Achtergrond

Slim: met deze functie vermijd je hoge blokkeerkosten bij laadpalen

augustus 30, 2024

Extra kosten

Blokkeertarieven klinken logisch: laadpalen moeten gedeeld worden en je kunt niet zomaar je auto het hele weekend aan de lader laten hangen terwijl de buren staan te wachten. Steeds meer aanbieders rekenen daarom extra kosten als je auto blijft hangen na het volladen. Maar in de praktijk leidt dit vaak tot gekke situaties. Wie wil er nou om 04.00 uur zijn bed uit om zijn auto los te koppelen omdat hij is volgeladen? En laten we eerlijk zijn: op dat tijdstip staat niemand te dringen voor een laadplek.

Uit het oog verloren

Volgens de ANWB wordt het oorspronkelijke doel van de blokkeertarieven uit het oog verloren. Het zijn niet alleen de dag- en avonduren waarop de tarieven oplopen; ook midden in de nacht blijven de extra kosten doorlopen. Hierdoor worden nachtelijke laadsessies onnodig duur en dat is precies waar de ANWB met hun nieuwe Auto-stopfunctie verandering in wil brengen.

De Auto-stopfunctie

De ANWB introduceert een slimme oplossing: de Auto-stopfunctie. Deze feature in de ANWB Laadpas-app zorgt ervoor dat je laadsessie automatisch stopt zodra je accu vol is, tussen 23.00 en 07.00 uur. Zo hoef je niet bang te zijn voor torenhoge blokkeertarieven. Met de Auto-stopfunctie blijft opladen volgens de ANWB eerlijk en betaalbaar en hoef je niet midden in de nacht je auto te verplaatsen.

Aanbieders passen zich aan

De lancering van de Auto-stopfunctie zet ook druk op de laadpaalaanbieders. Na aanhoudende kritiek vanuit gebruikers en organisaties zoals de ANWB, heeft Allego – een van de grotere laadaabieders op de markt – aangekondigd hun blokkeertarieven aan te passen. Vanaf september worden nachtelijke uren tussen 23.00 en 07.00 uitgezonderd van de tarieven en worden de kosten pas berekend na een sessieduur van meer dan vier uur.

Lees ook: Antwoord op de meest gestelde vragen over elektrisch laden