Review – Opel Grandland GSe – 3 pluspunten & 3 minpunten
Opel GSe
Het GSe-label is terug! In het verleden plakte Opel deze drie letters al eens op de extra sportieve Commodore GS/E en Monza GSE. De terugkeer van het GSe-label werd in 2021 al een beetje aangekondigd met de Manta GSe concept: een elektrisch eerbetoon aan de iconische Opel Manta. Opel heeft de eerste drie nieuwe GSe-modellen inmiddels in de showroom staan: de Astra GSe, Astra Sports Tourer GSe en de Grandland GSe. Voor nu gaat het om drie plug-in hybrides, in de toekomst kunnen we vooral extra sportieve elektrische modellen verwachten binnen het GSe submerk.
Snelle kilometervreter
Opel heeft met het GSe-label geen intentie om de straat te veroveren met felle racemonsters, vergelijkbaar met de OPC-modellen uit het verleden. Het Duitse merk heeft simpelweg enkele modellen flink opgeleukt met een stevige dosis extra vermogen en een scherper afgestemd onderstel. De Grandland GSe reden we al eens eerder het buitenland, maar nu hebben we de sportieve SUV eindelijk op Hollands asfalt getest. Waar is hij goed in en wat kan er beter? We vatten het samen in drie pluspunten en drie minpunten.
Drie pluspunten
1: Sportieve maar zuinige fun SUV 👍
Opel heeft een aandrijflijn die als eens eerder in de Grandland lag nieuw leven ingeblazen. Het gaat om een 1,6-liter viercilinder en twee elektromotoren, die gezamenlijk een spierballentaal van 300 pk en 520 Nm spreken. Een stevig vermogen dus en de Grandland katapulteert zichzelf dan ook in slechts 6,1 seconden van 0 naar 100 km/u. Deze SUV laat zich dus niet zomaar bij het stoplicht wegzetten door de eerste de beste Tesla-leaser. Zijn topsnelheid bedraagt 235 km/u.
De GSe is – in tegenstelling tot veel plug-in hybrides – ook op pure elektrokracht snel. Bij veel PHEV’s moet een onderbemeten elektromotor al het werk in zijn eentje doen als de benzinemotor pauze neemt. De Grandland GSe beschikt echter over twee elektromotoren. Een 110 pk sterke op de vooras en op de achteras zit een exemplaar die 113 pk levert. Voldoende om een flinke duw in je rug te geven.
Zelfs een zuinig ritje naar de supermarkt hoeft dus niet saai te zijn. En zuinig, dat is hij. Volgens het boekje is een brandstofverbruik van 1,3 liter per 100 kilometer (1 op 76,9) mogelijk. Dat kan werkelijk, mits je hem gebruikt zoals hij bedoeld is. Je zult hem dan regelmatig aan het stopcontact moeten hangen. Hierdoor kun je zo’n 40 tot 50 kilometer volledig elektrisch rijden, wat vaak voldoende is voor dagelijkse ritjes naar school, kantoor en de supermarkt. De benzinemotor kun je dan bewaren voor de ‘fun ritten’ in het weekend.
2. Sportonderstel 👍
Op het gebied van rijdynamiek heeft de GSe-uitvoering enkele significante aanpassingen ondergaan. De stuurinrichting is aangepast, waardoor de communicatie tussen de voorwielen en het stuurwiel merkbaar directer is. De wielophanging is ook flink onder handen genomen. Er zijn McPherson-veerpoten voor en de veren zijn beduidend stijver dan bij de standaard Grandland. Het komt de handling duidelijk ten goede. Je kunt een bocht op hoge snelheid aanvallen zonder dat de auto merkbaar overhelt. Een bijzondere ervaring in een familie-SUV. Ook niet te vergeten: de Grandland GSe is uitgerust FSD-dempers van Koni, die altijd garant staan voor een fijne rijervaring.
3. Sportief uiterlijk 👍
De sportieve prestaties gaan gepaard met een extra sportief uiterlijk. Opel heeft de SUV namelijk lekker dik aangekleed, met opvallende details zoals een diffuser aan de achterkant en stoere 19-inch lichtmetalen wielen die het design van de Opel Manta GSe-concept wielen hebben. Een knallend geel GSe-logo op de achterklep maakt het plaatje compleet. De zwarte motorkap – een typisch kenmerk van de sportieve Opel-modellen uit het verleden – is een optie. Voor slechts 199 euro geeft Opel de motorkap een lik zwarte verf. Meteen doen, als je het ons vraagt.
Ook leuk: Opel monteert voorin stevige sportstoelen die bekleed zijn met alcantara. Je kunt ze alleen in de GSe-modellen krijgen. Ze houden je goed op je plek, maar zitten toch verrassend comfortabel. Ze hebben AGR-certificering, wat betekent dat ze goede ondersteuning bieden aan je rug.
Drie Minpunten
1. Gedateerd 👎
De Grandland is sinds 2017 op de markt en dat merk je aan sommige zaken in het interieur. Het interieur heeft in 2021 een grote verandering ondergaan waarbij het oude scherm in de middenconsole is vervangen door het volledig digitale Pure Panel dat zich uitstrekt over het dashboard. Helemaal top, niets mis mee. De zaken die uit 2017 gebleven zijn – zoals een hoop draai- en drukknoppen – beginnen echter hun leeftijd te tonen. Er valt prima mee te leven, maar het interieur van de nieuwe Astra ziet er toch wat strakker en moderner uit.
2. Bagageruimte niet de ruimste 👎
Het accupakket van de Grandland GSe ligt onder de achterbank, toch snoept de hybridetechniek behoorlijk wat liters weg in de bagageruimte. Een Grandland zonder stekker beschikt over 514 liter, maar in de GSe moet je het met 390 liter aan opbergruimte doen. Veel stekker-SUV’s van andere merken doen dit overigens niet veel beter. Een elektromotor op de achteras neemt nou eenmaal ruimte in. Toch is er nog steeds voldoende ruimte voor dagelijkse boodschappen en een paar koffers voor op vakantie. Maar als het hele gezin gaat kamperen, is een dakkoffer geen overbodige luxe.
3. Stevig prijskaartje 👎
Een reguliere, 225 pk sterke Grandland plug-in hybrid is er vanaf 46.000 euro. Voor de 300 pk sterke GSe vraagt Opel 10.000 euro meer. Daar krijg je dus wel flink meer vermogen voor, een fijn onderstel en al het andere wat je hierboven hebt kunnen lezen, maar het blijft een flinke som geld. Is hij de meerprijs waard? Voor bestuurders die niet onder een praktische gezinsauto uitkomen, maar wel van een stevig potje stuurwerk houden: zeker!