Autonieuws

Suzuki komt met vijf elektrische auto’s, waaronder Jimny EV!

januari 31, 2023

Suzuki Jimny Electric

In een notendop: Suzuki komt tussen financieel jaar 2024 en 2030 met liefst vijf elektrische personenauto’s in Europa. Dat zijn hoofdzakelijk crossovers, maar ook kleinere modellen in het B-segment. Op de vrijgegeven foto’s van Suzuki kunnen we de modellen al een beetje bekijken. De Suzuki Jimny Electric valt natuurlijk direct op. De andere modellen hebben nog geen naam, maar eentje gaat waarschijnlijk Suzuki eVX heten.

Suzuki EV

Ook hybrides blijven belangrijk

Suzuki reageert flexibel op de milieuregelgeving en klantbehoeften in alle Europese landen. Om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van klanten, blijft Suzuki modellen met een interne verbrandingsmotor leveren, of dat nu een hybride aandrijflijn is of een krachtbron met een koolstofneutrale brandstof, zoals CNG, biogas of gemengde enthanol. Voor de Japanse markt staan er zes EV’s op stapel en voor India zijn dat er eveneens zes.

Ook elektrische motorfietsen en buitenboordmotoren

Suzuki komt tussen FY2024 en FY2030 ook met acht EV-motorfietsen, van kleine tot middelgrote tweewielers. Voor grotere motorfietsen voor vrijetijdsdoeleinden overweegt Suzuki om koolstofneutrale brandstoffen te gebruiken. En ook de kleine buitenboordmotoren moeten eraan geloven. Voor FY2030 heeft het merk vijf EV-buitenboordmotoren in de line-up. Voor grote buitenboordmotoren – geschikt voor de wereldzeeën – overweegt Suzuki Marine om koolstofneutrale brandstoffen te gebruiken.


Suzuki EV


Suzuki EV


Suzuki EV


Suzuki EV

Koolstofneutraliteit

Suzuki maakt in de toekomstplannen verder bekend dat het zich sterk gaat richten op het bereiken van koolstofneutraliteit. Suzuki streeft naar het realiseren van koolstofneutraliteit in Japan en Europa tegen 2050.

Suzuki Kosai en Suzuki Hamamatsu

In de fabriek in Kosai – de grootste productiehub van Suzuki in Japan – streeft het merk ernaar om de CO2-uitstoot van lakfaciliteiten met 30% te verminderen. De fabriek in Kosai produceert ook groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie. Ook dat klinkt veelbelovend. In de Hamamatsu-fabriek – het productiecentrum voor motorfietsen – moet koolstofneutraliteit al in FY2027 gerealiseerd zijn, eerder dan de oorspronkelijke doelstelling van FY2030.

Door het energieverbruik te verminderen en over te schakelen op hernieuwbare energie, inclusief de uitbreiding van faciliteiten voor het opwekken van zonne-energie moet dit haalbaar zijn. Door de knowhow die in de Hamamatsu-fabriek is opgedaan te gebruiken voor andere fabrieken, poogt Suzuki al in FY2035 koolstofneutraliteit van alle binnenlandse fabrieken te bereiken.

Suzuki Smart Factory Creation

Door middel van Suzuki Smart Factory Creation tekent het bedrijf een blauwdruk uit hoe de productie er in 2030 uit moet zien. Het bedrijf combineert een simpelere productiemethode met digitalisering om het complete proces te optimaliseren, minimaliseren en vereenvoudigen.

Samenwerking met Toyota Motor Corporation

Suzuki en Toyota blijven met elkaar samenwerken. De twee partijen werken onder meer samen aan de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s en batterijen van elektrische auto’s. Suzuki investeert tot en met FY2030 verder 2 biljoen yen in elektrificatie-gerelateerde zaken, waarvan 500 miljard yen in batterij-gerelateerde investeringen. Suzuki investeert verder 2 biljoen Yen in R&D op gebieden als koolstofneutraliteit zoals elektrificatie en biogas, maar ook autonome rijhulpsystemen. Ook is gepland dat 2,5 biljoen yen wordt geïnvesteerd voor kapitaaluitgaven in faciliteiten, waaronder de bouw van een BEV-batterijfabriek en faciliteiten voor hernieuwbare energie.