Review – Opel Frontera Hybrid (2025), de prijspakker van Opel?
Ken jij de Opel Frontera nog?
Onder het mom van ‘ken je klassiekers’ even een korte terugblik op de Opel Frontera voordat we deze Opel Frontera Hybrid review aftrappen. De oorspronkelijke Frontera werd als terreinauto in Europa verkocht tussen 1991 en 2003. Het model werd ontwikkeld als onderdeel van een samenwerking tussen Opel en Isuzu, waarbij de Frontera gebaseerd was op de Isuzu MU (ook bekend als de Isuzu Rodeo in sommige markten). De Frontera werd geproduceerd in Luton, Engeland, door IBC Vehicles, een joint-venture tussen General Motors en Isuzu.
Van 1991 tot 2003
De eerste generatie Frontera – gebouwd van 1991 tot 1998 – kwam in twee carrosserievarianten: een korte wielbasis met een softtop (Frontera Sport) en een lange wielbasis met een vast dak (Frontera Estate). De auto werd gepositioneerd als een betaalbare, capabele terreinwagen voor gezinnen en avonturiers.
De tweede generatie (1998-2003) introduceerde verbeteringen op het gebied van comfort, technologie en rijeigenschappen. In 2003 stopte Opel met de productie van de Frontera, mede door de opkomst van crossovers en de sterkere concurrentie in het SUV-segment. De Frontera werd uiteindelijk opgevolgd door modellen zoals de Opel Antara en later de Opel Grandland. Later zou de Frontera nog een teken van leven gen als Landwind X9, maar dat werd geen succes.
Opel Frontera Hybrid (2025): prijspakker van Opel? – REVIEW – AutoRAI TV
Broertjes: Opel Frontera en Citroën C3 Aircross
Nu keert de modelnaam Frontera terug bij Opel. Als zustermodel van de Citroën C3 Aircross. Bekijk de modellen en profil en je weet genoeg. Deze modellen lijken sterk op elkaar, maar ze hebben wel ieder een eigen sausje, zowel vanbinnen als vanbuiten. Opel positioneert de nieuwe Frontera als een bereikbare familie-SUV. Met andere woorden: is dit dan ook echt een prijspakker? Laten we dan ook maar direct in de prijslijst duiken. De prijzen (per 16 oktober 2024) zijn als volgt.
Prijzen Opel Frontera Hybrid
1.2 Turbo Hybrid eDCT zestrapsautomaat – 96 kW (136 pk)
Edition: 30.999 euro
GS: 33.999 euro
Prijzen Opel Frontera Electric
44 kWh – 84 kW (113 pk)
Electric Edition: 30.499 euro
Electric GS: 33.499 euro
Een aantal aandachtspunten
We vermelden direct een aantal aandachtspunten. Het klopt dat de elektrische Frontera nu voordeliger is dan de Frontera Hybrid. Maar weet ook dat er later nog een 74 kW (100 pk) sterke Frontera Hybrid komt. Die staat gepland voor ergens in 2025 en die zal uiteindelijk het voordeligst worden in de line-up van de Frontera.
Long Range-uitvoering in aantocht
Daarnaast komt Opel nog met een grotere batterij, noem het gerust een Long Range-uitvoering. Die krijgt een 54 kWh LFP-battterij van Svolt en krijgt een rijbereik van ongeveer 400 kilometer. De elektromotor behoudt zijn 83 kW (113 pk). Een warmtepomp wordt niet geleverd, dat heeft met het kostenplaatje te maken. Ook handig om te weten: alleen de Frontera Hybrid komt als zevenzitter. De Frontera Electric heeft een hogere vloer, waardoor er geen ruimte meer is voor twee extra zitplaatsen.
Afmetingen Opel Frontera 2025
De Opel Frontera heeft een lengte van 4.385 mm, een breedte van 1.795 mm en een hoogte van 1.635 mm. De wielbasis van het model komt uit op 2.670 mm. De bagageruimte van de Frontera Hybrid bedraagt 460 liter tot 1.600 liter. De Frontera Electric moet het doen met 451 tot 1.591 liter. Met zeven zitplaatsen in gebruik blijft er eigenlijk geen bagageruimte meer over. Zie de derde zitrij dus vooral als een zitplaats voor kinderen. Op vakantie met zeven personen + bagage is uitgesloten.
Hoe zit het met gewichten? De hybride Frontera heeft een kentekengewicht van 1.290 kilogram versus 1.515 kilogram voor de elektrische uitvoering. Trekgewichten weten we ook: de Frontera Hybrid met 136 pk mag geremd 1.250 kilogram trekken, versus 350 kilogram voor de Frontera Electric 44 kWh. Tijd om in de techniek te duiken.
Techniek Opel Frontera Hybrid
De aandrijflijn van de Opel Frontera Hybrid bestaat uit een 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor, gekoppeld aan een eDCT zestrapsautomaat waarin Opel een 21 kW (28 pk) en 55 Nm sterke elektromotor heeft ingebouwd. Het systeemvermogen van de sterkste versie komt uit op 100 kW (136 pk) met 230 Nm aan koppel. De topsnelheid bedraagt 194 km/u en de 0-100-tijd neemt 9 seconden in beslag. Opel trapt zoals gezegd af met de 136 pk sterke hybride. Later volgt er ook een variant met 100 pk en 205 Nm.
Bij lage snelheden kan de Frontera Hybrid over korte afstanden volledig elektrisch rijden. Tijdens vertragen en remmen werkt de elektromotor als generator om de batterij op te laden, zonder dat een stekker nodig is. De hybride biedt een soepel rijgedrag en accelereert snel, ook bij lagere toerentallen. Je voelt dan echt een push van de elektromotor.
Techniek Opel Frontera Electric
Hoe zit het dan met de elektrische Frontera met 44 kWh lithium-ion batterij? Die heeft een 83 kW (113 pk) en 124,5 Nm sterke elektromotor, goed voor een topsnelheid van 143 km/u en een 0-100-tijd van 12,1 seconden. De auto heeft op papier een actieradius tot 305 kilometer. Houd in de praktijk rekening met een marge van 30 procent. Dan blijft er ongeveer 220 kilometer over.
Moet je een keertje wat verder weg? Geen probleem: opladen kan met 11 kW (3-fase) of bij een snellader (tot 100 kW). Het opladen neemt bij een 11 kW lader ongeveer 4 uur en 30 minuten in beslag. Met snelladen duurt het opladen van 20 tot 80 procent ongeveer 26 minuten. Heb je mooi wat tijd om de inwendige mens te versterken of voor een number 1 of number 2 pitstop. Is de theoretische range van 310 kilometer echt te weinig voor je? Wacht dan even op de Long Range-versie. Tripjes naar de camping zijn geen probleem, want de dakrails op de Frontera kunnen tot 240 kg aan daklast dragen als de auto stilstaat. Dat is ideaal voor de optioneel verkrijgbare daktent met ladder.
Aanpassingen
Om de Frontera een eigen karakter te geven heeft het merk gekozen voor een meer preciezere besturing en body control. Onder meer de stuurgeometrie is aangepast en Opel heeft gekozen voor andere banden. De focus ligt op smoothness en body control. Verliefd geworden op de witte 16-inch steelies? Die hebben een meerprijs van 199 euro. Je kan ze alleen op de Hybrid bestellen, in combinatie met een wit dak. De basis van de Frontera wordt gevormd door het Smart Car platform, een zogeheten multi-enery platform. Als je kiest voor de zevenzitter, dan verstevigt Opel de achterwielophanging om het extra gewicht van de passagiers achterin te kunnen dragen.
Interieur Opel Frontera
De Opel Frontera is zo ontwikkeld dat iedereen er makkelijk in moet kunnen rijden. Het interieur oogt daarom opgeruimd en strak. De Frontera Edition – dat is de basisuitvoering – is voorzien van een Smartphone-Station. Zodra die via een app is verbonden, kan je telefoon fungeren als infotainmentsysteem. Dit systeem is eenvoudig te bedienen via de knoppen op het stuur. Als bestuurder heb je zo toegang tot onder meer navigatie via Google Maps of Apple Maps, en zijn eigen playlists – rechtstreeks vanaf een eigen smartphone. Ook dat scheelt weer kosten. Je hebt zelfs een magneetbord naast het Smartphone Station. Leuk om de foto van je vrouw, man, kind, huisdier of favoriete held op te hangen. Of voor het achterlaten van een notitie.
De Opel Frontera heeft verder een zogeheten Pure Panel-cockpit, bestaande uit een 10-inch display voor de bestuurder. De GS-versie heeft standaard een 10-inch infotainmentscherm. Bij de Edition is dat meerprijs. Je kiest dan voor het Technologie Pakket (1.499 euro). Dan krijg je het multimediasysteem met 10-inch kleuren touchscreen, met navigatie, Bluetooth, digitale radio, USB-aansluiting, een draadloze telefoonoplader, een achteruitrijcamera met 130-graden beeld en een centrale armsteun. Je krijgt dan ook Aople CarPlay en Android Auto.
De Frontera heeft wel altijd comfortabele Intelli-Seats. Deze stoelen verminderen druk op het stuitbeen dankzij een speciale inkeping. Stoelverwarming is optioneel. De Opel Frontera biedt behalve draadloos opladen in de middenconsole nog vier of vijf USB-C-poorten bij de passagiers: twee voorin, twee voor de tweede zitrij en in de zevenpersoonsvariant nog een voor de derde zitrij.
Elastiek
Een leuk detail is dat grotere apparaten – zoals een tablet – vastgeklemd kunnen worden tussen twee elastieken in de middenconsole. Passagiers kunnen ook gebruikmaken van andere bergvakken met antislip-oppervlakken en smartphone-vakken in de rugleuningen. Duurzaam is het interieur ook, want Opel gebruikt vooral gerecyclede en vegan materialen. De stoelbekleding en ook andere, minder zichtbare onderdelen en materialen, zoals aluminium en polymeren, dragen bij aan een lagere milieu-impact. Tot 95% van de gebruikte materialen in de Frontera is herbruikbaar en 85% is volledig recyclebaar.
Wat valt nog meer op? Hoogglans zwart kunststof schittert van afwezigheid, lekker bezig Opel! Het merk heeft gekozen voor fraaie matte afwerking. Dat is heel rustig voor het oog. De Frontera heeft verder een quick-select-knopje voor de ADAS-systemen, links naast de stuurkolom. Deze moet je vijf seconden ingedrukt houden en je bent van al dat gepiep af, onder meer van de snelheidswaarschuwing.
Twee uitvoeringen
De Frontera is verkrijgbaar in de uitvoeringen Edition en GS. De standaarduitvoering Edition is voorzien van een 10-inch infodisplay, het Smartphone-Station, OpelConnect met diverse online diensten, Intelli-LED-koplampen met grootlichtassistent en parkeerassistent achter.
De GS is wat luxer afgewerkt, met functies in de Pure Panel-cockpit en het 10-inch multimedia touchscreen met geïntegreerde navigatie, Parkpilot aan de voorzijde en een achteruitrijcamera. Verder behoren ook led-verlichting voor en achter en automatische airco tot de uitrusting van de GS-uitvoering, net als 17-inch lichtmetalen wielen.
De Opel Frontera is leverbaar in acht carrosseriekleuren en het dak kan optioneel worden uitgevoerd in contrasterend zwart of wit. Er is keuze uit de kleuren Kanyon Orange, Karbon Black, Effeckt Blue, Arktis White, Khaki Green en Kristall Silver.
Conclusie review Opel Frontera Hybrid
De Opel Frontera Hybrid is een familie-SUV zonder fratsen. Hij is comfortabel, ruim en steekt eenvoudig in elkaar. De Frontera is een goede poging van Opel om een betaalbare familie-auto op de markt te brengen. We zijn vooral te spreken over de fijne stoelen en het comfy onderstel.