Review – Renault Rafale E-Tech 4×4 plug-in hybrid 300 (2025)
Renault Rafale review
“De Rafale? Wat is dat precies?”, horen we je denken. Het is niet vreemd als je nog niet bekend bent met dit nieuwe topmodel van Renault; het model is pas een paar maanden geleden geïntroduceerd. De Rafale is een coupé-SUV en richt zich op concurrenten zoals de BMW X2 en X4, Audi Q3 Sportback en Mercedes-Benz GLC Coupé. Hij staat op het CMF-CD-platform, dat hij deelt met de Renault Austral en Espace. Het grote verschil met die twee modellen? De Rafale oogt en rijdt een stuk sportiever.
PHEV
Bij zijn introductie was de Renault Rafale alleen beschikbaar als een hybride. Nu komt daar een krachtige plug-in hybride variant bij. Deze PHEV-versie heeft Renault voorzien van een flinke dosis extra pk’s — 300 in totaal — wat de Rafale lekker vlot maakt. De krachtbron bestaat uit de bekende 1,2-liter driecilindermotor uit de Hybrid-variant, aangevuld met maar liefst drie elektromotoren: een 70 pk sterke elektromotor op de vooras, een 136 pk elektromotor op de achteras, en een starter-generator van 34 pk. Kortom: in totaal werken er vier motoren samen om de Rafale van zijn plek te krijgen.
En van zijn plek komt hij zeker. Druk het gaspedaal flink in, en je schiet als een soort tweetrapsraket vooruit. De elektromotoren leveren direct koppel zonder enige vertraging en daarna zorgt de benzinemotor voor extra versnelling. In 6,4 seconden is de 0-100-sprint achter de rug, 2,5 seconden sneller dan de Hybrid. Een tussensprint van 80 naar 120 km/u is in 4 seconden geklaard. Prima cijfers, voor een SUV waar je met het hele gezin mee op vakantie kunt. Met een topsnelheid van 183 km/u moet hij het qua pieksnelheid wel afleggen tegen de Duitse concurrentie.
Lange adem
Dankzij een 22 kWh-accu kun je in Nederland de meeste ritten volledig elektrisch afleggen. Theoretisch heeft de Rafale een elektrische actieradius van 105 kilometer, maar reken in de praktijk op zo’n 80 tot 90 kilometer. Is de batterij leeg, dan blijft het verbruik binnen de perken. Renault geeft een verbruik van 5,8 l/100 km met een lege batterij op. Tijdens onze eerste kennismaking geven we de Rafale er flink van langs in de bergen rondom Monaco en Nice — geen plek die vergelijkbaar is met het Nederlandse landschap en dus niet ideaal voor een verbruikstest. Maar we geloven Renault op hun blauwe ogen – of moeten we zeggen Bleu Sommet Satin, de lakkleur op onze testauto – want tijdens onze eerdere test in Nederland met de 200 pk sterke Hybrid haalden we moeiteloos 1 op 20.
1.000 kilometer actieradius
Via verschillende rijmodi en een fysieke knop op de middenconsole kun je instellen of je elektrisch wilt rijden of op benzine. De Rafale zal binnenkort ook zelf kunnen bepalen welke motor het werk moet doen: de benzine- of elektromotoren. Stel je een stad in als bestemming in het navigatiesysteem, dan zal de auto op de snelweg vooral de benzinemotor gebruiken om de accu vol te houden, zodat je bij aankomst in de stad volledig elektrisch kunt rijden. Deze update komt later beschikbaar, maar tot die tijd kun je de zogeheten E-Save-modus gebruiken om de accu handmatig te behouden voor later gebruik. In deze modus laadt de benzinemotor de accu bij of wordt de accu simpelweg niet aangesproken, zodat hij vol blijft. Dit is vooral handig tijdens langere ritten, omdat je zelf bepaalt wanneer je de accu inzet. De plug-in hybride is volgens Renault namelijk gemaakt voor de lange afstanden, met een bereik van ruim 1.000 kilometer wanneer zowel de accu als de brandstoftank vol zijn.
Alpine-gevoel
De Renault Rafale plug-in hybride is beschikbaar in twee uitvoeringen: de ‘esprit Alpine’ en de ‘atelier Alpine’. Wij testen de ‘atelier Alpine’, dé topuitvoering van het nieuwe topmodel. Bij deze uitvoering draait het om extra prestaties en een extra dosis exclusiviteit. Hij heeft een speciaal Alpine-afgesteld onderstel en unieke designelementen — met een flinke knipoog naar Alpine, natuurlijk. Zo is de auto voorzien van een hoop Alpine-logo’s, een zwarte spoiler én sportieve 21-inch wielen, die exclusief zijn voor deze versie.
Alpine-onderstel
Maar het blijft niet bij enkel uiterlijk vertoon. Alpine-technici hebben het chassis aangepast voor extra grip en rijplezier. Er is een actief onderstel, dat in combinatie met een slimme camera achter de voorruit die het wegdek scant de demping direct aanpast als er hobbels en kuilen opduiken. Ook op softwaregebied is er aan de afstemming gesleuteld: remmen, regeneratief remmen, stabiliteitscontrole en stuurbekrachtiging zijn fijngeslepen voor nauwkeuriger rijgedrag.
Een A110?
Hoe voelt dat in de praktijk? Door de software-aanpassingen voelt de besturing een tikje scherper aan en reageren de remmen lekker direct. Bochtenwerk gaat soepel, mede dankzij het 4Control-systeem dat de achterwielen laat meesturen. Bij lage snelheden draaien de achterwielen tegen voor extra wendbaarheid, terwijl ze op hogere snelheden juist meesturen en voor stabiliteit zorgen. Hierdoor voelt de Rafale verrassend licht en sportief aan voor een SUV van dit formaat. Maar verwacht geen échte sportauto, zoals de Alpine A110, en vergelijk hem ook niet met een BMW X4 M of een RS-creatie van Audi — die zijn duidelijk op een hoger sportief niveau afgestemd. Renault heeft zich dan ook niet op dat segment gericht, want de Rafale PHEV is dus ook bedoeld voor lange afstanden. En een bikkelhard onderstel is dan wel het laatste wat je wilt.
Hoogwaardige materialen
Het interieur van de Atelier Alpine-uitvoering straalt een verfijnde mix van luxe en sportiviteit uit. Renault heeft in deze uitvoering gekozen voor hoogwaardige materialen en ook hier vind je speciale details die verwijzen naar Alpine. Een blikvanger in het interieur is het subtiele, verlichte Alpine-logo dat fraai in de rugleuning van de stoelen is geïntegreerd. En wat dacht je van de ‘vloerbedekking’? Welke auto heeft blauw tapijt? Ook een leuk detail zijn de met vilt beklede opbergvakken in de portieren. Die luxe afwerking zie je niet eens meer bij een BMW 5 Serie, waar elke drinkfles voor een rammelend concert zorgt.
Verder biedt Renault standaard het openR link-systeem met geïntegreerde Google-functies. Dit systeem, met twee displays (een 12,3-inch instrumentenpaneel en een 12-inch touchscreen), gebruikt standaard Google Maps als navigatiesysteem en via de PlayStore kun je een stuk of 60 apps downloaden, zoals Spotify. Het panoramische Solarbay-dak, optioneel beschikbaar, is een must-have. Het elektrochromatische dak kan in vier verschillende transparantieniveaus – lekker scrabblewoord – worden ingesteld.
Lekker ruim
De lange wielbasis van de Rafale zorgt voor een comfortabele hoofd- en beenruimte voor zowel voor- als achterpassagiers, met ook royale knieruimte voor passagiers achterin. Ook is er voldoende bagageruimte, met een capaciteit van 539 liter.
Conclusie
De Renault Rafale PHEV biedt een mooie balans tussen sportiviteit en dagelijkse bruikbaarheid, in combinatie met een stevige elektrische actieradius. Met zijn opvallende vormgeving, fraaie interieur en PHEV-aandrijflijn is hij een interessante keuze voor wie op zoek is naar een stijlvolle en sportieve SUV-coupé, zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. Als Hybrid is de Rafale er vanaf 47.490 euro. De PHEV is er vanaf 55.290 euro. Voor de extra sportieve Atelier Alpine-variant vragen de Fransen minimaal 59.790 euro. Dat is geen klein bier, maar wel vergeleken met de basisprijs van een BMW X4 (78.435 euro) en Audi Q3 (57.472 euro). Meer weten over de reguliere Hybrid-versie van de Rafale? Bekijk dan de video hieronder: