Autonieuws

Speel UNO in de modellen van MINI

september 24, 2024

UNO in MINI

Mattel, AirConsole en MINI hebben in-car gaming toegevoegd aan de nieuwe MINI Familie met UNO, ’s werelds populairste traditionele kaartspel. UNO spelen was al mogelijk in de modellen van BMW. Nu kunnen ook bestuurders van een nieuwe MINI nu hun passagiers verbinden met UNO Car Party.

Zo werkt het

Verbinding gaat heel gemakkelijk via het infotainmentsysteem, met gebruik van hun eigen smartphone. De auto moet geparkeerd staan om het spelen mogelijk te maken. De game speelt zich af op het OLED-display waarop het MINI Operating System 9 draait.

Spelregels UNO

UNO is een populair kaartspel dat draait om het slim afleggen van kaarten en als eerste al je kaarten kwijtraken. Hier is hoe het spel werkt:

Spelopzet

UNO wordt gespeeld met een speciaal deck van 108 kaarten. Deze kaarten bestaan uit verschillende kleuren (rood, geel, groen en blauw) en hebben cijfers (0-9) of speciale symbolen (actiekaarten). Het spel kan met 2 tot 10 spelers gespeeld worden.

Doel van het spel

Het doel is om als eerste speler al je kaarten kwijt te raken. De speler die dat lukt, krijgt punten op basis van de kaarten die de tegenstanders nog over hebben. Het spel gaat door tot iemand een vooraf afgesproken puntenaantal heeft behaald, bijvoorbeeld 500 punten.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 7 kaarten. De rest van de kaarten wordt in een stapel gelegd (de trekstapel) en de bovenste kaart van die stapel wordt omgedraaid om het spel te starten (de aflegstapel).

Basisregels

  1. Om de beurt spelen: De speler moet een kaart afleggen die ofwel dezelfde kleur, hetzelfde cijfer, of hetzelfde symbool heeft als de kaart die op de aflegstapel ligt.
  2. Geen passende kaart: Als een speler geen passende kaart kan spelen, moet hij een kaart trekken van de trekstapel. Kan hij deze kaart spelen, dan mag hij dat meteen doen, anders gaat de beurt naar de volgende speler.
  3. Actiekaarten: Naast de gewone cijferkaarten zijn er actiekaarten die het spel een extra dimensie geven:
    • Skip-kaart: De volgende speler verliest een beurt.
    • Reverse-kaart: De speelvolgorde keert om.
    • Draw Two (+2): De volgende speler moet twee kaarten trekken en verliest zijn beurt.
    • Wild-kaart: De speler mag de kleur kiezen die verder gespeeld wordt.
    • Wild Draw Four (+4): De speler mag de kleur kiezen en de volgende speler moet vier kaarten trekken en verliest zijn beurt (kan alleen gespeeld worden als je geen andere opties hebt).
  4. UNO roepen: Als een speler nog maar één kaart over heeft, moet hij “UNO” roepen. Doet hij dit niet en een andere speler merkt dit op, dan moet de speler twee kaarten trekken als straf.

Winnen van een ronde

Als een speler al zijn kaarten heeft afgelegd, is de ronde voorbij. De punten van de kaarten van de tegenstanders worden geteld en toegevoegd aan de score van de speler die gewonnen heeft. Speciale kaarten hebben hogere waarden:

Eind van het spel

Het spel eindigt wanneer een speler het afgesproken puntenaantal (bijvoorbeeld 500) bereikt. Deze speler wint dan het spel.