REVIEW – RENAULT MÉGANE E-TECH ELECTRIC – MOET VOLKSWAGEN ZICH ZORGEN MAKEN?
De Zoe heeft eindelijk een grote broer.
Met de Zoe was Renault in 2012 het eerste Europese merk dat een compacte elektrische gezinsauto op de markt bracht waar je daadwerkelijk wat aan had. Maar ondanks de vroege start, bleef het een aantal jaren verrassend stil bij de Fransen. Tot nu dan, want met de volledig elektrische Mégane zet Renault hoog in. De auto gaat het opnemen tegen de Volkswagen ID.3. Tijd voor een eerste kennismaking.
Renault Mégane E-Tech Electric
Renault weet hoe je een elektrische auto moet bouwen en verkopen. Met 71.579 exemplaren was de Zoe in 2021 de twee na best verkochte EV in Europa. De Zoe krijgt nu na tien jaar eindelijk een grote elektrische broer: de Renault Mégane E-Tech Electric.
Geen kopie
De modelnaam suggereert dat Renault de huidige generatie van de Mégane voorzien heeft van een elektrische aandrijflijn, zoals Volkswagen dat al een paar jaar geleden deed met de E-Golf en Kia met de e-Niro. Niets is echter minder waar. De elektrische Mégane E-Tech is een compleet nieuw model, dat helemaal niets te maken heeft met de traditionele variant met een verbrandingsmotor. Sterker nog, de reguliere Mégane blijft gewoon leverbaar naast de elektrische variant, maar (in Nederland) nog enkel als stationwagenversie.
Crossover hatchback
Dat de Mégane E-Tech Electric niets te maken heeft met de reguliere uitvoering hoeven we je eigenlijk niet te vertellen. Als je even naar de foto’s kijkt, zie je het meteen: de auto ziet er totaal anders uit. De carrosserievorm valt ook op. De Franse EV is geen traditionele hatchback, maar een SUV-achtige kun je het ook niet noemen. Het zit er een beetje tussenin, een echte crossover dus.
Compacte buitenmaten
Met een lengte van 4,21 meter is hij bijna 15 centimeter korter dan de reguliere Mégane. Maar zoals gezegd moet je hem daarmee niet vergelijken. Waar dan wel mee? Nou, de Volkswagen ID.3 bijvoorbeeld, die slechts vijf centimeter langer is. Net als bij de Duitser zijn de wielen van de Mégane op de uiterste hoeken van de auto geplaatst. Ondanks zijn compacte buitenmaten ontstaat er zo dankzij een riante wielbasis van 2,70 meter genoeg ruimte in het interieur.
Lichtgewicht
De Mégane staat op het nieuwe modulaire CMF-EV-platform, dat speciaal voor elektrische auto’s ontwikkeld is. Het accupakket ligt uiteraard in de bodem en dankzij het gebruik van nieuwe en dunne batterijen, neemt het 40 procent minder ruimte in dan bij de Zoe het geval is. Het gewicht van de auto valt hierdoor reuze mee: 1.640 kilogram. Dat is weinig, voor een EV van dit formaat. De ID.3 met bijna dezelfde accu capaciteit weegt zo’n 150 kilo meer.
Rijervaring
Merk je dit tijdens het rijden? Ja en nee. Kom je uit een benzineauto, dan merk je dat je wat meer kilo’s bestuurt. Stap je over van een andere elektrische auto naar de Mégane, dan merk je direct dat het bepaald geen zware jongen is. Hij is behoorlijk lichtvoetig en wendbaar, waardoor het een bijzonder prettige auto is om mee te rijden. De vering is niet stug, zoals bij veel andere (zware) EV’s vaak het geval is. Hierdoor kun je normaal over drempels rijden en worden hobbels en kuilen netjes weggewerkt. De besturing is niet overdreven licht en biedt voldoende gevoel om de auto nauwkeurig te plaatsen.
Laden kan bij een openbare laadpaal of thuis – als je de juiste aansluiting hebt – tot 22 kW, wat bijzonder snel is. Hang de auto een uurtje bij het winkelcentrum aan de lader en er zitten weer 160 kilometers in de accu. Heb je meer haast, dan kun je bij een snellader tot 130 kW laden. In dat geval kun je in een half uur tot 300 kilometer rijbereik bijladen. Renault biedt 8 jaar garantie op het accupakket. Als de accu binnen die periode onder de 70% van zijn capaciteit duikt, wordt hij gratis vervangen.
Twee motorvermogens
Er is keuze uit twee motorvermogens, maar de Mégane is in alle gevallen een voorwielaandrijver. Kies je voor het 40 kWh-accupakket, dan is de elektromotor goed voor 130 pk en 250 Nm. De grotere 60 kWh-accu werkt samen met een 220 en 300 Nm sterke motor, maar je kunt dit accupakket ook combineren met de minder krachtige – maar zuinigere – 130 pk elektromotor.
De motor weegt 10% minder dan die momenteel in de compacte Zoe wordt gebruikt, toch is hij aanzienlijk krachtiger. De 220 pk sterke variant zorgt voor een 0-100-tijd van 7,4 seconden. Lekker vlot dus, voor een gezinsauto. Door het instant koppel schiet je vooral de eerste meters snel vooruit en slippen de voorwielen soms zelfs een beetje door, als je echt volledig plankgas geeft.
De twee accupakketten en motorvermogens in één overzicht:
EV40: 40 kWh + 130 pk: een actieradius van 300 km (WLTP)
EV60: 60 kWh + 130 pk: een actieradius van 470 km (WLTP
EV60: 60 kWh + 220 pk : een actieradius van 450 km (WLTP)
Vier regeneratiestanden
Om energie terug te winnen, kun je op de elektromotor afremmen: het zogeheten regeneratief remmen. Het liften van het gaspedaal is dan al voldoende om de auto af te remmen, zonder dat je het rempedaal hoeft aan te raken. Met flippers achter het stuur kan je instellen hoe sterk de auto afremt op de motor. Er is keuze uit vier regeneratiestanden: Level 0 (geen regeneratief remmen) tot Level 3 (maximale regeneratie).
Mag een Mégane E-Tech Eletric een aanhanger trekken?
Jazeker! Hij kan meer dan alleen een setje fietsen op een fietsendrager vervoeren. Hij mag namelijk tot 900 kilogram trekken, als je voor de krachtigste uitvoering gaat. Een kleine aanhanger of vouwwagen is dus geen probleem. Uiteraard kun je hem ook uitrusten met dakdragers, zodat je een dakkoffer, fietsen of ski’s kunt vervoeren.
Bagageruimte Mégane E-Tech Electric
Omdat de elektromotor voorin ligt, is er achterin behoorlijk wat bagageruimte: 440 liter. Dat is 55 liter meer dan je in de ID.3 krijgt. De ruimte is bovendien zeer diep, waardoor je flink wat koffers kunt stapelen. Een in hoogte verstelbare laadvloer ontbreekt echter, met als resultaat een flinke tildrempel. Bovendien heb je daardoor ook geen vlakke laadvloer, als je de achterbank naar voren gooit. De laadkabels kunnen achterin in een apart vak in de bodem. Tip: haal ze eruit voordat je de koffers stapelt. Onder de motorkap is geen extra opbergruimte, want daar zitten de motor en andere technische componenten, zoals het aircosysteem.
Ruimteaanbod
Het ruimteaanbod is in de Mégane E-Tech Electric goed voor elkaar, De binnenafmetingen zijn vergelijkbaar met de reguliere Mégane. Achterin zit je goed tot een lengte van 1,80 meter en door het ontbreken van een tunnel voor de aandrijfas kun je beter je voeten kwijt. Het zicht rondom is goed, alleen het zicht naar achteren is erg beperkt door de coupé-achtig daklijn. Een achteruitkijkspiegel die met een druk op de knop in een beeldscherm verandert lost dat probleem op.
Android Automotive
Het OpenR-display, zoals Renault het infotainmentscherm noemt, trekt alle aandacht in het interieur. Het bestaat eigenlijk uit twee grote schermen – beide 12 inch – die naast elkaar geplaatst zijn. Eén horizontaal, de ander verticaal. Standaard krijg je overigens een 12- en 9-inch scherm, maar dat mag de pret niet drukken.
Het besturingssysteem komt van Google: Android Automotive. We kwamen het systeem voor het eerst tegen in de Polestar 2, maar steeds meer automerken maken er inmiddels gebruik van. Het werkt razendsnel en verschillende Google-apps, zoals Google Maps, zijn aanwezig. Maps kan op lange ritten laadstops perfect inplannen, want hij kent alle laadlocaties in Europa en weet wanneer de Mégane toe is aan verse elektronen.
Ideaal, want zo kun je zonder zorgen op vakantie gaan, zonder dat je weken van te voren een route langs Europese laadlocaties aan het uitstippelen bent aan de keukentafel. Ook fijn: Renault is zo slim geweest om het interieur te voorzien van enkele fysieke knoppen, zodat je zaken als de climate control tijdens het rijden snel kunt bedienen, zonder dat je daarvoor je ogen van de weg hoeft te halen.
Conclusie
Het is een interessante strategie van Renault: twee totaal verschillende modellen met praktisch dezelfde modelnaam tegelijk aanbieden. Het zal in het begin voor wat verwarring zorgen, maar wij snappen de keuze van de Fransen wel. De Mégane is een van de belangrijkste modellen van het merk, met een enorme naamsbekendheid. Daar neem je niet zomaar afscheid van.
De elektrische Mégane heeft alles wat de ‘oude’ en vertrouwde Mégane ook heeft én meer: hij is praktisch, comfortabel, maar ook nog eens lekker vlot. Bovendien is het infotainmentsysteem ultramodern. Voor dit geld is er geen auto met een beter infotainmentsysteem, dan moet je doorsparen voor een Tesla.
Prijzen Renault Mégane E-Tech Electric
EV40: De Mégane E-Tech Electric rij je vanaf 35.390 euro. Hiervoor krijg je de instapper: de EV40 in de Equilibre-uitvoering met een actieradius van 300 kilometer. De rijker uitgevoerde Techno-uitvoering is vanaf 38.390 euro te bestellen.
EV60: De EV60 (450-470 kilometer) komt in vier uitvoeringen: de Equilibre voor 39.990 euro, de Evolution voor 41.790 euro, de Techno voor 42.990 euro en de Iconic voor 45.990 euro.
Renault Megane E-Tech Private lease
De private leaseprijzen van de nieuwe Renault Megane E-Tech electric beginnen bij 449 euro per maand voor de uitvoering EV40 Equilibre Boost Charge met 40 kWh-batterij. De versie met 60 kWh-batterij, 160 kW (220 pk) sterke elektromotor is beschikbaar voor private leaseprijzen vanaf 499 euro per maand.