Autonieuws Autotests

Review – Peugeot 208 Hybrid (2024) – Waarom hij zo populair is in Nederland

juli 2, 2024

Verkooptopper

De Peugeot 208 gaat als warme broodjes over de toonbank. Het model staat regelmatig bovenaan de verkooplijstjes. Nu is hij vernieuwd. De Fransen hebben de binnen- en buitenkant aangepakt en ook de techniek is tegen het licht gehouden. Eerder reden we al met de elektrische E-208, nu is het tijd voor de 208 op benzine.

Een Peugeot 208 Hybrid uit 2024, met een modern blauw ontwerp en een geel Nederland kenteken "X-371-XZ", staat geparkeerd op een verhard oppervlak, omgeven door weelderig groen en bomen.
Een Peugeot 208 Hybrid uit 2024, met een modern blauw ontwerp en een geel Nederland kenteken “X-371-XZ”, staat geparkeerd op een verhard oppervlak, omgeven door weelderig groen en bomen.

Peugeot 208 op benzine

De compacte Franse hatchback is beschikbaar met een reeks aandrijvingsopties die inspelen op zowel de traditionele benzinerijder als de moderne milieubewuste automobilist. Voor de puristen onder ons – of voor diegenen die simpelweg zo min mogelijk willen uitgeven – is er een traditionele 1,2-liter driecilinder benzinemotor, beschikbaar met twee vermogens: 75 pk en 100 pk. Beide varianten zijn gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak. De 75 pk versie heeft een vijfbak, terwijl de 100 pk versie is gekoppeld aan een zesbak.

Een blauwe Peugeot 208 Hybrid hatchback staat geparkeerd op een stenen oprit met een patroon. De auto, met het Nederlandse kenteken uit 2024 en de zwarte velgen, valt op. Op de achtergrond zijn bomen en een haag te zien.
Een blauwe Peugeot 208 Hybrid hatchback staat geparkeerd op een stenen oprit met een patroon. De auto, met het Nederlandse kenteken uit 2024 en de zwarte velgen, valt op. Op de achtergrond zijn bomen en een haag te zien.

Mild-Hybride

Peugeot biedt ook mild-hybride versies aan, simpelweg aangeduid als ‘Hybrid’. Hij gebruikt dezelfde 1,2-benzinemotor, maar dan gekoppeld aan een automaat met zes versnellingen en voorzien van mild hybride-techniek. Je hebt de keuze uit een versie met 100 pk of een sterkere 136 pk variant. Wij rijden de sterkste, die als Hybrid 136 is de prijslijst staat.

Close-up van de voorkant van een blauwe Peugeot 208 Hybrid, populair in Nederland, met Nederlands kenteken X-371-XZ, met de grille, koplampen en een deel van de motorkap. Op de onscherpe achtergrond zijn een boom en struiken zichtbaar.
Close-up van de voorkant van een blauwe Peugeot 208 Hybrid met Nederlands kenteken X-371-XZ, met de grille, koplampen en een deel van de motorkap. Op de onscherpe achtergrond zijn een boom en struiken zichtbaar.

Bekende aandrijflijn

De 1,2-motor is een relatief nieuwe aandrijflijn binnen de Stellantis groep, de moedermaatschappij van Peugeot. Je vindt ‘m ook terug in modellen van Opel en Citroën. Maar ook in de nieuwe Peugeot 3008 en 5008. De 208 is aanzienlijk kleiner dan de twee SUV’s van Peugeot, wat betekent dat hij met 136 pk behoorlijk vlot is. Even snel iemand inhalen is geen probleem en bij het stoplicht ben je zeker niet als laatste weg.

Verbruik

De hybride heeft een kleine elektromotor, die tussen de verbrandingsmotor en de versnellingsbak is gemonteerd. De 208 Hybrid heeft geen stekker; hij laadt zichzelf op tijdens het rijden door af te remmen op de elektromotor, die dan werkt als een dynamo. Dit merk je direct als je het gas loslaat – de auto remt bijna net zo sterk af als een volledig elektrische auto. Dat kan even wennen zijn voor nieuwkomers in de wereld van regeneratief remmen. Het resultaat is een indrukwekkend laag brandstofverbruik. Zonder al te veel moeite halen we een gemiddeld verbruik van 1 op 19. Niet slecht, want tijdens de testweek houden we een vlotte rijstijl aan. We rijden immers in de sportieve GT.

Close-up van de achterkant van een Peugeot 208 Hybrid uit 2024, met het kenteken, de dubbele uitlaatpijpen en een nat oppervlak, wat duidt op recente regenval. De auto staat geparkeerd op een stenen oprit vlakbij een heg. Dit model is al populair in Nederland.
Close-up van de achterkant van een Peugeot 208 Hybrid uit 2024, met het kenteken, de dubbele uitlaatpijpen en een nat oppervlak, wat duidt op recente regenval. De auto staat geparkeerd op een stenen oprit vlakbij een heg.

208 GT

Sportief, zeg je? Ja, de GT is sportiever dan de twee andere uitvoeringen, de Active en Allure. Maar dat komt omdat de GT altijd de krachtigste aandrijflijn heeft met 136 pk. De 75 en 100 pk sterke varianten zijn niet als GT te koop. Het onderstel van de GT is niet aangepast, dus vooral het motorvermogen en de aankleding zorgen voor een sportief gevoel. In het interieur kom je veel felgroene accenten tegen en GT-logo’s. De stoelen houden je goed op je plek en bieden veel comfort. Carbon-sierdelen op het dashboard maken het geheel af.

Interieur van de Peugeot 208 Hybrid uit 2024 met een digitaal dashboard, touchscreen-display en strakke zwart-grijze stoelen - een optie die snel populair wordt in Nederland.
Interieur van de Peugeot 208 Hybrid uit 2024 met een digitaal dashboard, touchscreen-display en strakke zwart-grijze stoelen

Reisgenoot

Hoewel de volledig elektrische E-208 meer sportieve genen heeft, dankzij zijn direct beschikbare koppel en het lage zwaartepunt van de accu, stelt de hybride variant zeker niet teleur. Hij toont zich verrassend capabel in bochten, waarbij hij een goede balans tussen stabiliteit en wendbaarheid biedt. De hybride 208 biedt vooral het soort comfort dat je van een Franse auto mag verwachten. De vering is vergevingsgezind, waardoor oneffenheden in het wegdek goed worden opgevangen. Op slecht wegdek valt het afrolgeluid van de banden wel op. Gelukkig ligt het asfalt er in Nederland vaak goed bij.

Een close-up van een autowiel met een zwart-zilveren lichtmetalen velg met een Peugeot-logo in het midden. De Peugeot 208 Hybrid uit 2024 staat geparkeerd op een geplaveide ondergrond in Nederland.
Een close-up van een autowiel met een zwart-zilveren lichtmetalen velg met een Peugeot-logo in het midden. De Peugeot 208 Hybrid uit 2024 staat geparkeerd op een geplaveide ondergrond in Nederland.

Peugeot E-208:

Wie liever elektrisch rijdt, moet de E-208 hebben. Er zijn twee verschillende aandrijflijnen: een 136 pk sterke elektromotor in combinatie met een 50 kWh accupakket, goed voor een WLTP-actieradius van 363 kilometer. De tweede optie biedt iets meer vermogen met een 156 pk elektromotor en een 51 kWh accupakket, goed voor een actieradius van 400 kilometer. Standaard is de E-208 uitgerust met 3-fase laden en bij een snellader kan hij 100 kW laadkracht aan. Na een half uur zit de batterij weer op 80%. In deze video vertellen we je meer over de elektrische 208.

Peugeot 208 facelift: wat is er nieuw?

Aan de buitenkant is de Peugeot 208 opgefrist. De grille is breder geworden en heeft nu elegante balkjes die hem vullen. De dagrijverlichting bestaat uit drie LED-balkjes naast elkaar, een subtiele knipoog naar de leeuw op het Peugeot-logo. De koplampen behouden dezelfde vorm, maar zijn intern iets aangepast. Ook prijkt het nieuwe Peugeot-logo trots op de neus en is de modelnaam opnieuw uitgeschreven op de motorkap, maar nu in een ander lettertype. De spiegelkappen zijn voortaan altijd zwart, ongeacht de uitvoering. Er zijn 16- en 17-inch wielen en de door ons geteste GT-uitvoering heeft zwarte wielkastomlijsting.

Close-up van de grille van een blauwe Peugeot 208 Hybrid onder lichte regen, met het iconische Peugeot-logo, het "208"-embleem en een deel van een geel Nederland-kentekenbord met blauwe regiomarkering. Modeljaar: 2024.
Close-up van de grille van een blauwe Peugeot 208 Hybrid onder lichte regen, met het iconische Peugeot-logo, het “208”-embleem en een deel van een geel Nederland-kentekenbord met blauwe regiomarkering. Modeljaar: 2024.

Aan de achterkant zijn de veranderingen ook duidelijk zichtbaar. De achterlichten hebben nu horizontale LED-strepen, in plaats van de verticale strepen van voorheen. Het Peugeot-logo is verdwenen en in plaats daarvan is ‘Peugeot’ volledig uitgeschreven. Onze testauto heeft daarnaast subtiel de letters ‘GT’ in de C-stijl staan.

Close-up van het achterlicht linksachter van een blauwe Peugeot 208 Hybride, bedekt met regendruppels, met een achtergrond van bestrating en groen, in Nederland.
Close-up van het achterlicht linksachter van een blauwe Peugeot 208 Hybride, bedekt met regendruppels, met een achtergrond van bestrating en groen, in Nederland.

Interieur

Binnenin zijn de wijzigingen subtiel. Het Peugeot-logo op het stuur is vernieuwd en het instrumentarium is een 10-inch display geworden. In de instapuitvoering krijg je hier een compact 3,5-inch scherm. Het infotainmentscherm is vergroot van 7-inch naar nu standaard 10-inch, en biedt een nieuwe software. Je telefoon met de auto verbinden via Apple CarPlay en Android Auto kan nu zonder kabeltje. Voorin zijn er standaard twee USB-C poorten, terwijl achterin één USB-C en één USB-A poort beschikbaar zijn.

Wat kost de Peugeot 208?

De instapper op benzine begint bij 24.900 euro. De Hybrid 100 start bij 28.200 euro, terwijl de Hybrid 136 die wij rijden er is vanaf 32.800 euro. De elektrische E-208 met een 50 kWh batterij en 136 pk kost 35.870 euro, en de versie met een 51 kWh batterij en 156 pk begint bij 41.170 euro.

Close-up van het Peugeot 208 Hybrid-dashboard uit 2024 met een digitaal scherm met een navigatiekaart en een muziekspelerinterface. De kaart toont een stadsindeling met wegen, en de muziekspeler geeft een nummer en artiest aan. Dit model is al populair in Nederland.
Close-up van het Peugeot 208 Hybrid-dashboard uit 2024 met een digitaal scherm met een navigatiekaart en een muziekspelerinterface. De kaart toont een stadsindeling met wegen, en de muziekspeler geeft een nummer en artiest aan.