standaard. Voor Solid Black betaal je 1.800 euro bij. De kleuren Midnight Silver Metallic, Deep Blue Metallic en Red Multi-Coat hebben een meerprijs van 2.200 euro. Een zwart interieur met carbon sierdelen is standaard. Voor bekleding in zwart/wit of creme betaal je 2.500 euro bij. Tot slot: Full Self-Driving Capability met alle functies van Standaard Autopilot en Enhanced Autopilot evenals verkeerslicht- en stopbordherkenning heeft een meerprijs van 7.500 euro. Een full-option Model S Plaid kost je dus 158.095 euro.
Tesla Model X Plaid
De zwaardere Tesla Model X Plaid krijgt uiteraard dezelfde aandrijflijn met 1.020 pk. Deze variant spring in 2,6 seconden van 0 naar 100 km/u. De actieradius (WLTP) komt uit op 543 kilometer. De vanafprijs van de Model X Plaid start in Nederland bij 143.990 euro. Wil je 22-inch Turbine-wielen dan mag je 5.900 euro bijbetalen. De tarieven van alle opties zijn verder gelijk aan die van de Model S Plaid. Een full-option Model X Plaid kost je 163.095 euro.
Tesla yoke: een bijzonder stuurwiel
Zowel de Tesla Model S Plaid als Model X Plaid is uitgerust met de zogeheten yoke: een stuurwiel in ‘vliegtuigstijl’. Het interieur van beide modellen oogt verder lekker ‘Tesla’. Weinig opsmuk dus en een fors display. Doordat de Model S en Model X weer bestelbaar worden in Nederland, heeft het merk opnieuw een ‘S3XY’-modelgamma. Want naast de S en X levert Tesla ook nog de Model 3 en Model Y. De ‘3’ mag je van Tesla interpreteren als een ‘E’. De Model 3 had zelfs eigenlijk Model E moeten heten, maar Ford bleek de rechten op die typenaam al in gebruik te hebben.