Autonieuws Autotests

Review – Morgan Super 3 (2024), hoe leuk is dat nu echt?

juli 25, 2024

Wat maakt de Morgan Super 3 bijzonder?

De Morgan Super 3 is om te zien al bijzonder, maar heeft ook een bijzondere configuratie. Net als de 3 Wheeler heeft hij één wiel aan de achterkant en twee wielen aan de voorzijde. De Morgan 3 Wheeler maakte gebruik van een S&S V-Twin. Op zich een leuke aandrijflijn, maar wel wat ‘shaky’. De Super 3 heeft een Ford-driecilinder met een veel soepelere loop. Deze Morgan is verder uniek omdat hij met de hand wordt gebouwd in Malvern. Daar heeft Morgan ongeveer twee dagen voor nodig. Soms wat langer, als de klant uitgebreide personalisatiewensen heeft. Want dat is het leuke aan een Morgan: de voertuigen zijn tot in de kleinste details te personaliseren. Uiteraard mag je daar wel voor betalen.

Morgan Super 3
Morgan Super 3

Hoe rijdt zo’n Super 3?

De auto – want dat is het – rijdt direct vertrouwd. Net als de Morgan 3 Wheeler overigens. Het ziet er allemaal best spartaans uit, maar als je eenmaal zit en op weg bent, kun je lezen en schrijven met deze machine. Hij is goudeerlijk en ligt verdraaid goed op de weg. Doordat je perfect zicht hebt op de neus, kun je de Morgan Super 3 uitstekend plaatsen op de weg. De rijervaring is vooral erg puur. Je gaat back to the basics, maar krijgt daar wel ontzettend veel karakter voor terug. De zitpositie is verrassend goed. Langere bestuurders doen er verstandig aan om ruitjes te laten monteren zodat je gezicht net wat beter beschermd is. Het dragen van een goede zonnebril of helm is sowieso aan te raden, helemaal als er harder gereden wordt.

Interieur van een Morgan Super 3 cabriolet met een houten dashboard, zwart stuur en grijze stoelen. De auto staat geparkeerd op een landelijke weg met groene velden en bomen op de achtergrond.

Wat voor techniek heeft een Super 3?

De Morgan Super 3 beschikt over een 1,5-liter atmosferische driecilinder benzinemotor van Ford, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, afkomstig van de Mazda MX-5. Er is keuze uit kettingaandrijving of – tegen meerprijs – voor een riem die minder onderhoud vereist. De zogeheten Dragon-driecilinder van Ford heeft een vermogen van 90 kW (122 pk) en geeft de Super 3 een 0-100-tijd van 7 seconden. De basis van de Morgan Super 3 wordt gevormd door een gelijmd aluminium Superformed monocoque platform. Voor het eerst in de geschiedenis van Morgan is het platform een echte monocoque. Dit resulteert in een lichter en stijver chassis, maar verkort ook de productietijd en biedt meer ruimte voor de passagiers aan boord.

Close-up van het voorste deel van een Morgan Super 3 met drie ronde koplampen in een driehoekige formatie en een embleem erboven. De achtergrond toont een weg en wat groen.

Zijn er alternatieven voor een Super 3?

Tja, dan kom je toch echt bij modellen van Caterham uit. Een andere driewieler ga je in Europa niet vinden, of je moet kiezen voor een oudere Polaris Slingshot. Ook leuk, maar die heeft veel minder karakter ten opzichte van deze Morgan. De Super 3 heeft een bepaalde charme, een aantrekkingskracht. Hij oogt simpelweg áf. Een Caterham Seven is ook te gek, maar biedt een veel scherpere rijervaring. De Super 3 is een auto om in te toeren, een Caterham biedt zowel toer- als racemogelijkheden.

Een grijze Morgan Super 3 tweezitsauto met zwarte veiligheidsgordels, geparkeerd op een weg nabij groene velden. Het beeld is gericht op de binnenstoelen en de voorruit.

Wat kost een Morgan Super 3?

Deze Morgan heeft een vanafprijs van 69.999 euro, maar die prijs loopt eenvoudig op tot dik 100.000 euro. Opties zijn er in overvloed. Zo kan je alleen al aan lak 4.600 euro extra kwijt zijn. Voor een Livery Pack moet je denken aan ongeveer 2.500 euro. Wil je dat Morgan de bouw van je eigen auto vastlegt in een gepersonaliseerd fotoboek? Vink dan de optie ‘Photographic build record’ aan. Kost wel 1.075 euro, maar geloof ons: het is absoluut de moeite waard. In principe mag je het volgende aanhouden: je bent in Nederland voor een gangbare Super 3 met led-verlichting, verwarming, leder, een leuke kleur en wat bagagerekken rond de 85.000 euro kwijt. 

Een Morgan Super 3, met zijn gestroomlijnde ontwerp en open cockpit, staat geparkeerd op een landelijke weg nabij een grasveld.

Kunnen we de Super 3 aanraden?

Absoluut! 200 procent zelfs! De Morgan Super 3 is een van de leukste ‘hebbedingen’ die je kunt kopen. Hij biedt een unieke rijervaring en trekt ontzettend veel bekijks. Het is de ultieme flaneermobiel waarin je samen kunt genieten van het leven. De nieuwe 1,5-liter driecilinder benzinemotor van Ford vormt een ‘perfect match’ met deze Morgan. Het is een betere en vooral fijnere aandrijflijn ten opzichte van de V-twin van S&S in de 3 Wheeler. Toegegeven, ook die 3 Wheeler is een geweldige belevenis, maar in de Super 3 voelt alles meer af.


Een modern gebouw met grote houten overstekken grenst aan een parkeerplaats met gereserveerde plaatsen en één toegankelijke ruimte op de voorgrond. Tussen de oldtimers voor het gebouw valt een Morgan Super 3 op.


Close-up van een vliegtuigtankdop op een Morgan Super 3 met een label met de tekst "Jet Fuel Only E10/95/98/95 RON Unleaded" en een onscherpe achtergrond.


Close-up van de carrosserie van een Morgan Super 3 met een klein Union Jack-embleem tegen een grijze buitenkant, onder een heldere, gedeeltelijk bewolkte hemel.


Een Morgan Super 3, met zijn iconische groene tint, staat op een zonnige dag geparkeerd op een landelijke weg, met bomen en een blauwe lucht met wolken op de achtergrond.


Een driewielige Morgan Super 3-auto in vintage-stijl rijdt op een smalle, bochtige weg omgeven door groene velden en onder een gedeeltelijk bewolkte hemel.


Close-up van het stuur en het dashboard van een klassieke Morgan Super 3-auto, met een zijspiegel die een schilderachtige buitenomgeving weerspiegelt.


Vooraanzicht van de motorkap van een Morgan Super 3-auto, met het embleem van het bedrijf met vleugels. De achtergrond toont een wazig zicht op velden en bomen.


Laaghoekaanzicht van een klassieke Morgan Super 3, met de focus op het voorwiel en de koplampen, geparkeerd op een verharde weg onder een blauwe lucht met verspreide wolken.


Morgan Super 3 2024