Review – Porsche Macan Turbo Electric (2024), voltreffer of misser?
Lichtvoetigheid en sportiviteit
De Porsche Macan staat bekend om zijn lichtvoetigheid en sportiviteit. Qua rijdynamiek is de variant met verbrandingsmotor zelfs een van de fijnere auto’s in zijn segment. Maar nu is de Macan volledig elektrisch. Met als gevolg dat deze Macan Turbo een slordige 2.405 kilogram in de weegschaal legt. Bye bye lichtvoetigheid? Je zou denken van wel, maar niets is minder waar. Porsche heeft namelijk tovenaars in dienst die dat gewicht perfect kunnen maskeren. Deze Porsche Macan Turbo Electric is het bewijs.
Meesturende achterwielen
Gevoelsmatig is deze Porsche Macan helemaal niet zwaar. Hij stuurt direct, met veel gevoel en ligt snaarstrak op de weg. Meesturende achterwielen helpen om dat gevoel te versterken. De achterasbesturing is ook extra behulpzaam in de stad of in parkeergarages. Goed, het eerste puntje is al binnen: het rijden in de Porsche Macan is in zekere zin een openbaring. Het is oprecht een heerlijke auto om in onderweg te zijn.
PASM voor Porsche Macan Turbo Electric
Hierbij willen we nog twee systemen graag uitlichten. De eerste voorziening is adaptieve luchtvering met Porsche Active Suspension Management (PASM). Dit systeem biedt comfortabele of juist sportieve demping. Helemaal leuk is Porsche Torque Vectoring Plus dat over een elektronisch geregeld, volledig variabel achteras-sperdifferentieel beschikt. Door het achterwiel specifiek aan de binnenkant van de bocht af te remmen, kan het voertuig nog wendbaarder in krappe, snelle bochten worden gestuurd. En dat voel je.
Rijhulpsystemen in Porsche Macan Turbo Electric
Ook fijn: de rijhulpsystemen blijven mooi op de achtergrond. De waarschuwingstonen zijn subtiel te horen in het interieur. Gelukkig kan alles ook snel uit, zoals de snelheidswaarschuwing en rijstrookassistent. Die laatste twee systemen zijn zo van invloed op je rijplezier, dat wij die direct na het opstarten van de auto uitschakelen.
Ruim is de Macan ook. Dat komt onder meer door de langere wielbasis van 2.893 mm. Ook achterin is het daardoor uitstekend zitten, ook al is de instap naar achteren wel wat krap. Valt mee te leven hoor. Als je eenmaal zit, dan is het prima vertoeven. Voorin zit je helemaal prettig. De stoel kan lekker laag en ook de verstelbaarheid van de stuurkolom is goed voor elkaar.
Fijne infotainment
Maar we zijn nog meer te spreken over de interface van het infotainmentsysteem en digitale instrumentarium. Haarscherpe graphics! Ook fiets je eenvoudig door alle menu’s van het infotainmentsysteem, dat is bij andere merken weleens anders. De bijrijder heeft ook geluk, want hij/zij heeft ook een eigen display met toegang tot infotainment, zoals een karaoke-app. Gezellig hoor, al zijn die diensten vooral bedoeld als je aan het laden bent. Onderweg resulteert het staren naar een display in een bewegende auto toch vaak in een vorm van misselijkheid, zo horen we van bijrijders.
Actieve interieurverlichting
Het valt bij de nieuwe Porsche Macan vooral op hoe goed Porsche over de kleine details heeft nagedacht. Zoals een frunk die met een druk op de knop direct opent, zonder dat je zelf een hendel hoeft aan te raken. Of de actieve interieurverlichting die ook waarschuwt voor verkeer in de dode hoek. Of de mogelijkheid om de auto zowel rechts als links op te laden, ook al is een kant slechts geschikt voor DC-laden.
Laadsnelheden tot 270 kW
Over dat laden gesproken: net als de Taycan profiteert de elektrische Macan van 800V-technologie. In theorie moet je daardoor laadsnelheden tot 270 kW kunnen halen bij een snellader. Dat betekent niet dat je dat elke laadsessie gaat halen. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur van je batterij. Bij een laadsessie bij Fastned – met een buitentemperatuur van ongeveer 4 graden – begonnen we met laden bij een accupercentage van 34 procent. In een half uurtje was er 50 kWh in de batterij verdwenen. Er werden gemiddelde laadsnelheden van 120 kW behaald. Dat is nog altijd acceptabel, helemaal als je geen haast hebt. En dat hadden we niet.
Actieradius in de praktijk
De WLTP-actieradius tot 590 kilometer ga je in de winter niet halen. De Macan reden wij in winterse omstandigheden, met een buitentemperatuur van ongeveer 4 graden. De boordcomputer gaf ongeveer 400 kilometer rijbereik op. Het gemiddelde energieverbruik bleef hangen op 23 kWh, zelfs bij rustig cruisen met een snelheid van 105 km/u. Op papier moet 18,9 tot 20,7 kWh mogelijk zijn per 100 kilometer. Reken vooral in de zomer op waardes die in de buurt komen van die cijfers. In de winter is deze elektrische Macan – net als vele andere EV’s – simpelweg van ‘dorstiger’.
Porsche Macan Turbo Electric blijkt praktische high-performance EV
Zelfs de bagageruimte is goed voor elkaar. Een praktische high-performance EV dus, waarbij goed nagedacht is over alle facetten. Dat maakt van de nieuwe Porsche Macan een van de fijnst rijdende elektrische auto’s die je dagelijks kan rijden, ongeacht je stemming. Sportief, comfortabel of iets daartussenin, het kan allemaal. En die looks? Tja, je mag zelf bepalen of je hem mooi vindt. Foto’s doen het model geen eer aan. Je moet hem in het echt zien en voelen. De dikke A-stijl is wel hinderlijk. Ook het zicht naar achteren is beperkt, door de smalle achteruit en kleine binnenspiegel. Maar met die nadelen kan je leven.
Een van de leukste elektrische SUV’s
Is de nieuwe Porsche Macan dan een misser? Allesbehalve! Porsche heeft zelfs een van de leukste elektrische SUV’s ooit geproduceerd. Toegegeven, er zijn wat haken en ogen – zoals de dikke A-stijlen – maar verder is deze auto een absolute voltreffer met een voor Porsche heel acceptabel prijskaartje, helemaal gezien de prestaties. Want hadden we al gezegd dat deze Macan Turbo over een koppel van liefst 1.130 Nm beschikt? Ja, dat lees je goed! De 0-100-tijd bedraagt slechts 3,3 seconden. Dat zijn supercarcijfers.
De Porsche Macan Turbo heeft een vanafprijs van 121.000 euro. Met wat opties loopt die prijs eenvoudig op. Is een Macan Turbo iets te veel van het goede? Er is ook een Macan Electric met 360 pk en een 0-100-tijd van 5,7 seconden. Die versie is er vanaf 85.300 euro.
Specificaties Porsche Macan Turbo Electric (2024)
- 0-100 km/u: 3,3 seconden
- 0-160 km/u: 7,4 seconden
- 0-200 km/u: 11,7 seconden
- Vermogen: 430 kW (584 pk)
- Vermogen met overboost: 470 kW/639 pk
- Max koppel: 1.130 Nm
- Topsnelheid: 260 km/u
- Actieradius: 518 tot 590 km (WLTP)
- Lengte: 4.784 mm
- Breedte: 1.938 mm
- Breedte (zonder spiegels in te klappen): 2.152 mm
- Hoogte: 1.621 mm
- Wielbasis: 2.893 mm
- Onbeladen gewicht (DIN): 2.405 kg
- Onbeladen gewicht (EU): 2.480 kg
- Toelaatbaar totaalgewicht: 2.950 kg
- Maximaal laadvermogen: 545 kg
- Neusgewicht (EG): 80 kg
- Maximaal trekgewicht (geremd): 2.000 kg
- Maximaal trekgewicht (ongeremd): 750 kg
- Maximaal toegestane dakbelasting met Porsche daktransportsysteem: 75 kg
- Volume bagageruimte, voor: 84 l
- Open bagageruimtevolume (tot aan de bovenrand van de achterbank): 480 l
- Grootste bagageruimtevolume (achter voorstoelen, tot dak): 1.288 l
- Bruto batterijcapaciteit: 100,0 kWh
- Maximaal laadvermogen met gelijkstroom (DC): 270 kW
- Oplaadtijd voor gelijkstroom (AC) met 9,5 kW (0 tot 100%): 11,50 h
- Oplaadtijd voor gelijkstroom (AC) met 11 kW (0 tot 100%): 10,0 h
- Oplaadtijd voor gelijkstroom (DC) met 120 kW (10 tot 80%): 46 min
- Oplaadtijd voor gelijkstroom (DC) met 150 kW (10 tot 80%): 33 min
- Oplaadtijd voor gelijkstroom (DC) met maximaal laadvermogen (10 tot 80%): 21 min
- Oplaadbereik (WLTP) in 10min met 150kW: 119 km
- Oplaadbereik (WLTP) in 10 min. met maximaal oplaadvermogen: 240 km
- Elektrisch verbruik gecombineerd (WLTP): 20,7 – 18,9 kWh/100 km