Review – Suzuki Swift AllGrip (2025): 4×4 voor een spotprijs?
Slimme vierwielaandrijving
De Suzuki Swift AllGrip is uitgerust met een speciale vorm van vierwielaandrijving: AllGrip Auto. Dit systeem werkt volledig automatisch. Verlies je grip met de voorwielen – bijvoorbeeld op een nat wegdek, in de sneeuw of op een onverharde ondergrond – dan schakelt het systeem direct de achterwielen bij. Het motorkoppel wordt snel verdeeld, waardoor je meer tractie en stabiliteit krijgt. Zonder dat je zelf iets hoeft te doen.
Viscokoppeling
De technologie achter dit systeem werkt met een viscokoppeling, een soort hydraulische koppeling vóór het achterdifferentieel. Die bevat dikke siliconenolie. Zodra er een verschil in draaisnelheid ontstaat tussen de voor- en achterwielen, ontstaat warmte. De olie zet uit, bouwt druk op en activeert een meerplaatse koppeling. Daardoor worden de achterwielen automatisch aangedreven. Zodra het systeem merkt dat de voorwielen grip verliezen, verdeelt het de aandrijving automatisch over alle vier de wielen. De auto doet het werk. Waarom zou je dat willen? Wellicht ervaar je door de aanwezigheid van zo’n systeem extra rust, vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Dat zou een aankoopargument kunnen zijn. Aan de andere kant komt zo’n Swift AllGrip best ver in onverhard terrein en de verhoogde bodemvrijheid.

Meer bodemvrijheid voor Suzuki Swift AllGrip
Alle AllGrip-uitvoeringen van de Suzuki Swift staan wat hoger op hun poten dan de gewone modellen. Daardoor heb je meer bodemspeling, handig als je een keer een hobbelige route neemt. Normaliter gaat dat om 25 millimeter. Maar in het geval van deze specifieke testauto praten we zelfs over 32 millimeter extra bodemvrijheid, omdat deze auto afwijkend rubber heeft.
De uitvoering op de foto en in onze Suzuki Swift AllGrip videoreview is voorzien van extra accessoires die de auto een stoerdere look geven. Denk aan een Thule-dakrek, grovere allseason-banden (maat 195/55R16), glanzend zwarte velgen en wielkastverbreders. Ook zijn er zwarte Suzuki-logo’s, een rubberen beschermstrip op de achterbumper en opvallende AllGrip-stickers. Voor beter zicht in het donker is er een Tralert LED-bar op de grille gemonteerd. Binnenin vind je een Dometic koelbox en opbergbox, rubberen vloermatten en lederen bekleding.
Altijd met mild hybride techniek
De motor van de Swift is standaard gekoppeld aan Suzuki’s 12V Smart Hybrid-systeem (SHVS). Dit systeem zorgt er op papier voor dat je zuiniger rijdt en minder uitstoot. De ISG (Integrated Starter Generator) levert overigens 2,3 kW en 50 Nm aan extra kracht. Dit helpt bij het starten, rijden en versnellen en ondersteunt ook systemen zoals de airco of je muziekinstallatie.
Bij het afremmen en vertragen wordt bewegingsenergie omgezet in elektriciteit, die opgeslagen wordt in een lithium-ionaccu. Die energie wordt vervolgens gebruikt om de motor te ondersteunen tijdens het optrekken. Dat moet het brandstofverbruik verlagen. Bij de ‘normale’ Suzuki Swift haalden we met twee vingers in de neus 1 op 20. Nu blijft het gemiddelde brandstofverbruik steken op 1 op 15. Dat komt vooral door de ‘windvanger’ op het dak.

Prestaties driecilinder benzinemotor
De driecilinder benzinemotor van de Suzuki Swift levert 60,9 kW (83 pk) en 112 Nm aan koppel. In combinatie met AllGrip haalt de Swift een topsnelheid van 160 km/u en sprint hij in 13,6 seconden naar de 100 km/u. Het gemiddelde verbruik ligt rond de 4,9 liter per 100 km (ongeveer 1 op 20). Houd er zoals gezegd wel rekening mee dat accessoires zoals een dakrek de aerodynamica beïnvloeden en het verbruik kunnen verhogen.
De benzinemotor hangt overigens prima aan het gas, maar je moet niet aarzelen om het gaspedaal wat steviger in te trappen. Je moet deze Swift soms best de sporen geven om een aangename versnelling te realiseren. De handgeschakelde vijfbak schakelt daarnaast prima, maar ook een beetje zonder gevoel. De koppeling is erg licht in de bediening. Dat vraagt om wat gewenning. De besturing is bij deze AllGrip-versie met 16-inch lichtmetaal prettig. Wat een grotere band al niet kan realiseren.

Afmetingen Suzuki Swift
Hoe zit het dan met de afmetingen van de Swift AllGrip? De auto heeft een lengte van 3.860 mm, een breedte van 1.735 mm en een hoogte van 1.510 mm. Daarmee is de Swift lekker compact, terwijl de bagageruimte met 265 liter nog prima bruikbaar is. Houd wel rekening met een hogere tildrempel.
Gewicht en trekvermogen Suzuki Swift AllGrip
De vierwielaangedreven versie weegt iets meer dan de reguliere Swift. De AllGrip weegt rijklaar 1.070 kilogram (kentekengewicht: 970 kg), tegenover 994 kilogram voor de standaardversie. Dat betekent iets meer wegenbelasting. Alle versies van de Swift mogen een aanhanger van 1.000 kilogram trekken, met een maximale kogeldruk van 60 kilogram. Hiervoor heb je wel een trekhaak nodig, die bij Suzuki ongeveer 800 euro kost.
Prijzen en garantie
De reguliere Suzuki Swift is er vanaf 22.299 euro. De AllGrip-uitvoering begint bij 28.449 euro, en de luxere Style-versie met AllGrip kost minimaal 30.049 euro. AllGrip is alleen beschikbaar met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De garantie bedraagt 6 jaar of maximaal 150.000 kilometer.
Dit exemplaar heeft een aantal opties, zoals:
- Leder Interieur: kost 1.550 tot 1.768 euro afhankelijk van je wensen
- Kunststof mattenset: 74 euro
- Bumperbeschermplaat achter: 105 euro
- Zwarte 16-inch lichtmetalen wielen: 1.150 euro
- Een hoogglans zwart Suzuki-logo: 122 euro
- Een allesdrager: 398 euro
Tel je alles bij elkaar op, dan kom je al snel op 33.500 euro. Het Thule dakrek is een officieel accessoire voor de Suzuki Jimmy. Maar zoals je ziet: die past ook gewoon op de Swift. De hoogte met al deze accessoires komt overigens uit op 2,10 meter. Iets om rekening mee te houden in parkeergarages.
Conclusie review Suzuki Swift AllGrip
Is deze Suzuki Swift AllGrip dan een 4×4 voor een spotprijs? Ja en nee. Ja, omdat een alternatief voor deze Swift met AWD niet bestaat in het B-hatchbacksegment. Wat dat betreft is deze Japanner dus one-of-a-kind. En nee, omdat een bedrag van 28.000 euro natuurlijk ontzettend veel geld is. Maar als we puur kijken naar het doel van deze auto: dan is die 28 mille natuurlijk niet veel voor een auto die je verder brengt dan de gemiddelde auto. Die leuke looks, krijg je cadeau. Wellicht is zo’n Swift AllGrip zelfs wel wat voor Staatsbosbeheer. Tijdens onze test heeft deze Suzuki zichzelf bewezen dat hij ook in extremere situaties zijn mannetje staat.









































