Achtergrond Autonieuws

Rijden zonder handen? Review Ford BlueCruise

februari 6, 2025

Kwestie van vertrouwen

Eerst moest je zelf het gaspedaal ingedrukt houden. Toen kwam er cruise control, zodat je het pedaal kon loslaten en nu is er zelfs adaptieve cruise control, waarbij de auto automatisch afstand houdt tot de auto voor je. Er blijft weinig werk over voor jou als bestuurder.

Ondanks het feit dat we maar wat graag een potje sturen met onze handen en onze voeten graag op de pedalen zetten, is het soms ook lekker om de auto het werk te laten doen. Immers, niet alle wegen zijn even spannend om te rijden. Soms moet je gewoon achter de menigte aan in een rechte lijn van A naar B. Dan is het best prettig als de auto gedeeltelijk de besturing van je overneemt.

Nog net niet achteroverleunen

Zo onwennig als het in het begin voelt om de controle uit handen te geven, zo aangenaam wordt het met de minuten. BlueCruise kan alleen geactiveerd worden in de zogenaamde Bluezones, lees snelwegen, tot een snelheid van 130 km/u. Niet alleen in Nederland, maar ook in heel Europa. Het systeem maakt gebruik van diverse rijhulpsystemen die ervoor zorgen dat de auto geheel zelfstandig in een baan blijft rijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van adaptieve cruise control en lane centring.

Misschien ben jij inmiddels ook wel gewend om de controle gedeeltelijk uit handen te geven. Maar je voeten én je handen loslaten terwijl je over de snelweg zoeft, is toch even een drempel waar je overheen moet. Dat is het eerste gevoel wanneer het scherm achter het stuurt laat zien dat de BlueCruise is geactiveerd. Je handen van het stuur halen kan en mag gewoon. Er is niets aan de hand.

Actieve bijdrage bestuurder

Kun je dan echt andere dingen gaan doen tijdens het rijden? Nee, dat (nog) niet. BlueCruise is een systeem dat zit op level 2 (plus) op de schaal van de SAE, waarin vijf levels zijn waarin technologie een rol kan spelen bij het rijden. Op dit niveau kunnen we niet spreken van een volledig autonoom voertuig en blijf jij als bestuurder eindverantwoordelijk.

Tijdens het rijden word je dan ook geacht om een oogje in het zeil te houden. Een infraroodcamera achter het stuurt monitort jouw aanwezigheid als bestuurder en controleert je oogbewegingen. Bij het verslappen van je aandacht, lees wegkijken van de verkeerssituatie, zal het systeem een subtiele waarschuwing afgeven. Maar als het echt menens wordt, zal de auto kort op de rem trappen om je wakker te schudden, of zelfs volledig uitschakelen. Ogen op de weg dus.

Anders dan andere systemen?

Tijdens het rijden komt ook de vraag naar boven, wat is precies de meerwaarde van het systeem? Andere auto’s zijn namelijk ook steeds vaker voorzien van geavanceerde rijhulpsystemen waarmee je tijdelijk de controle uit handen kan geven.

Het belangrijkste verschil is dat bij andere fabrikanten dergelijke systemen slechts ter ondersteuning zijn. Eens in de zoveel tijd zal de auto controleren of je als bestuurder nog actief bent en dien je van tijd tot tijd echt nog even je handen aan het stuur te houden. En dat is precies wat niet hoeft met BlueCruise. Dit is echt een systeem dat voor een semi-autonome rijervaring zorgt.

Bovendien blijft het systeem verrassend lang ingeschakeld. Zelfs als het verkeer tot stilstand komt, blijft BlueCruise geactiveerd en kan tijdig weer de auto in beweging brengen. Maar na een echt lange stilstand zal het wel uitgeschakeld worden. Ook bij bijzondere omstandigheden blijft het systeem nog even actief. In dit geval reden we een traject met werkzaamheden tegemoet. Door de aangepaste belijning werd de Lane Centring niet meer actief en schakelde het systeem af en moesten we het stuur over nemen.  

Hoe het nog beter zou kunnen worden

Het systeem is vooral bedoeld om comfortabel kilometers te maken op de snelweg. Duitsland laat het gebruik van het systeem ook toe. Met die gedachte kun je eigenlijk wel heel ontspannen vanuit Nederland naar Oostenrijk rijden, wetende dat onderweg de BlueCruise het meeste werk voor je kan doen.

Toch zal het systeem op momenten beroep doen op de bestuurder. Het werkt bijvoorbeeld niet in tunnels, bij op- en afritten en ook niet bij omstandigheden waarin de wegbelijning niet goed zichtbaar is. Ook is het op dit moment niet mogelijk om automatisch van baan te wisselen. In Amerika daarentegen is dit wel aan de orde van de dag. Dit zijn mogelijk toevoegingen die het rijden nog comfortabeler kunnen maken. Bovendien zijn er in Nederland ook veel provinciale wegen waar wij graag semi-autonoom zouden willen rijden.

Beschikbaarheid

Het systeem is al beschikbaar in de nieuwe versies van de Mustang Mach-E (met Tech Pack) en zal binnenkort beschikbaar zijn in andere nieuwe modellen zoals de Puma en Kuga. Met de goedkeuring van de Europese Commissie is BlueCruise nu beschikbaar in 18 Europese landen, waaronder Nederland. Het zit niet standaard op je auto, het systeem kan worden afgesloten in een abonnementsvorm voor €24,99 per maand. Ford heeft naar eigen zeggen bewust gekozen voor deze vorm om ervoor te zorgen dat klanten altijd toegang hebben tot de meest actuele veiligheidstechnologie. De installatie van het systeem is eenvoudig en gebeurt via een over-the-air update.

Conclusie

Met BlueCruise zet Ford een belangrijke stap in de richting van autonoom rijden. Het systeem biedt bestuurders meer comfort en gemak tijdens het rijden op de snelweg, zeker bij lange afstanden of langzaam rijdend verkeer en file. Ervaring leert ons dat dit momenten zijn waarop het sturen toch niet heel erg spannend is. En dan is het wel lekker om te kunnen denken, ‘wij houden het overzicht, maar de auto doet het werk’.