Review – Renault Captur (2025) – Stevige facelift voor Frans succesnummer
Renault Captur
In 2019 bracht Renault de tweede generatie van de Captur op de markt. Met zijn vriendelijke uitstraling en hoge aaibaarheidsfactor sloeg hij goed aan. Anno 2025 is de mode echter flink veranderd: tegenwoordig moet elke auto eruitzien alsof hij de Andes kan bedwingen. Denk aan de stoere Kia EV3, Dacia Duster, Jeep Avenger of natuurlijk de Tesla Cybertruck. Ook de Captur gaat nu met de mode mee en heeft een veel stoerder gezicht gekregen.
Nieuwe neus
Het is vooral de neus die direct opvalt bij de vernieuwde Captur. Die oogt strakker en sluit aan bij de nieuwe designrichting van Renault. Hij lijkt nu veel meer op de nieuwe Scenic en Rafale en de vernieuwde Espace. Hij heeft bliksemschichtvormige LED-dagrijverlichting en de grille is gesloten en bevat kleine driehoekige details, net als bij de Scenic en Rafale.




Herkenbaar
De vernieuwde Captur oogt vooraan veel stoerder dan voorheen, maar achteraan zijn de veranderingen subtieler. De ronde vormen zijn gebleven en de lichtunits hebben nog hun vertrouwde C-vormige contouren. Wel hebben de achterlichten nu doorzichtige beglazing en is het chroomwerk grotendeels verdwenen. Uiteraard zijn er nieuwe wieldesigns – tot 19 inch groot. Zoals vaker in dit segment krijg je standaard wieldoppen, maar lichtmetalen velgen zijn beschikbaar vanaf 17 inch.




Lekker ruim
De bagageruimte blijft een sterk punt van de Captur. Je krijgt standaard een verschuifbare achterbank, zodat je kunt kiezen voor meer bagage- of beenruimte. Met de bank in de voorste stand heb je een stevige 616 liter bagageruimte. Schuif je de bank naar achteren voor extra beenruimte, dan houd je nog zo’n 400 liter over. Prima cijfers voor deze klasse.

De standaard aanwezige verschuifbare achterbank – met 16 centimeter bewegingsvrijheid – is een uniek pluspunt. Jammer is daarentegen dat je geen USB-C-aansluitingen achterin krijgt, zonder bij te betalen. Wie kinderen vervoert, wil die optie waarschijnlijk aanvinken. Anders loop je het risico dat je zelf entertainment moet verzorgen als hun tablet of telefoon zonder stroom komt te zitten.

Het dashboard blijft grotendeels ongewijzigd. Je krijgt nog steeds een rechtopstaand infotainmentscherm in het midden en een digitaal instrumentarium achter het stuur. De software is wél vernieuwd. Dat is normaal gesproken geen groot nieuws. Het infotainmentsysteem draait nu echter op Google-software. Google Maps is de standaard navigatie en via Google Assistent bedien je allerlei functies met je stem. Hier weet de Captur zich echt te onderscheiden van de concurrentie, want het werkt allemaal vlekkeloos (en snel!).

Vijf motoren
Onder de motorkap is er volop keuze. Renault biedt de vernieuwde Captur aan met vijf benzine-aandrijflijnen:
- 90 pk sterke driecilinder met handbak
- 100 pk driecilinder op benzine/LPG (handbak)
- mild hybrid met 140 pk (automaat)
- mild hybrid met 160 pk (automaat)
- full hybrid E-Tech met 145 pk (automaat)
De full hybryd E-Tech aandrijflijn ligt in onze testauto en is wat ons betreft de interessantste keuze. Het systeem combineert een 1,6-liter viercilinder met twee elektromotoren, een automatische transmissie en een compacte accu. Het verbruik is laag, maar de prestaties zijn uitstekend, vooral dankzij de twee elektromotoren die altijd bij de les zijn. In de video vertellen we je meer over deze aandrijflijn.
Het grootste nadeel van de full hybrid? Hij mag slechts 750 kilo trekken. Niet ideaal als je met een caravan op vakantie wilt. Kies je voor een andere motor, dan mag je tot 1.200 kilo aan de haak slaan.

Rijden
De Captur is misschien compact en betaalbaar, maar onderschat het rijgedrag niet. Het onderstel is namelijk écht goed. Niet sportief, maar wel comfortabel en gebalanceerd. Drempels, klinkerwegen, slecht asfalt – alles wordt netjes weggefilterd. Ook op de snelweg voelt de Captur verrassend volwassen.
Een vleugje dynamiek is er ook, meer dan je misschien verwacht van zo’n brave crossover. De besturing is licht maar direct genoeg en de auto stuurt strak. De Captur is geen uitdager van een Ford Puma of Nissan Juke als het op sportiviteit aankomt, maar hij geeft je wel vertrouwen achter het stuur. Een fijne reispartner dus.

Maar… waarom geen Symbioz?
Toch komt bij deze vernieuwde Captur de vraag op: is de Symbioz niet de betere keuze? Deze grotere broer van de Captur – je zou het een Captur XL kunnen noemen – staat inmiddels óók in de prijslijsten. Hij deelt z’n techniek, neus en interieur met de Captur, maar heeft een andere, grotere kont. Voor zo’n 2.500 euro extra krijg je flink meer binnenruimte in de Symbioz.

Conclusie
De Renault Captur is met deze facelift weer helemaal bij de tijd. Hij ziet eruit volgens de laatste mode en biedt nog steeds veel waar voor zijn geld. De full hybrid is de aandrijflijn die je wilt – zolang je geen caravan hoeft te trekken. Toch is het de moeite waard om ook naar de Symbioz te kijken. De Captur blijft een sterke speler, maar staat door de komst van de Symbioz misschien wel een beetje in de schaduw van zijn grotere broer.
Lees ook: Renault Symbioz (2025) Review – Is het klaar voor de Captur?