Autonieuws

Review – smart #5 geen stadsmuisje meer, maar de grootste elektrische SUV

mei 23, 2025

Van ultracompact naar volwassen SUV

De naam ‘smart’ heeft de afgelopen jaren een behoorlijk andere betekenis gekregen. Het contrast met eerdere smart-modellen kan bijna niet groter. We mochten al eerder kennismaken met de compacte #1, de #3 en nu is er dus de nieuwe smart #5. Het is als een kers op de taart, want met de #5 beschikt het merk nu over een volledige range aan elektrische modellen.

De smart #5 is zeker geen kleine jongen meer. Met zijn 4,70 meter lengte, 2,90 meter wielbasis en 1,92 meter breedte is het kleine stadsautootje echt verleden tijd. We kunnen beter spreken van een volwaardige gezinsauto. Hij biedt ruimte voor vijf inzittenden, een bagageruimte van 630 liter (en 72 liter frunk) en de mogelijkheid voor een trekhaak, met een maximaal trekgewicht van 1.600 kg. Genoeg ruimte dus om erop uit te trekken met het volledige gezin.







Serieus laadvermogen van de smart #5

De smart #5 laat ook zien dat hij technisch helemaal van tijd is. De elektrische aandrijflijn maakt namelijk op laadgebied behoorlijk indruk. De Pro-uitvoering met 76 kWh LFP-accu ondersteunt snelladen tot 150 kW. De grotere 100 kWh NCM-accu, standaard op alle uitvoeringen boven de Pro, heeft een laadvermogen tot een indrukwekkende 400 kW bij snelladen.

Daarmee kun je, mits de laadpaal het aankan, in 18 minuten van 10 naar 80 procent laden. Als je dan toch op doorreis bent met het gezin, kun je lekker snel verder. Alle versies laden AC tot minimaal 11 kW, en vanaf de Pro+ is 22 kW AC-laden standaard. Plug & Charge is standaard, evenals thermisch batterijbeheer en een geïntegreerde laadkaart in de navigatie. Bij de 100 kWh-accuvariant is er ook de mogelijkheid om stroom te leveren aan apparaten (Vehicle-to-Load) middels een 230V-stopcontact. Zo slim is smart nog nooit geweest.

Opvallend eigenzinnige smart #5

Het merk smart heeft altijd een kenmerken design gehad. Dat is bij de smart #5 niet anders, het is een opvallende verschijning. Met zijn hoekige vorm, korte overhangen en brede stance oogt hij robuust en modern. Die moderne uitstraling wordt versterkt door het ontbreken van ingewikkelde vouwlijnen in deuren en andere panelen. In tegendeel, het lijnenspel is heel clean. De herkenbaarheid van de smart #5 wordt verder versterkt door de lichtpartijen aan de voor- en achterkant, welke identiek lijken te zijn. Er is een optische verbinding tussen de lampen. Deze zwarte balk bevat ook weer een aantal kleinere lampen. Geen doorlopende lichtbalk dus, maar juist eentje die onderbroken is. Een eigenzinnige keuze, dat best geinig smoelt.







Rij weg in een… BRABUS

Je hebt trouwens veel keuzevrijheid in de aankleding van de smart #5. Afhankelijk van de uitvoering krijg je extra’s zoals matte lakken, rode remklauwen, grotere wielen (tot 21 inch) en exclusieve badges. De smart #5 komt namelijk in zes smaken: Pro, Pro+, Premium, Pulse, Summit Edition en BRABUS. Elke uitvoering heeft zijn eigen karakter, van praktisch tot uitgesproken luxe of sportief.

De instapversie Pro kost 48.440 euro en is achterwielaangedreven met 250 kW (340 pk), een 76 kWh LFP-accu en een actieradius van 465 kilometer. In deze instapper krijg je al behoorlijk veel waar voor je geld, met standaard opties als het panoramisch halodak, 19-inch lichtmetalen velgen, elektrisch bedienbare achterklep, elektrisch verstelbare en verwarmde bestuurders- en passagiersstoel en 360°-camera en 12 parkeersensoren.

Voor 53.440 euro krijg je de Pro+, met grotere NCM-batterij, 267 kW (363 pk), 800V-systeem en een bereik van 590 kilometer – dat is serieus goed. De Premium, met onder meer duo-lederen bekleding, geventileerde stoelen, AR head-up display en het Sennheiser-audiosysteem, staat voor 57.940 euro in de prijslijst. Wie liever voor sportief en vierwielaandrijving gaat, kan voor datzelfde bedrag kiezen voor de Pulse – die evenveel kost, maar focust op prestaties in plaats van comfort. De Summit Edition, met unieke exterieurdetails en het Adventure-accessoirepakket, heeft eveneens vierwielaandrijving en komt uit op 59.440 euro.

De absolute top is de BRABUS die met 475 kW (646 pk) en werkelijk álles aan boord 63.440 euro kost. Deze variant beschikt over rood gelakte remklauwen, ook is er niet bezuinigd op BRABUS badges en zien we onderscheidende styling element op de buitenkant van de auto. Let ook even op de 21-inch Monoblock Z lichtmetalen velgen!







Premium beleving aan boord van de smart #5

Van binnen is de smart #5 minstens zo modern als vanbuiten. Je bent voorzien van een 13 inch OLED-middenscherm en als bestuurder beschik je ook over een 10,25 inch digitaal instrumentencluster. Afhankelijk van de uitvoering komen er nog een extra 13 inch passagiersdisplay bij en een Augmented Reality head-up display. Een hoge mate van digitaliteit aan boord dus. De systemen worden aangedreven door een AMD V2000-chipset, waardoor alle interfaces vloeiend werken en intuïtief te bedienen zijn.

Kijk je verder om je heen, dan valt op dat het niveau hoog ligt in deze grootste smart ooit. De materialen zijn van een goed niveau en de afwerking laat niets te wensen over. In de Pro en Pro+ krijg je kunstleder, de Premium voegt duo-leder en geventileerde voorstoelen toe, en de BRABUS gaat nog een stap verder met Dinamica-microvezelbekleding, sportpedalen, rode sierdetails en een Alcantara-sportstuur. De sfeerverlichting in 256 kleuren (!) loopt rondom door het interieur, en geeft vooral ’s avonds een futuristische, bijna loungeachtige sfeer.

Die loungeachtige sfeer wordt versterkt door het Sennheiser Signature Sound System, aanwezig in de Premium en BRABUS. Wat kan een elektrische auto geluid maken. Verdeeld in het interieur zijn 20 luidsprekers, een opklapbare dashboardtweeter en ondersteuning voor Dolby Atmos. Hiermee lijkt het net alsof jij je in een concertzaal waant als je favoriete nummer op de radio is.

Ook opvallend: de ruimte. Dankzij de lange wielbasis bijna 3 meter (2,9 meter) zit je verrassend ruim, ook achterin. De achterbank is elektrisch verstelbaar, heeft een middenarmsteun met bekerhouders en is in delen neerklapbaar. De kofferbak meet 630 liter, en wie de achterbank plat legt, krijgt nog veel meer liters tot zijn beschikking. De ‘frunk’ voorin is met 72 liter extra handig voor laadkabels of boodschappen. Zeeën van ruimte dus, zeker in vergelijking met de aloude kleine modellen van smart.













Hoe rijdt de smart #5?

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen, hij rijdt goed! Je las het al eerder, de smart #5 is standaard voorzien van achterwielaandrijving en een vermogen van 340 pk. Dit zijn goede ingrediënten om vlot van je plaats te komen zodra je het gaspedaal in drukt. Maar nog vlotter kom je van je plaats met de Brabus-versie, die wij rijden voor deze test. Dankzij de vierwielaandrijving en het vermogen van 646 pk gaat deze auto er rap vandoor, je sprint in 3,8 seconden naar de 100 km/u. Dit is zelfs zo rap, dat je menig Skoda Enyag RS achter je zult laten en waarschijnlijk zelfs modellen van Brabus met brandstofmotor. Laat ze het niet horen!

Het lage zwaartepunt en de extra elektromotor op de vooras zorgen er bovendien voor dat de #5 op soepele manier door de bochten gaat, geholpen door de double wishbone-vooras en multilink-achterwielophanging. De smart #5 beschikt ook over diverse offroadmodi, een waaddiepte van 500 mm en bodemvrijheid tot 197 mm3, waarmee hij ook buiten de gebaande paden zijn mannetje zou moeten staan.

Conclusie, is de smart #5 een slimme keuze?

Het moge duidelijk zijn dat deze smart #5 een belangrijk onderdeel vormt in de elektrische line-up van het merk. Of beter gezegd, het elektrische charmeoffensief. De smart #5 is namelijk een tikkeltje eigenwijs in vergelijking met de smart #1 en smart #3, en dat kunnen we wel waarderen. Met de #5 is smart nu groter, capabeler en slimmer dan ooit, met prestaties en laadtechniek waar zelfs gevestigde merken van zullen schrikken. Very smart.