Autonieuws Autotests

Review – Nissan Qashqai (2024)

juni 22, 2024

De huidige, derde generatie Nissan Qashqai kwam in 2021 op de markt en kwam nog geenszins verouderd over. In het segment van compacte SUV’s is de concurrentie echter hevig. Daarom voorziet Nissan de Qashqai ‘nu al’ van een facelift om de auto weer helemaal bij de tijd te maken.

Wat is er nieuw aan de 2024 Nissan Qashqai?

Wat als eerste opvalt is de nieuw vormgegeven voorzijde. De grille is veel groter en lijkt samen te vloeien met de koplampen. Afhankelijk van het uitrustingsniveau versterken glanzende elementen in de grille dat effect. Aan de achterzijde zijn de wijzigingen subtieler, met ‘grijze’ achterlichten die pas rood oplichten wanneer ze zijn geactiveerd. In het interieur vind je een verbeterde materiaalkeuze, met afhankelijk van het uitrustingsniveau zelfs alcantara bekleding. Verder kregen het infotainment en de rijassistenten een flinke update. De N-Design is aan het aanbod toegevoegd als nieuw uitrustingsniveau tussen de N-Connecta en Tekna. De N-Design is het rode exemplaar op de foto’s bij deze review. Meer informatie over de wijzigingen van de facelift lees je hier. Nu gaan we ze eens in de praktijk ervaren.


Een donkergekleurde Nissan Qashqai SUV staat geparkeerd op een onverharde weg, met een schilderachtig berglandschap en bewolkte lucht op de achtergrond, smekend om een recensie uit 2024.


Een zwarte Nissan Qashqai staat geparkeerd op een grindgebied met uitzicht op een schilderachtig, bergachtig landschap onder een heldere, blauwe lucht.


Close-up van de rechtervoorzijde van een blauwgroen Nissan Qashqai met een futuristisch ontwerp, waarbij de koplamp, de grille en een deel van de kentekenplaat te zien zijn terwijl het bergachtige landschap wordt weerspiegeld op het glanzende oppervlak van de auto.


Close-up van het achterlicht en het e-POWER-embleem op een donkergekleurde Nissan Qashqai. Het ontwerp is voorzien van strakke, hoekige lijnen met reflecties van de omgeving die zichtbaar zijn op het oppervlak van de auto, wat een kijkje geeft in de hoogtepunten van de review van 2024.

Interieur en infotainment

Toegegeven: van het verbeterde materiaal merk je vooral iets als je direct vanuit het ‘oude’ model zou instappen. Daarmee willen we zeggen: met het materiaalgebruik en de afwerking was al niets mis. Ook de nieuwe materialen, zoals het optionele alcantara, voelen prettig aan. Sterke punten zoals de riante interieurruimte van de uitgaande Qashqai zijn uiteraard behouden. Het infotainmentsysteem van het uitgaande model was al goed, maar op dat gebied zijn de verbeteringen bij de nieuwe Qashqai wel direct merkbaar.

Het nieuwe systeem heeft een groter scherm, scherpere graphics en een snelle intuïtieve bediening. Alsof je een grote tablet bedient. Google Assistant was al onderdeel van het infotainment, maar nu uitgebreid met Google Automated Services. Ook draait de navigatie voortaan op Google Maps. Gebruik je toch liever de kaarten van Waze of andere niet-Google-diensten, dan kan dat ook gewoon. Net als bij een tablet kan je daarvoor apps installeren. Ook Amazon Alexa-diensten behoren tot het aanbod, evenals NissanConnect Services. Zo is het infotainment in verschillende opzichten naar wens aan te passen.


Interieur van een Nissan Qashqai met het strakke dashboard en het stuurwiel versierd met het Nissan-logo, een touchscreen-infotainmentsysteem met navigatie, bedieningsknoppen en andere moderne designelementen, zoals benadrukt in de recensie van 2024.


Binnenaanzicht van de Nissan Qashqai uit 2024 met een modern ontwerp met een strak stuur, digitaal dashboard, centraal touchscreen-display met een kaart, luxe lederen stoelen en verschillende intuïtieve bedieningsknoppen.


Afbeelding van het interieur van een Nissan Qashqai uit 2024, gezien vanaf de achterpassagiersportier, met de nadruk op twee rijen zwartleren stoelen met gewatteerde patronen. De achterbank is voorzien van hoofdsteunen en veiligheidsgordelsluitingen, wat voor een verfijnd tintje zorgt in dit langverwachte model.

We hebben eigenlijk maar één kritiekpuntje: de hoogglans zwarte rand met knoppen onderaan het centrale touchscreen reflecteert soms hinderlijk het zonlicht. De testrit vond wel plaats in de omgeving van Faro, Portugal, dus misschien komt het door de hoogstaande Portugese zon. De Qashqai van voor de facelift had een vergelijkbare rand en daar hadden we er geen last van.

Motoren 2024 Nissan Qashqai

Aan het motorenaanbod is niet gesleuteld. Standaard is nog steeds een 1,3-liter mild hybrid benzinemotor met naar keuze 103 kW (140 pk) of 116 kW (158 pk), gecombineerd met een handgeschakelde zesbak en voorwielaandrijving. De krachtiger versie is optioneel te combineren met een CVT-automaat. De topmotorisering is de Qashqai e-Power. Daarbij verzorgt een 140 kW (190 pk) elektromotor de aandrijving en wekt een net zo krachtige 1,5-liter driecilinder benzinemotor de benodigde stroom op. Dat werkt dus net even anders dan bij de meeste hybrides.


Een donkergroene Nissan Qashqai staat geparkeerd op een onverhard pad bij een rivier, met woongebouwen en een helderblauwe lucht op de achtergrond.


Een donkergroene Nissan Qashqai staat geparkeerd op een onverharde plek voor een woonwijk met witte gebouwen en bomen onder een helderblauwe lucht.

Rijeigenschappen

Nissan heeft een Qashqai e-Power voor ons klaargezet. Aan de aandrijflijn is niets veranderd, dus aan de rijbeleving ook niet. Wel herinnert de testrit ons er nog eens aan wat een fijne aandrijflijn die e-Power is. Het is een hybride, maar doordat de wielen altijd worden aangedreven door de elektromotor ervaar je dezelfde directe reactie op het gaspedaal als in een EV. Heuvelop op de snelweg wil de brandstofmotor nog wel eens flink toeren maken om voldoende stroom op te wekken, maar onder alle andere omstandigheden doet hij keurig stil zijn werk. Bij rustig rijden hoor je zelfs niet tot nauwelijks of de benzinemotor actief is.

Aan het einde van onze testrit kwamen wij uit op exact de fabrieksopgave van 5,2 l/100 km (WLTP). Een mooie prestatie, al kan je je natuurlijk wel afvragen in hoeverre een heuvelachtige route door de Algarve representatief is voor Nederlandse kilometers. Hoewel stukken klimmen weer worden gecompenseerd door afdalingen (en bijbehorende energieterugwinning), blijven het andere omstandigheden. Alle andere motorvarianten hebben (enigszins afhankelijk van het uitrustingsniveau) een gemiddeld WLTP-verbruik van 6,3 l/100 km.


Een rode Nissan Qashqai SUV rijdt op een bochtige weg door een droog, bergachtig landschap. Op het kenteken van het voertuig staat "BM-NI 347.


Een rode Nissan Qashqai rijdt op een bochtige weg door een heuvelachtig landschap met groen en droge plekken onder een heldere hemel.

Het rijcomfort is goed. Eventuele oneffenheden in het wegdek worden vrijwel weggewerkt. De onderstelafstemming is comfortabel zonder te week te zijn, precies goed dus. Daarnaast biedt de Qashqai een fijn stuurgevoel, met een prettige zwaarte in de besturing. Ondanks het op comfort gerichte onderstel is het fijn rijden op de bochtige wegen van de Algarve, ook als je dat enigszins ‘op tempo’ doet.

Assistentiesystemen

Wel veranderd zijn de assistenten die je tijdens het rijden aan boord hebt. Sommige zijn welkom, zoals de vernieuwde parkeerassistenten. Nieuw is bijvoorbeeld een 3D-functie voor de Around View Monitor (360-gradencamera). Aanvullend op de weergave van bovenaf kan je nu ook virtueel om de auto heen lopen om eventuele obstakels te bekijken. Moet je een smal bruggetje over of wil je hem zo dicht mogelijk langs de stoep zetten? Er is zelfs een cameramodus waarmee je ‘door’ de auto heen kunt kijken en zo precies de positie van de voorwielen ziet. Eventueel kan je de Nissan Qashqai ook volledig zelf laten inparkeren, maar dat kon voor de facelift ook al. Handig bij onoverzichtelijke uitritten is de 200-graden frontcamera.


Een rode Nissan Qashqai staat geparkeerd op een grindpad met op de achtergrond een schilderachtig landschap met heuvels en de zee.


Het infotainmentscherm van een auto toont aan de linkerkant een rondomzichtmonitor en aan de rechterkant een achteruitrijcamera van een geplaveide straat, met gele en groene richtlijnen, die kenmerken benadrukken die in de Nissan Qashqai-recensie zijn benadrukt.


Scherm waarop de 360 graden surround- en zijcamera's van een auto te zien zijn, met verschillende bedieningspictogrammen en een waarschuwingsbericht: "Zorg ervoor dat de auto veilig is voordat u gaat manoeuvreren." Perfect voor de 2024 review van de Nissan Qashqai.

Minder welkom is de (wettelijke verplichte) toevoeging van de waarschuwing voor het overschrijden van de snelheidslimiet. Die slaat al alarm wanneer je langer dan een seconde 1 km/u ‘te hard’ rijdt. Zoals verwacht is dat erg irritant. Gelukkig weet Nissan dat zelf ook en maken ze het gemakkelijk om het uit te schakelen. De eerste keer moet je nog even een menu in om alle ‘rijassistenten’ naar wens in- of uit te schakelen. Bij de volgende rit is alles automatisch weer ingeschakeld (want wettelijk verplicht), maar kan je met een sneltoets jouw selectie weer oproepen. Zo staat alles met twee knopdrukken weer naar wens ingesteld, in plaats van dat je iedere keer een menu in moet. Wel jammer dat als je de snelheidswaarschuwing uitschakelt, je ook niet meer te zien krijgt wat de momenteel geldende snelheidslimiet is.

Een zwarte Nissan Qashqai met een opvallend grille-ontwerp, rijdend op een landelijke weg omzoomd met bomen.

2024 Nissan Qashqai kost hetzelfde

Met al die vernieuwingen zal hij wel weer duurder zijn geworden? Nou, nee dus. De prijslijst begint nog steeds bij 39.040 euro voor een Nissan Qashqai Acenta met de 103 kW (140 pk) basismotor. Uitrustingsniveau N-Connecta is er nog steeds vanaf 41.490 euro en de Tekna vanaf 43.590 euro. De nieuwe N-Design is daar met eveneens 43.590 euro bijgekomen.

Ook als we kijken naar de motoren zien we geen prijsstijging. De krachtiger mild hybrid is er opnieuw vanaf 41.040 euro, of vanaf 42.540 euro met CVT-automaat. De Qashqai e-Power heeft exact dezelfde vanafprijs, dus het is wat ons betreft een voor de hand liggende keuze om voor de e-Power te gaan als je niet zelf wilt schakelen. Dan heb je meer vermogen en toch een lager verbruik.


Een donkergroene Nissan Qashqai staat geparkeerd op een onverharde weg met een schilderachtige achtergrond van glooiende heuvels en helderblauwe luchten. Een verre watermassa is zichtbaar.


Een zwarte Nissan Qashqai staat geparkeerd op een onverharde weg met uitzicht op een uitgestrekt landschap van heuvels en helderblauwe luchten.

Conclusie

Of het nieuwe design een verbetering is, is subjectief. De overige aanpassingen kunnen in ieder geval alleen maar als een stap vooruit worden ervaren. De mooiere materialen hebben een hoogwaardige uitstraling en het vernieuwde infotainment (incl. de 360-gradenweergave van de parkeerassistenten) is zeer prettig in gebruik. Tegelijkertijd zijn sterke kwaliteiten zoals het ruime interieur, de fijne rijeigenschappen en de e-Power aandrijflijn behouden gebleven. Als bonus brengt de facelift niet eens een prijsverhoging met zich mee.

Een rode Nissan Qashqai stond buiten geparkeerd op een zonnige dag met een achtergrond van bomen, lantaarnpalen en witte gebouwen op een heuvel.