Autonieuws

Review – Opel Astra Sports Tourer (2022)

juli 4, 2022

Opel Astra Sports Tourer

Daar is ie dan: de uitgerekte versie van de Astra. Dé Opel die je moet hebben als je af en toe wat meer spulletjes wil vervoeren, maar niet de zoveelste in de straat wil zijn met een crossover-SUV. Smaken verschillen natuurlijk, maar de Opel Astra Sports Tourer oogt toch net wat spannender dan menig hoogpotige hatchback.

Opel Visor

Dat komt vooral door het stoere frontdesign van de Astra. Voorop de neus zit de Opel Vizor – die we ook kennen van de nieuwe Mokka, Crossland en Grandland. De Opel Vizor loopt over de gehele breedte van de neus en bestaat uit de koplampen en een zwart tussenpaneel waar alle sensoren voor de verschillende rijhulpsystemen in zitten. 

Strakke lijnen

Een ander bijzonder designelement is de strakke lijn die recht over de motorkap loopt en lijkt te wijzen naar het Opel-logo voorop de neus. De Astra Sports Tourer komt standaard met led-koplampen – matrix-led is ook verkrijgbaar – en opvallende vleugelvormige dagrijverlichting.

Lage tildrempel

De achterkant komt ook erg overeen met de hatchback. Zo zijn de achterlichten zelfs identiek. De kentekenplaat zit wel op een andere plek, namelijk op de achterklep. Bij de hatchback zit hij in de achterbumper verwerkt. De station heeft hierdoor een lagere tildrempel, want de bumper zit veel lager. Handig, want zo kost het minder moeite om je vakantiespullen, kinderwagen, boodschappen of andere spullen achterin te laden.

Bagageruimte Opel Asta Sports Tourer

Over de bagageruimte gesproken: die heeft een inhoud van 608 liter, of 1.634 liter wanneer je de achterbank neerklapt. Cijfers waar de meeste crossover-SUV’s alleen maar van kunnen dromen. De achterbank kun je overigens in de verhouding 40:20:40 naar beneden klappen. Dat kan niet in de vijfdeurs hatchback. Zo kun je achterin twee personen vervoeren én een lange boekenkast die je net bij de Ikea hebt opgehaald. In de plug-in hybridevariant neemt het accupakket wel wat ruimte in, maar blijft er alsnog flink wat over: 548 tot 1.574 liter.

Intelli-Space

Varianten zonder hybride aandrijflijn kun je krijgen met het zogeheten ‘Intelli-Space’. Dit is een verstelbare laadvloer die je eenvoudig met één hand in een hogere of lagere positie kunt plaatsen. Ook kun je de laadvloer onder een hoek van 45 graden zetten, waardoor je de laadruimte in twee delen opdeelt.  

Afmetingen

De wielen van de nieuwe Opel Astra Sports Tourer staan verder uit elkaar ten opzichte van de vorige generatie. De nieuwe Astra Sports Tourer heeft een wielbasis van 2.732 mm, een toename van 70 mm en 57 mm meer dan de nieuwe Astra hatchback. Op de tweede zitrij is daarom voldoende leefruimte voor volwassen.

Pure Panel

Ook aan de binnenkant ziet de nieuwe Astra er strak en modern uit. Het interieur is bijna compleet digitaal. Analoge klokken en meters zijn afwezig en in plaats daarvan zitten er twee grote 10-inch schermen. Deze zitten strak tegen elkaar aan, zodat het haast één heel groot breed scherm lijkt. Opel noemt dit het Pure Panel.

Fysieke knoppen

Belangrijke functies zoals de klimaatbeheersing kun je nog steeds bedienen met fysieke knoppen. Tijdens het rijden hoef je dus niet onnodig lang op het scherm te priegelen om de verwarming een halve graad lager te krijgen. Telefoonkabels zijn overbodig, want de auto is standaard voorzien van draadloze Apple CarPlay en Android Auto.

Goede stoelen

De Astra Sports Tourer is een echte kilometervreter. Die kilometers kun je extra comfortabel afleggen als je de AGR-gecertificeerde voorstoelen aanvinkt op de optielijst. Deze ergonomische AGR-stoelen zijn in eigen huis ontwikkeld en worden gezien als de beste in hun klasse. We moeten dan ook toegeven: ze zitten voortreffelijk. Je kunt ze op allerlei verschillende manieren instellen en ze zijn verkrijgbaar met stoelventilatie en massagefunctie.

Opel Astra Sports Tourer motoren

Net als in de hatchback is de Astra Sport Tourer leverbaar met benzine- en dieselmotoren én een plug-in hybride aandrijflijn. De vermogens variëren van 110 pk tot en met 130 pk voor de benzine- en dieselversies. De plug-in hybride is de krachtigste versie, met 180 pk systeemvermogen. De drie aandrijflijnen kennen we al uit de hatchback Astra, maar ook van andere Stellantis-producten zoals de Peugeot 308 en 308 SW. Een handgeschakelde zesbak is standaard op de benzine- en dieselmodellen. Een achttrapsautomaat is alleen leverbaar op de 130 pk sterke benzine en dieselmotoren. In de PHEV monteert Opel altijd een achttrapsautomaat.

Opel Astra Sports Tourer Plug-in hybrid

De PHEV-aandrijflijn is de meest soepele en comfortabele aandrijflijn. Met de 110 en 130 pk sterke benzinemotoren zit je ook goed – en kom je nooit power te kort – maar de PHEV heeft dankzij het direct verkrijgbare koppel van de elektromotor meer pit. Dat maakt hem nét wat leuker om te rijden.

60 kilometer volledig elektrisch

Als je hem iedere dag netjes aan de lader hangt, is de PHEV in veel gevallen ook nog eens de voordeligste versie. Zeker als de benzineprijs zo ongekend hoog blijft. Dankzij een 12,4 kWh accupakket kan de Astra Sports Tourer namelijk tot 60 kilometer volledig elektrisch rijden. Genoeg om iedere dag naar kantoor, school of de supermarkt te rijden. Echte stekkerkoningen en -koninginnen hoeven dan nog maar eens in de maand – of minder – naar de benzinepomp voor een tankbeurt. Laat je dus niet afschrikken door de meerprijs van de PHEV – minimaal 6.000 euro – maar reken thuis aan de keukentafel even uit of stekkeren een slimme keus is.  

Wat kost een Opel Astra Sports Tourer?

De nieuwe Astra Sports Tourer is er vanaf € 32.999 euro. Je krijgt dan een Astra met een 110 pk sterke 1,2-liter benzinemotor mee naar huis. Voor 33.999 euro zit je in een 130 pk sterke benzineversie. Voor een diesel met 130 pk betaal je minimaal 43.499 euro. De 180 pk sterke Opel Astra Sports Tourer plug-in hybride is er vanaf 39.999 euro. In de video hieronder vertellen we je hoe de nieuwe station van Opel rijdt: