Review – Opel Grandland (2024), ga je voor EV of hybride?
Opel Grandland op STLA Medium-platform
De nieuwe Grandland is het eerste Opel-model gebaseerd op het BEV-native STLA Medium-platform. De auto deelt het platform maar ook de aandrijflijnen met auto’s als de Peugeot 3008 en 5008. Ook recycling is een belangrijk thema voor auto’s die op een STLA-platform worden gebouwd. Ten opzichte van de vorige Grandland postioneert Opel de nieuwe versie iets hoger in de markt: het upper C-SUV-segment. Hij schurkt nu bijna tegen het D-segment aan.
Goed bezig!
Aan de Grandland zit ook een groen randje. Of ‘Greenovation’, zoals Opel dat liever noemt. De stoelbekleding is van grotendeels gerecycled materiaal (gerecyclede PET-flessen) en dat geldt ook voor de bekleding van de deurpanelen, het dashboard en de middenconsole. Er is te kiezen uit drie vegan bekledingen of Alcantara, met daarin tot 50% gerecycled materiaal. Opel heeft ook geen chroom toegepast en voor de onderhuidse componenten is alleen gerecycled aluminium gebruikt, of staal met een groot aandeel gerecyclede grondstoffen. De Grandland bevat meer dan 40 onderdelen van polymeer die ook grotendeels bestaat uit duurzame grondstoffen. In totaal is meer dan 500 kg van het gewicht van de Grandland toe te schrijven aan gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen. Dat is best netjes.
Afmetingen Opel Grandland
Hoe zit het dan met afmetingen? De nieuwe Opel Grandland heeft een lengte van 4,65 meter, een breedte van ongeveer 1,93 meter en een hoogte van 1,66 meter. Dit maakt de nieuwe Grandland 173 millimeter langer, 36 millimeter hoger en 49 millimeter breder dan zijn voorganger. De lange wielbasis van 2.795 millimeter voor de BEV (hybrides 2.784 mm) en de doorlopende daklijn die overgaat in de achterklep – zoals bij een stationwagon – vergroten de beschikbare ruimte. Passagiers op de achterbank profiteren van 20 millimeter extra beenruimte. De achterbank kan in de verhouding 40:20:40 worden neergeklapt. De bagageruimte heeft met alles neergeklapt een volume van maximaal 1.645 liter. Bij normaal gebruik is dat 550 liter. De bagageruimte is 1,03 meter breed. Er past dus zo een wasmachine in.
Nieuwe Intelli-Lux HD-koplampen
Opel hecht ook veel waarde aan de verlichting. Als je kiest voor de Intelli-Lux HD-koplampen krijg je allereerst al een gave opstart-sequence als je de auto start. De koplampen hebben voor het eerst ook 25.600 pixels per unit. In totaal dus dik 51.000 pixels! Via cameradetectie kunnen de koplampen andere verkeersdeelnemers nog scherper uit de bundel van groot licht houden dan de Intelli-Lux Matrix verlichtingstechnologie.
De Intelli-Lux HD-koplamptechnologie biedt specifieke verlichtingsfuncties binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom, voor bochten en slechte weersomstandigheden of mist. De technologie herkent ook reflecterende verkeersborden en zorgt er voor dat de lichtbundel daar niet rechtstreeks op valt om verblinding van de bestuurder te voorkomen. Ook zijn er verlichtingsanimaties bij het naderen of verlaten van de Grandland. Check anders even de videoreview hieronder. Daarin laten we het uitgebreid zien.
OPEL GRANDLAND 2024: elektrisch of hybride? BEIDE GETEST! REVIEW – AutoRAI TV
Moderne cockpit en intuïtieve bediening
Dan het interieur van de Opel Grandland. Afhankelijk van de uitvoering heeft de Grandland een op de bestuurder gericht 10- of 16-inch centraal display met Snapdragon-chipset. Achter het stuur biedt een breed, volledig digitaal display essentiële informatie. Opel levert ook een Intelli-HUD head-up display. Veelgebruikte instellingen, zoals de klimaatregeling, zijn eenvoudig te bedienen via enkele fysieke knoppen. Fijn dat Opel daar aan heeft gedacht. Opel levert ook een Focal hifi-systeem. Als je die kiest, krijg je ook extra stille zijruiten. Het infotainmentsysteem van de Grandland heeft ChatGPT, over-the-air connectiviteit en een verbonden BEV-reisplanner.
Pixel Box
Afhankelijk van de uitrustingsvariant heeft de Grandland standaard ook een Pixel Box. Deze module met verlicht doorschijnend kunststof en stoffen bekleding is volgens Opel zeer functioneel. Mwah, dat valt wel mee. Het idee is alsvolgt: de draadloze smartphone-oplader bevindt zich achter het glas. Dankzij de constante zichtbaarheid van de smartphone wordt voorkomen dat deze in de auto achterblijft, zo is het idee. De Pixel Box is vooral een leuke gimmick, of sierelement, hoe je het noemen wilt. Als Opel het had weggelaten, was dat volgens ons geen ramp. Verder zijn er opbergvakken voor telefoons in de rugleuningen van de voorstoelen. Er is een ruime opbergruimte onder de centrale console, die ook een 12V-aansluiting bevat. De middenconsole heeft een handige opbergruimte met koelfunctie. Zo kan je drinken onderweg lekker koel houden.
AGR-stoelen: zitten heerlijk!
Bijzonder fijn aan de Grandland zijn de ergonomische AGR-stoelen (Aktion Gesunder Rücken). Die hebben een prettige comfortfunctie: elektrisch verstelbare zijsteunen. Deze functie verbetert het zijdelingse comfort aanzienlijk dankzij twee pneumatische zakken in de zijsteunen. De stoelen bieden ook ventilatie en massage voor de bestuurder. De stoelen hebben ook een speciale sleuf die de druk op het stuitbeen verlicht. De boodschap: de stoelen zitten voortreffelijk. Omdat de stuurkolom uitstekend verstelbaar is, is het vinden van een goede zitpositie kinderlijk eenvoudig. De les voor andere fabrikanten is vooral: hoe meer diepteverstelling een stuurkolom heeft, hoe beter. Want feitelijk is de beste zitpositie in een auto als je het stuur zoals in een rallyauto vast kunt houden. In deze Grandland is dat haast het geval.
Detox-principe?
Voor het interieur heeft Opel ook het detox-principe toegepast. Kortom: less is more. Dat is deels gelukt, want qua vorm oogt het geheel opgeruimd. Maar qua materiaalgebruik lijkt Opel gekozen te hebben voor more is better. De achterste toplaag van het dashboard is zacht, vervolgens past Opel een ribbelstructuur toe, daarna een ‘koolstofvezelelement’ van hard kunststof, vervolgens een led-strip, daaronder hoogglans kunststof, vervolgens mat kunststof en daaronder weer een stoffen afwerking. Dat zijn heel veel verschillende materialen. Het resultaat: het oogt wat onrustig. Wellicht kan Opel hier nog wat aan doen. Nog een puntje van feedback: de knoppen op het stuurwiel zijn gemaakt van een soort kunststof die erg gevoelig is voor lichtinval. Afhankelijk van hoe het licht in de auto valt, zijn de functies op de knoppen onleesbaar. De oplossing is simpel: ander materiaal gebruiken.
Frequency Selective Damping
Uiteraard heeft de Opel Grandland ook fijne eigenschappen. De Electric en Plug-in Hybrid versies van de Grandland hebben bijvoorbeeld een onderstel met Frequency Selective Damping-technologie. Door gebruik te maken van een extra klep in de schokdempers en een tweede oliecircuit past de dempingskarakteristiek zich aan het wegdek en de rijstijl aan. Op een klinkerweg en bij korte felle bewegingen zorgt deze technologie voor wat meer comfort. Bij een meer dynamische rijstijl zal de demping straffer worden voor een directer contact van de wielen met de weg. De technologie verhoogt ook de stabiliteit in bochten, bij hoge snelheden en bij hard remmen.
De vanafprijs van de Opel Grandland
Prijzen voor de nieuwe Grandland Hybrid met 48-volt-technologie beginnen bij 42.999 euro. Deze is uitgerust met een 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor van 100 kW (136 pk), een 21 kW (28 pk) elektromotor en een geëlektrificeerde zestrapsautomaat met dubbele koppeling. Het geremde trekgewicht bedraagt 1.100 kilogram. Bij lage snelheid in de stad kan de Hybrid tot 1 km puur elektrisch rijden. Bij afremmen wordt de elektromotor een dynamo en laadt die de batterij weer bij.
Prijs Opel Grandland Plug-in Hybrid
Daarnaast kunnen klanten kiezen voor de plug-in hybride variant, leverbaar vanaf 43.999 euro. Dat is slechts 1.000 euro meer. De plug-in hybride heeft een 1,6-liter viercilinder. Het systeemvermogen komt uit op 143 kW (195 pk) met een koppel van 350 Nm. De PHEV kan 87 kilometer elektrisch rijden op een volle lading stroom. Opladen kan met 3,7 kW AC. Het geremde trekgewicht van de PHEV bedraagt 1.500 kilogram. De hybride en PHEV hebben beide een 55 liter brandstoftank.
Prijs Opel Grandland Electric 73 kWh
Hoe zit het dan met de Opel Grandland Electric? Die uitvoering is verkrijgbaar vanaf 45.999 euro. Je krijgt in dat geval een 157 kW (213 pk) sterke elektromotor met 345 Nm koppel en een 73 kWh batterij (netto capaciteit). De actieradius bedraagt maximaal 523 kilometer (WLTP). Snelladen kan met 150 kW. Het vermogen blijkt in de praktijk meer dan genoeg. De auto voelt lekker vlot aan, maar ook wat zwaar. Niet verwonderlijk, de auto weegt ongeveer 2.100 kilogram versus 1.600 kilogram voor de Hybrid.
Prijs Opel Grandland Electric 82 kWh
Verder wordt de volledig elektrische SUV aangeboden met een 82 kWh batterij (netto capaciteit) en een lokaal emissievrij rijbereik van maximaal 582 kilometer (WLTP) in de rijk uitgeruste GS-uitvoering. Die auto kost 49.499 euro. Snelladen kan met 160 kW. De versies met 73 en 82 kWh batterij mogen 1.200 kilogram geremd trekken. Ook deze batterijversie heeft overigens 213 pk en 345 Nm. Opladen tot 80% is mogelijk in minder dan 30 minuten bij een DC-snellader.
Grote 97 kWh batterij
Met de 97 kWh batterij, die vanaf 2025 beschikbaar is, zal de Grandland Electric tot ongeveer 700 kilometer (WLTP) kunnen afleggen tussen oplaadbeurten. De prijs van die uitvoering? Wij zetten in op ongeveer 54.000 euro. De definitieve prijs wordt later vrijgegeven. In 2025 volgt ook een elektrische versie met vierwielaandrijving. Die krijgt vermoedelijk 235 kw (320 pk).
Verschillen in gewicht
Het verschil in gewicht tussen de benzine Hybrid en elektrische versie met 82 kWh is fors. De 1.2 Turbo Hybrid heeft een kentekengewicht van 1.600 kilogram versus 2.120 kilogram voor de 83 kWh batterij. De PHEV – die daar qua gewicht tussenin zit – is de snelste auto van 0 naar 100 km/u met 7,8 seconden en een topsnelheid van 220 km/u. De hybride haalt 202 km/u en heeft 10,2 seconden nodig voor de 0-100-sprint. De elektrische versies zijn begrensd op 170 km/u en sprinten in 9,0 seconden van 0 naar 100 km/u. Ook een puntje van aandacht: de elektrische versies hebben een multilink wielophanging achter. Bij de hybrides is dat een torsiebalk. Jammer, want met multilink rijdt een Grandland echt verrassend goed. Ook met torsiebalk is het een fijne auto, maar zo’n multilink maakt een auto echt af.
Conclusie review Opel Grandland
De nieuwe generatie Opel Grandland is een volwassen familie-SUV met zeer prettige rijeigenschappen en vooral een uitstekende zitpositie. Ook de ruimte valt op, zowel voor- als achterin. Het dashboard verdient wellicht nog wat aanpassingen, maar over het algemeen is de nieuwe Grandland een meer dan geslaagde en vooral complete auto. De Grandland Electric heeft een voelbaar lager zwaartepunt, terwijl de Hybrid lichtvoetiger aanvoelt. Vooral de elektropush van de hybride met 1,2-liter driecilinder is prettig, helemaal bij lage toerentallen. De auto voelt lekker vlot aan. Toch is ook een Grandland Electric het overwegen waard, want zelfs met 73 kWh heeft de auto een fors rijbereik.