Review – Nio ET7 (2023) – Moeten Mercedes, BMW en Tesla zich zorgen maken?
Nio ET7
In Noorwegen kon je al een tijdje een auto van Nio krijgen, maar het échte Europese avontuur begint nu pas voor de Chinezen, met de grootschalige introductie van hun topmodel: de ET7. Het vlaggenschip gaat in oktober de weg op in Duitsland, Nederland, Denemarken en Zweden. De rest van Europa moet later volgen.
Wat is Nio?
Mocht je niet meer weten wie of wat Nio precies is, dan praten we je even snel bij. Nio is een Chinese autobouwer, die in het thuisland al flinke successen geboekt heeft. Daar rijden al dik 250.000 Nio’s rond. Het merk is in 2012 opgericht en is in China een grote speler in het premiumsegment. Nio wil graag de grens oversteken en wil in 2025 in 25 landen actief zijn. Het buitenlandse avontuur begint in Europa.
ET7, EL7 en ET5
De ET7 is niet het enige model dat Nio buiten China wil verkopen. Na de ET7 volgt in januari 2023 de Europese introductie van de EL7 – een middelgrote elektrische SUV – en de NIO ET5 – een middelgrote elektrische sedan die wat weg heeft van de Tesla Model 3. Alle drie modellen zijn leverbaar met een accupakket met een capaciteit van 75 kWh en 100 kWh. In 2023 komt daar een derde variant bij van 150 kWh. Hoe ver je met dat gigantische pakket komt is nog niet bekend, maar met 100 kWh haalt de ET7 en ET5 580 kilometer op een enkele lading. De EL7 schopt het tot 513 kilometer. Een ET7 met 75 kWh in de bodem komt 445 kilometer ver.
Geen trage auto’s
Nio monteert in al zijn modellen twee elektromotoren: één op de vooras en één op de achteras. In de ET7 en EL7 ligt het vermogen op 653 pk, de ET5 moet het doen met ‘slechts’ 480 pk. Alle modellen schieten onder de vier seconden van 0 naar 100 km/u. Tijdens onze testrit in Duitsland tikken we binnen 16 seconden de 200 km/u aan, zoals je kunt zien in onze video. Indrukwekkend, voor een elektrische auto. Trage auto’s bouwen ze dus niet bij Nio.
Slim
Domme auto’s ook niet, de modellen zijn juist heel slim. Ze zitten boordevol hypermoderne techniek. Zo beschikt de ET7 over vier NVIDIA Orin X-chips, 48 CPU-cores, 256 matrixbewerkingsunits, 8.096 floating point units, in totaal 68 miljard transistors en 1.016 TOPS aan totaalvermogen. Ook al weet je wellicht niet wat het betekent, het klinkt indrukwekkend, nietwaar?
Lidar
De rekenkracht wordt niet alleen gebruikt voor een razendsnel infotainmentsysteem – maar ook om je veilig van punt A naar punt B te brengen. Rondom de auto zitten 33 sensoren, die de omgeving in de gaten houden en samen per seconden 8 gigabyte aan data kunnen genereren. Drie sensoren vallen éxtra op, ze steken namelijk boven het dak uit. Net boven de voorruit zitten drie hobbels, die Nio samen de ‘Watchtower’ noemt. In de buitenste twee hobbels zitten twee 8 megapixel camera’s en in de middelste zit een Lidar-systeem. Lidar werkt hetzelfde als radar en is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Die weerkaatsen op objecten voor de auto, waardoor de supercomputer een 3D-map kan creëren en begrijpt wat er voor de auto afspeelt.
Interieur
Volgens Nio kun je het interieur van de ET7 beschouwen als een tweede woonkamer. En inderdaad, zodra je de deur openzwaait krijg je het idee dat je een moderne woonkamer of fraaie hotellobby binnenstapt. De gebruikte materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit en de afwerking is uitstekend. In het interieur merk je niet dat Nio pas slechts een paar jaar auto’s bouwt.
Gadgets
In het interieur krijgt de bestuurder voor zijn neus twee haarscherpe, zwevende schermen en de ventilatieroosters zijn – net zoals bij een Tesla Model 3 – knap weggewerkt. Een leuke gadget is het Nomi-systeem. Deze persoonlijke assistent – die je kunt vergelijken met Apple’s Siri of Google Assistant – heeft de vorm van een ei en zit midden op het dashboard gepositioneerd. Ze kan haar ei-lichaam rondraaien en zich zo naar een persoon die haar in de auto aanspreekt toewenden. Je kunt haar allerlei opdrachten geven, maar je kunt ook gerust een half uur met haar converseren. Zo ben je nooit alleen en heb je altijd iemand om tegenaan te praten. Nomi staat dan ook voor No-Me: “niet alleen ik”. Hoe het werkt laten we je zien in de video hieronder.
Battery as a Service
De auto’s van Nio hebben nog een party piece: ze kunnen hun batterij in vijf minuten omwisselen. Daarvoor moet je naar een Nio swap station gaan. Bij deze wisselstations liggen volgeladen accupakketten te wachten op Nio’s die bijna leeg zijn. Gebruikers kunnen hun Nio voor het station parkeren, waarna de auto zichzelf naar binnenrijdt. Vervolgens wisselt een robot het lege pakket om voor een gevuld exemplaar. Dat klusje is binnen vijf minuten geklaard. Wie minder haast heeft kan bij een snellader zijn auto volladen met 140 kW. In Noorwegen en Duitsland staat inmiddels de eerste wisselstations, aan het einde van 2022 moeten er in totaal 20 locaties operationeel zijn. Volgend jaar gaan er nog eens 120 extra stations open in Europa.
Wat kost een Nio ET5 en ET7?
Een Nio bestel je via de website van het merk. Alle drie modellen kun je nu al reserveren. Kopen is echter vooralsnog onmogelijk. Een Nio kun je alleen maar via een lease- of autoabonnement krijgen. Je betaalt dus een vast bedrag per maand. Voor de ET7 betaal je minstens 1.299 euro per maand en voor de ET5 moet je maandelijks minimaal 1.089 euro overmaken naar Nio.
Wil je weten hoe de Nio ET7 rijdt, hoe je een batterij wisselt en wil je alle details van de auto zien? Bekijk dan de video hieronder.