Review – Volkswagen T-Cross (2024) – Nog steeds een no-nonsense SUV?
2024 Volkswagen T-Cross
Voor ons gevoel gaat de T-Cross al tien jaar mee, maar het model maakte zijn debuut pas in 2019. Rijkelijk laat, want merken als Renault, Peugeot en Nissan hadden toen al jarenlang een compacte SUV in de showroom staan. De Franse en Japanse crossovers waren niet aan te slepen, waardoor Volkswagen besloot om er ook snel een te bouwen. Het werd meteen een van de meest no-nonsense auto’s in het assortiment van Volkswagen, met veel praktische bruikbaarheid zonder overbodige franje.
Franje
Maar een beetje overbodige franje kan soms best leuk zijn. De eerste generatie T-Cross voelde daarom behoorlijk sober aan. Dat zet het merk nu recht, met een update die juist wat meer franje toevoegt. Dit begint al aan de buitenkant, waar er meer kleuropties beschikbaar zijn. De gratis basiskleur is Grape Yellow – die je ziet op onze testauto – en springt echt in het oog. Tijdens onze testweek hebben we zelfs behoorlijk wat bekijks getrokken, iets wat we nooit eerder hebben ervaren met de bescheiden T-Cross.
R-Line
Maar er is meer dan alleen kleur. Alle uitvoeringen van de vernieuwde T-Cross hebben nieuwe designelementen. Wij rijden de R-Line, die een extra dosis sportiviteit toevoegt met stoere voor- en achterbumpers en opvallende dakrails. Het nieuwe Volkswagen-logo op de neus, samen met het aangepaste grille- en bumperdesign, geeft de T-Cross geen compleet nieuw gezicht, maar toch oogt hij iets frisser dan voorheen.
IQ.Light
Een van de meest opvallende verbeteringen aan de vernieuwde T-Cross zijn de koplampen. Led-koplampen zijn nu standaard op de basisuitvoering, met een subtiel gewijzigde behuizing. Voor het eerst is ook matrix led-verlichting beschikbaar op de T-Cross – wat ze bij Volkswagen IQ.Light noemen – waarmee je met grootlicht kunt blijven rijden zonder tegenliggers te verblinden. Bij het IQ.Light-pakket hoort ook een verlichte led-strip op de grille, die de koplampen met elkaar verbindt.
Bagageruimte en trekvermogen 2024 Volkswagen T-Cross
Aan de achterkant van de T-Cross zit ook standaard led-verlichting, compleet met een verlichte led-strip. Voor de R-Line met het IQ.Light-pakket zijn er bijzondere achterlichten met een opvallende kruisvorm, samen met een nieuw ontwerp van de achterbumper. De bagageruimte van 385 liter (uitbreidbaar tot 455 liter dankzij de standaard verschuifbare achterbank) is ongewijzigd en is voor een klein gezin nog steeds groot zat voor de wekelijkse boodschappen of een vakantie naar het buitenland. Voor wie ook wel eens iets achter de T-Cross wil trekken, biedt de 1.0 TSI een trekvermogen van 1.100 kg, terwijl de krachtigere 1.5 TSI tot 1.200 kg kan trekken.
Hard plastic
In het interieur van de vernieuwde T-Cross word je begroet door een nieuw 10-inch scherm achter het stuur, waarop je alle essentiële informatie kunt aflezen, inclusief de navigatiekaart. Het infotainmentscherm, dat voorheen strak verwerkt was in het dashboard, staat nu iets rechterop en lijkt losser van het dashboard te staan, zoals bij veel andere moderne auto’s. Er is nieuwe software, die opvallend vlot reageert als we het bedienen. De klimaatcontrole blijft gelukkig buiten het scherm om bedienbaar, maar de aanraakgevoelige knoppen hiervan in de R-Line uitvoering zijn zeer lastig te bedienen tijdens het rijden. In de basisversie krijg je hiervoor drie draaiknoppen, die sterk onze voorkeur hebben. Wat betreft materialen is er een kleine stap vooruit gezet, maar er blijft nog veel hard plastic aanwezig.
Benzine en anders niets
Het motorenaanbod van de vernieuwde Volkswagen T-Cross blijft onveranderd. Alle motoren lusten benzine en moeten niets hebben van elektrische ondersteuning. Er is keuze uit twee verschillende krachtbronnen en drie vermogens. Zo kun je kiezen tussen de 1.0 TSI met 95 of 115 pk, of voor meer vermogen voor de 1.5 TSI met 150 pk. De 150 pk-variant wordt standaard wordt met een zeventrapsautomaat, terwijl de 115 pk-versie zowel met handgeschakelde als automatische transmissie verkrijgbaar is. De 1.0 TSI met 95 pk wordt altijd geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak.
Geen strepentrekker
Onder de motorkap van onze testauto ligt de 115 pk sterke 1.0 TSI gekoppeld aan de zeventrapsautomaat, die zorgt voor een respectabele 0-100 km/u sprinttijd van 10,3 seconden en een topsnelheid van 192 km/u. Prima prestaties, maar wel valt op dat een traditionele benzinemotor niet kan concurreren met geëlektrificeerde aandrijflijnen. Niet alleen elektrische auto’s, maar ook plug-in hybrides, hybrides en zelfs mild hybrides bieden vaak een vlottere acceleratie dan de T-Cross. Aan de andere kant: het is snel zat. Heb je vaak haast? De 1.5 TSI met 150 pk is een stukje vlotter, met een 0-100-tijd van ongeveer 8 seconden. Het verbruik aan het einde van onze testweek kwam uit op ongeveer 1 op 15, wat hoger dan de opgegeven 1 op 20.
Comfortabel
Het onderstel is niet aangepakt, waardoor de T-Cross nog steeds een comfortabele rijervaring biedt, met een onderstel dat niet te stug is en niet gericht is op sportieve prestaties. Het is duidelijk dat hij is ontworpen voor comfortabel reizen van A naar B, met voldoende veercomfort en stuurgevoel. Met de 18-inch wielen is er wel wat afrolgeluid te horen. Ons advies voor wie van plan is regelmatig lange afstanden af te leggen: kies een maatje kleiner.
Wat kost de Volkswagen T-Cross?
Wat betreft prijzen is er goed nieuws: de vernieuwde T-Cross is verkrijgbaar vanaf 29.990 euro, wat zo’n 500 euro minder is dan voorheen. Dat zien we niet vaak, een tussentijdse update die de prijs doet zakken. Voor de R-Line uitvoering die wij reden, met de 1.0 liter 115 pk motor, begint de prijs bij 38.390 euro. In de video vertellen we je meer over de vernieuwde Volkswagen T-Cross.