Review – Renault 5 E-Tech Electric (2025)
De Renault 5 heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Het eerste model was in 1972 de juiste auto op het juiste moment. Het vijfje bleef in productie tot in 1996 en dat met maar twee modelgeneraties. In totaal zijn meer dan 5,5 miljoen exemplaren verkocht.
Eind vorig jaar maakte de modellijn een comeback, als de Renault 5 E-Tech Electric. Die laatste toevoeging maakt meteen duidelijk dat de herboren 5 altijd volledig elektrisch wordt aangedreven. Verder zit het design van de nieuwe Renault 5 vol verwijzingen naar de eerdere modellen. Van het kenmerkende silhouet tot kleinigheden zoals het rooster in de motorkap, dat nu een speelse laadstatusindicator is. Toch is het design ook niet overdreven retro. Stel dat je onder een steen hebt geleefd en het origineel niet kent, dan is het nog steeds een modern, eigenzinnig ontwerp.




Welke versies van de Renault 5 E-Tech Electric zijn er?
De nieuwe Renault 5 is dus altijd volledig elektrisch aangedreven. Daarvoor is er keuze uit een versie met 90 kW (120 pk) en een 40 kWh batterij (Urban Range) en een met 110 kW (150 pk) en een 52 kWh batterij (Comfort Range). Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de actieradius 312 tot 410 km (WLTP), maar daarover later meer.
In sommige landen is ook een basismodel met 70 kW (95 pk) en de 40 kWh batterij leverbaar, maar die kan niet snelladen. Daarom ziet Renault Nederland onvoldoende kansen voor dat model en wordt hij hier niet aangeboden. Of nóg niet, want op termijn komt de 95 pk-variant alsnog naar Nederland, als extra voordelig model. Of hij dan ook van een snellader wordt voorzien is nog onbekend. Wil je juist nog meer pk’s? Dan moet je een Alpine Store opzoeken en informeren naar de Alpine A290. Dat is een serieuze sportuitvoering op basis van de Renault 5.


Is de Renault 5 E-Tech een beetje praktisch?
Aan het concept van de Renault 5 is na pakweg twintig jaar niet zo veel veranderd. Het is nog steeds een compacte hatchback die vooral is bedoeld voor ‘stedelijke omgevingen’. Hij is in alle richtingen wel een flinke slag groter dan het origineel. Hij is bijvoorbeeld 27 centimeter langer dan de vijfdeurs uit de jaren ’80, om maar wat te noemen. Aan de andere kant is het met een lengte van net geen vier meter en een breedte van net geen 1,80 meter nog steeds een compacte auto.
Bovendien vertalen de grotere buitenmaten zich natuurlijk naar meer interieurruimte. Zo past er maar liefst 326 liter achterin en is het een vijfpersoons auto. In theorie in ieder geval. De focus lag bij de ruimtelijke indeling wel op de zitplaatsen voorin en de bagageruimte. Op de achterbank is het voor volwassenen krap. De voeten kunnen niet onder de voorstoel en ook los daarvan is de beenruimte aan de krappe kant. Ook de hoofdruimte schiet net tekort, doordat de achterbank wat hoger staat dan de voorstoelen. Een korte rit is er nog wel uit te houden, maar echt comfortabel zit je als volwassene niet achterin. Voor kinderen is het daarentegen prima.
Ander praktisch punt: er mag maar 500 kilogram aan de trekhaak. Over gewichten gesproken, de Renault 5 weegt – afhankelijk van de uitvoering – zo’n 1.400 kg. Dat valt voor een EV best mee en scheelt weer als je ‘straks’ ook voor een EV het volle tarief aan wegenbelasting moet betalen.



Hoe rijdt de Renault 5 E-Tech Electric?
Zeer goed! Dit is zelfs een van zijn sterkste punten. De Renault 5 heeft een fijn, op comfort gericht onderstel, dat oneffenheden in het wegdek mooi wegwerkt. Tegelijkertijd is het onderstel voldoende stevig om strak door de bocht te sturen. Daar heeft Renault een erg goede balans in gevonden. De nieuwe Renault 5 nodigt echt uit om eens de binnenwegen te nemen en dat zie je bij een EV nog niet vaak.
Is er dan niets aan te merken? Jawel, al zijn het kleinigheden. Zo is er bij hogere snelheden relatief veel bandgeruis, al valt dat bij een EV al snel op omdat er geen motorgeluid is. Wat betreft het zicht rondom is de achterruit erg klein en zijn de B-stijlen wat aan de brede kant. Dat is niet problematisch, maar iets dunnere dak- en raamstijlen waren wel fijn geweest. Verder vinden we de zitpositie wat aan de hoge kant, zowel in absolute zin als ten opzichte van de auto, maar sommigen vinden dat juist fijn.

Hoe ver komt hij met een volle batterij?
De theoretische waarden hebben we hiervoor al besproken. De door ons gereden uitvoering – een Comfort Range – zou 410 km ver moeten komen (WLTP). Aanvullend geeft Renault zelf al aan dat je met voornamelijk snelwegkilometers moet rekenen op 285 km. Het officiële gemiddelde verbruik is 14,9 kWh/100 km (WLTP). Na een testweek met voornamelijk snel- en N-wegen (en gematigde buitentemperaturen) komen wij uit op een praktijkverbruik van 16,8 kWh/100 km. Dat is nog steeds netjes. Dat zou neerkomen op een actieradius in de praktijk van ruim 300 km en dat is ook wat de boordcomputer aangeeft bij een volledig opgeladen batterij. Ook fijn: de resterende actieradius die de boordcomputer aangeeft blijkt zeer nauwkeurig.



Hoe snel kan je hem weer opladen?
Batterij leeg? Dan kan je met tot 100 kW snelladen. Van 15 naar 80% zou precies een halfuur moeten duren. De volle 100 kW hebben wij overigens niet op de meter gehad, maar het kwam er wel dicht bij in de buurt. Vergeet niet om het laadstation als bestemming in te voeren in de navigatie. Dan brengt de Renault 5 zijn batterij namelijk alvast op de ideale temperatuur voor snel opladen. Opladen aan een gewone laadpaal duurt ongeveer vier uur bij 3-fase 11 kW en 6,5 uur bij een 1-fase 7,4 kW-aansluiting.
Op korte termijn krijgt de Renault 5 ook een functie voor bi-directioneel laden. Dat wil zeggen dat je – met de juiste stekker – ook andere apparaten van stroom kunt voorzien. Of je gebruikt de Renault als een soort thuisbatterij en levert indien nodig stroom terug aan het net.

Is de Renault 5 E-Tech Electric voordelig geprijsd?
Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf wat je voordelig noemt – en waarmee je het vergelijkt. Op dit moment begint de prijslijst bij 27.990 euro. Voor de krachtiger motor en grotere batterij zit je al op 32.990 euro, maar dan heb je ook meteen een iets hoger uitrustingsniveau. De duurste versie is op dit moment de Roland Garros met een vanafprijs van 35.990 euro. Een voordeliger versie met minder krachtige motor volgt op termijn en zou ongeveer 25.000 euro moeten gaan kosten.
Enerzijds is de Renault 5 dus (nog) niet de echte prijspakker die hij leek te worden, maar in de context van de huidige automarkt is hij ook niet echt duur. Directe concurrenten zoals de Citroën ë-C3 (vanaf 24.300 euro) en Fiat Grande Panda (25.990 euro) zijn wat voordeliger. Er zijn nog voordeliger EV’s, maar die zijn ook kleiner. Aan de andere kant zijn veel andere elektrische B-segment hatchbacks, zoals de Peugeot e-208 (vanaf 32.700 euro), Opel Corsa Electric (vanaf 28.990 euro) en Mini Cooper Electric (vanaf 31.400 euro) al snel duurder in vergelijkbare configuraties. In dat licht is de Renault 5 nog steeds relatief scherp geprijsd voor een volledig nieuwe elektrische auto in dit segment.
De Renault 5 wordt geleverd met een fabrieksgarantie van een beperkte (maar gangbare) twee jaar. Dat is wel zonder kilometerbeperking. Specifiek op de batterij geldt een fabrieksgarantie van acht jaar of 160.000 km.

Welke uitvoering moet je hebben?
Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren. Persoonlijk zouden we de versie met grotere batterij zeker in overweging nemen, maar als je vooral korte ritten maakt heb je aan het basismodel ook al meer dan genoeg. Bovendien is basismodel Evolution zeker geen kale instapper, met onder meer full-led-verlichting, een warmtepomp, keyless entry en een best compleet infotainment. Ook heeft het standaardmodel al het goede Arkamis-audiosysteem, zij het met twee speakers minder.




Hoe goed is het infotainment?
Heel goed! Het is hetzelfde systeem als in andere recente Renault-modellen. Mede dankzij de Google-software werkt het systeem net zo snel en prettig als een gewone tablet of smartphone, met vergelijkbare functies. Daar zijn we in positieve zin snel over uitgepraat. Wat de geteste Techno meer biedt ten opzichte van het standaardmodel zijn geïntegreerde navigatie en Google-diensten, spraakbediening, twee extra luidsprekers voor het audiosysteem en een draadloze smartphone-lader. In het basismodel kan je ook Google-diensten gebruiken, maar dan via je eigen smartphone en draadloos Apple CarPlay of Android Auto.

Dus, is de Renault 5 E-Tech Electric terecht Auto van het Jaar?
Jazeker! Hoewel dat subjectief is, vielen we in de eerste plaats al voor zijn uiterlijk. Een mooie mix van modern design en herkenbare elementen van het origineel. Daarnaast blijkt de nieuwe Renault 5 ook erg fijne rijeigenschappen te hebben. Sterker nog, dit is een van de fijnst rijdende EV’s! Verder is de prijs-kwaliteitverhouding goed in orde en zorgen voorgaande aspecten ervoor dat hij een eventuele meerprijs ten opzichte van sommige concurrenten wel waard is.












