Autonieuws

Review – Volkswagen Golf R (2025) – Een laatste feestje op benzine

oktober 19, 2024

Een flinke prijs voor de ultieme Golf-ervaring

Laten we er maar geen doekjes om winden: de vernieuwde Golf R is absoluut niet goedkoop. Het Nederlandse belastingstelsel straft krachtige benzineauto’s genadeloos af. Door de bijkomende belastingen loopt de totaalprijs van de vernieuwde Golf R op tot net onder de 82.000 euro, terwijl hij zonder die belastingen “slechts” 44.277 euro zou kosten. Je betaalt alleen al 27.000 euro extra BPM-belasting puur omdat er een pittige benzinemotor in ligt. De Golf R is dus stevig aan de prijs, maar dan heb je wel de sterkste en snelste Golf die Volkswagen ooit heeft gebouwd.

Onder de kap: meer kracht dan ooit

Onder de motorkap van de vernieuwde Golf R ligt de bekende 2.0-liter viercilinder TSI met turbo en variabele kleptiming. Volkswagen’s ingenieurs hebben hem nog verder aangescherpt, waardoor hij nu 333 pk en een stevige 420 Nm koppel levert. Schakelen gaat altijd via een zeventraps DSG-automaat. Is het jammer dat je niet zelf mag schakelen? Misschien, maar de DSG doet het zó snel en soepel dat je dat gauw vergeet. Bovendien valt er genoeg rijplezier op andere fronten te beleven in deze auto.

270 km/u in “een Golfje”

In Nederland krijg je standaard het Performance-pakket op de Golf R, waardoor de snelheidsbegrenzer eraf is en je kunt doorstomen tot 270 km/u. Haalt hij dat echt? Reken maar van yes. Bekijk de YouTube-video hierboven of de Insta-reel hieronder maar eens. 270 km/u in een hatchback, dat blijft bijzonder! De sprint van 0 naar 100 km/u – ook te zien in de Insta-video hieronder – duurt voortaan slechts 4,6 seconden. Ook de launch control heeft een upgrade gekregen, met rode stoplichten die één voor één aangaan op het digitale instrumentarium, net als op het circuit.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AutoRAI.nl (@autorai.nl)

Sportieve styling die opvalt

Het design van de Golf R is ook aangescherpt. De voorkant is voorzien van een vernieuwde bumper met forse luchtinlaten die de remmen en oliekoeler van frisse lucht voorzien. Een subtiele lichtstrip verbindt de led-koplampen, terwijl een blauw accent boven de lichtstrip, het bekende R-logo én een verlicht Volkswagen-logo voor extra R-uitstraling zorgen. De achterkant? Vier (optionele) glimmende Akrapovič-uitlaatpijpen en een spoiler die schreeuwt: “blijf maar achter mij rijden”. Verder krijg je spiegels met mat chroom-afwerking, 19-inch gesmeden Warmenau-wielen (paar honderd euro bijleggen, altijd doen) en blauwe R-remklauwen. De typische Lapiz Blue-lak is natuurlijk ook weer van de partij – al kost die kleur je nog eens een flinke 1.090 euro extra.

Binnenin: een sportief, high-tech interieur

Het interieur is strak en high-tech. Het nieuwe scherm van bijna 33 cm is het middelpunt van het dashboard en toont ook details die speciaal zijn voorbehouden aan de R-versie, inclusief een afbeelding van de vernieuwde Golf R zelf. Achter het stuur krijg je nog een extra scherm dat de klassieke toerenteller weergeeft met een speciaal R-thema. De sportstoelen zijn voorzien van geïntegreerde hoofdsteunen en overal kom je blauwe details tegen. De aanraakgevoelige knoppen op het stuur zijn aangepast zodat je niet per ongeluk functies activeert, zoals bij het vorige model wel eens gebeurde.

Hij rijdt hij?

Op de Lausitzring in Oost-Duitsland – een circuit ergens tussen Berlijn en Dresden in – mogen we de Golf R flink aan de tand voelen en tot het uiterste drijven. Zoals je hierboven al las, schiet hij als een raket in een rechte lijn, maar hij kan veel meer: dankzij 4Motion-vierwielaandrijving en R Performance Torque Vectoring-technologie voelt hij zich ook meer dan prima thuis in de bochten. Dankzij torque vectoring stuurt de auto zichzelf als het ware door bochten. Dat typische “alsof je op rails rijdt”-gevoel. Onderstuur? Daar merk je niks van.

Rijmodi voor elk type rijder

Via verschillende rijmodi kun je de auto helemaal naar je eigen smaak afstellen: Comfort voor de dagelijkse woon-werkritjes, Sport voor wat meer pit, en Race als je echt los wilt gaan. Maar met het Performance-pakket krijg je ook nog de Nürburgring- en Drift-modus erbij. In de Nürburgring-stand is het onderstel iets soepeler, zodat je zonder gekletter over hobbelig asfalt kunt knallen. En dan Drift-modus: daarmee verander je in een ware driftkoning. Met een zwaai van je pols laat je de achterkant van de Golf simpel losbreken in de bochten. Wie in een zuinige bui is, kan voortaan ook kiezen voor een Eco-stand.

Meer dan een racer?

Een gewone Volkswagen Golf is een praktische keuze: ideaal om met het gezin op vakantie te gaan of voor je dagelijkse ritjes naar werk. Maar kan dat ook met de Golf R? Jazeker, dat kan prima. De R kan een beest van een auto zijn, maar alleen als je dat wilt. Dankzij het adaptieve onderstel is hij ook geschikt voor lange afstanden en dagelijkse ritten – zonder dat je tandvullingen eruit rammelen. De vernieuwde Golf R is wat dat betreft echt een alleskunner.

Maar een Golf R koop je natuurlijk vooral om plezier te beleven. De vorige Golf R was al geen doetje met zijn 320 pk, maar de vernieuwde R gaat nog een tandje harder. Met 333 pk is het de krachtigste Golf die Volkswagen ooit op de weg heeft gezet. Als je nog één keer wilt genieten van een Golf R zoals hij bedoeld is – met dat onvervalste geluid, die intense beleving en bakken vol pk’s – dan is dit je kans.

In de video hieronder vertellen we je meer over over de vernieuwde Golf R: