Review Renault Master E-Tech electric
Om direct maar antwoord te geven op de eerste vraag van velen: voor ritten in de stad is het rijbereik van de Renault Master E-Tech electric voldoende. Minder goed is het gesteld als je daar wil opladen. De meeste parkeervakken bij een oplaadpunt zijn te krap voor deze bestelbus met een lengte van 5,68 meter. Een lot dat meer van deze grote bestellers, ook die van andere merken, treft.
Renault Master L2/H2
De gereden Renault Master is een L2/H2-versie. Dus een uitvoering met de lengtemaat 2 en de hoogtemaat 2. Het is het grootste model in de range. Een model dat populair is bij koeriersdiensten en die zijn juist frequent actief in de stedelijke emissievrije zones.
Long range 87 kWh
We reden de long range-versie met een batterij van 87 kWh en een rijbereik van gemiddeld tot 460 km (WLTP). Nu weten we allemaal dat je daarvan gerust 20% kan afhalen. In de realiteit kom je uit op circa 350 km. Bij koud weer en wat meer snelweggebruik zakt dat naar 260 km, zo ontdekken we. Maar goed, in de stad kan je uitgaan van zo’n 350 km en dat is voor een dagje koerieren voldoende.
Laadplek met genoeg ruimte!
Een eigen laadplek met genoeg ruimte voor de Master is wel een must. Onderweg laden is eigenlijk niet te doen door die te krappe plekken bij de palen. Alleen bij een snellaadstation kun je uit de voeten. Daar kun je dan vlot bijladen dankzij tot 130 kW laadvermogen van de Renault Master. In circa 30 minuten levert dat 250 kilometer aan rijbereik op.
Twee vermogensvarianten
Renault levert de Master E-Tech electric met keuze uit twee batterijvarianten. Behalve deze versie met de 87 kWh-batterij en een elektromotor van 105 kW (143 pk) en 300 Nm is er ook een versie met een 40 kWh-batterij, een actieradius tot 180 kilometer en een elektromotor van 96 kW (130 pk) en 300 Nm. De long range Master is wellicht de beste keuze. En daarvan zijn de prestaties ruim voldoende. Hij trekt op als een malle, als je dat zou willen.
Stoer en efficiënt front
De voorzijde maakt indruk door de grote grille, de hoge neus en het goed zichtbare logo van Renault. Als je dit ziet in je binnenspiegel… Bij het ontwerp is gelet op een lage luchtweerstand. Het gestroomlijnde ‘Aerovan’-design zorgt voor een 20% lagere luchtweerstand ten opzichte van de vorige Master. Duizenden uren testen in een voor vliegtuigen bedoelde windtunnel hebben daaraan bijgedragen.
Energiemanagement
De Renault Master zit vol snufjes om stroomverbruik laag te houden, tot wel 27% minder zelfs. Natuurlijk wordt de batterij opgeladen met remenergie, zoals eigenlijk bij alle elektrische auto’s. Verder wordt de batterij zo veel mogelijk op een ideale temperatuur gehouden door een warmtebeheersysteem. De airconditioning met warmtepomp regelt de temperatuur in de cabine met zo weinig mogelijk elektriciteit en het houdt rekening met de actieradius. Verder heb je nog de rijmodus -eco- die merkbaar zorgt voor meer rijbereik. De topsnelheid is dan wel begrensd op 94 km/uur in plaats van 120 km/uur.
Gigantische laadruimte en trekgewicht
De elektrische Renault Master E-Tech electric biedt een laadvermogen tot 1.625 kg, een trekgewicht van 2.500 kg en een maximum toegestaan totaalgewicht tot 4 ton. De L2/H2 heeft een laadvolume van 10,8 kubieke meter. De stahoogte is 1,88 meter en de laadvloer meet in de lengte 3.225 millimeter, dus dik 3 meter. De schuifdeur links is breed (1.312 mm), wat het van inladen van grote spullen aan de zijkant vergemakkelijkt.
Digitale cockpit
De Master biedt veel functies die je ook van je smartphone kent. De tegels en graphics op het centrale display herken je direct, zoals bijvoorbeeld dat van Google Maps. Aan de hand van je voorkeuren krijg je de optimale route. Tevens kan je met behulp van de electric Route Planner, op basis van de gewenste betaalmethode, laadsnelheid of gewenste laadlocatie, de route naar een laadstation laten berekenen.
My Renault-app
Via de My Renault-app kun je informatie en functies van via een smartphone benutten. Dus ook zien hoe ver hij is met het opladen. Het display van 10-inch is groot genoeg om alle informatie goed te zien en iets naar je toe gedraaid aan de bovenzijde van het dashboard, zodat je er makkelijk bij kunt.
Opbergruimte in cabine
Een bestelbus biedt veel ruimte voor het opbergen van spullen, zo ook de Master. Bovenop het dashboard zijn er diverse afsluitbare vakken. Tegen het plafond en in de portieren vind je eveneens grote vakken voor spullen. De middelste rugleuning kun je omgeklapt gebruiken als bureau. Onder de bijrijdersstoel zit een bergruimte met een inhoud van 135 liter. Dat is ruim genoeg voor een paar werkschoenen.
Ook als energieleverancier
De elektrisch aangedreven Renault Master kun je ook als stroombron gebruiken. Via stopcontacten in de cabine en laadruimte is het mogelijk om elektrisch gereedschap, computers en andere apparaten aan te sluiten. Het is ook mogelijk energie uit de batterij terug te leveren aan het elektriciteitsnet via een bidirectionele lader. Deze technologie heet Vehicle-to-Grid (V2G).
Conclusie
Renault heeft met de elektrische Master E-Tech electric een prima troef uitgespeeld. Niet voor niets is hij door een vakjury uitverkoren tot Bestelauto van het Jaar 2025. In de praktijk vallen het stabiele rijgedrag op en de goede prestaties. 143 pk lijkt niet veel, maar door de vlotte acceleratie beweert het tegendeel.
Het uiterlijk is een kwestie van smaak, maar de voorzijde trekt absoluut de aandacht. De laadruimte is goed te benutten door de lage laadvloer en de nagenoeg rechte wanden. Opvallend is het hoge trekvermogen voor een elektrische bus. Door de hoge zitpositie en het laag aflopende dashboard heb je goed zicht op de weg voor je. Ook voor kleinere rijders, omdat de bestuurdersstoel behoorlijk ver in hoogte verstelbaar is. Alleen al die gonzende geluiden en piepende waarschuwingen links en rechts uit de speakers als je achteruit rijdt in een smalle doorgang om aanrijdingen met obstakels te voorkomen? Prima natuurlijk, maar je wordt er wel een beetje horendol van. De achteruitrijcamera boven aan de dakrand is dan vooral de meer praktische hulp.