Autonieuws

Stellantis Design Studio gaat verder dan alleen het ontwerpen van auto’s

september 19, 2024

In het kort

De Stellantis Design Studio is een afdeling binnen het concern waarin de creatieve krachten van designers en technologische expertise van engineers samenkomen om aan uiteenlopende projecten te werken. Grappig genoeg gebeurt dit niet op één plek. De studio heeft locaties in Parijs, Turijn, São Paulo, Detroit, Shanghai en Casablanca. Door deze internationale setting is het team opvallend divers te noemen, met multiculturele achtergronden en uiteenlopende talenten voor een brede ondersteuning op het gebied van design.

Meer dan het ontwerpen van auto’s

Je zou denken dat met 14 automerken binnen Stellantis er altijd genoeg werk aan de winkel is. We zien steeds meer nieuwe modellen van diverse merken. Lancia is bezig met een heropleving en introduceert de Ypsilon en ook Alfa Romeo zit niet stil met bijvoorbeeld de nieuwe Junior. Genoeg ontwikkelingen binnen de automerken dus, maar de studio gaat verder dan dat.

“Onze missie is om de toekomst vorm te geven”, zegt Hugo Nightingale, Global Creative Director van Stellantis Design Studio. Dit is natuurlijk een breed begrip, maar het laat wel zien hoe divers de activiteiten zijn. Een mooi voorbeeld is de Orizon, een nieuwe totaaloplossing voor kabeltransport de heuvels op. Ook op vier wielen zijn er interessante projecten, met het ontwikkelen van een merkidenteit voor het Maserati MSG Racing Formula E-team. Of wat te denken van de ERA, een elektrisch aangedreven vliegtuig ontworpen in samenwerking met Aura Aero. Je voelt ‘m al aankomen, de ‘sky is the limit’ als het aankomt op de creativiteit en projecten binnen de studio.

Open benadering voor passende oplossingen

Het ‘Stellantis Universum’ vormt een efficiënte werkwijze voor de studio. De diverse disciplines en locaties maken dat de studio een groot broeinest is waarin designers en engineers elkaar aanvullen. Een soort kruisbestuiving, die kan leiden tot bijzonder nieuwe inzichten en oplossingen. Dat is ook precies wat de eindgebruiker uiteindelijk wil, volgens Hugo NIghingale: “Met creatieve vernieuwingen plaatsen we onze klanten centraal in innovatief design dat eindgebruikers aantrekt en plezier biedt”.

Het proces wordt versterkt door een 360o-benadering. Heel simpel gezegd wordt op deze manier van alle kanten gekeken naar nieuwe voorstellen. Past het bij de merkdefinitie en strategie? Hoe zijn de trends in de markt en welke gebruikerservaring is ervoor ogen? Door bewust alle kanten te belichten, kan de studio white-label (anoniem) design leveren of een specifiek design dat goed aansluit bij een merk, project of lokale markt.

Met het oog op de toekomst

En nu is het dus feest! De Stellantis Design Studio bestaat inmiddels drie jaar en zal naar verwachting nog lang voortbestaan. Het concern is immers gebaat bij de aanpak. De wereld om ons heen verandert in rap tempo en de diverse insteek van de studio zorgt ervoor dat er vanuit verschillende perspectieven naar deze ontwikkelingen gekeken kunnen worden. Door een open benadering en veel expertise zal de studio blijven vormgeven aan de toekomst.