Review – Mitsubishi ASX (2024)
In 2023 introduceerde Mitsubishi de huidige generatie ASX. Het is geen geheim dat de auto zeer sterk is gebaseerd op de Renault Captur, die al sinds 2019 op de markt is. Zo bespaart Mitsubishi veel ontwikkelingskosten, terwijl het toch een model kan aanbieden in een belangrijk marktsegment. De nu uitgespaarde ontwikkelingskosten kunnen ondertussen worden besteed aan de ontwikkeling van Europese modellen met een meer eigen identiteit, zo is het idee. Omdat zustermodel Captur al wat langer op de markt is, onderging dat model voor 2024 een facelift. De Mitsubishi ASX kan dan niet achterblijven. Vandaar dat de auto al een jaar na introductie een facelift ondergaat.
Wat is er nieuw aan de 2024 Mitsubishi ASX?
De meest opvallende wijziging is de vernieuwde voorzijde. De Mitsubishi ASX van 2023 was nog vrij letterlijk een Renault Captur met andere logo’s, maar het 2024-model heeft veel meer een eigen gezicht gekregen. Nog steeds zijn er veel overeenkomsten met de vernieuwde Captur, maar de bekende Dynamic Shield-grille is deze keer wel op de auto doorgevoerd. Een flinke verbetering. Sterker nog, de strakkere koplampen passen misschien nog wel beter bij de Mitsubishi dan bij de Renault… Zowel bij de Renault als Mitsubishi is aan de achterzijde nauwelijks iets veranderd ten opzichte van het voorgaande model.
Vanbinnen zijn ook enkele belangrijke wijzigingen te vinden. Zo is er optioneel een nieuw infotainmentsysteem, dat voortaan draait op Google-software. Op de optielijst staan voortaan ook zaken als een verwarmbare voorruit en een Harman Kardon Premium-audiosysteem (voorheen Bose). Tot slot is het aanbod standaard en optionele veiligheids- en assistentiesystemen verbeterd dan wel uitgebreid. Helaas betekent dat ook de toevoeging van de wettelijk verplichte – en erg irritante – snelheidswaarschuwing. Gelukkig heeft Mitsubishi een sneltoets ingebouwd om de assistenten met één druk op de knop naar wens in te stellen (inclusief uitschakelen).
Welke motoren heeft de 2024 Mitsubishi ASX?
De nieuwe Mitsubishi ASX is leverbaar met een 1,0-liter driecilinder benzinemotor, een 1,3-liter viercilinder mild hybrid benzinemotor en een 1,6-liter viercilinder benzinemotor met ‘echte’ hybridetechniek. De plug-in hybrideversie is komen te vervallen, overigens ook voor zustermodel Captur.
De driecilinder heeft een vermogen van 67 kW (91 pk) en is altijd gekoppeld aan een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. De viercilinder is daarnaast ook leverbaar met zeventrapsautomaat. De transmissiekeuze heeft invloed op het vermogen: 103 kW (140 pk) voor de handbak en 116 kW (158 pk) voor de automaat. De hybride heeft een systeemvermogen van 105 kW (143 pk) en altijd een achttrapsautomaat. Iedere Mitsubishi ASX heeft voorwielaandrijving.
Hoe rijdt de 2024 Mitsubishi ASX?
In de omgeving van Rome mogen we eerst op stap met de 1,3-liter viercilinder met automaat. Een fijne aandrijflijn, zo blijkt al snel. De motor doet keurig stil zijn werk en laat hooguit bij het invoegen op de snelweg wat van zich horen. Zodra we het vlakkere landschap verruilen voor de heuvels krijgt rijmodus Sport wel de voorkeur. Dat is geen echte sportmodus, maar hij zorgt er wel voor dat de motor net wat levendiger op het gas reageert. In Comfort-modus merk je heuvelop dat de automaat soms net te traag reageert op input van het gaspedaal, of dat de automaat even twijfelt over de juiste versnelling. In Sport-modus los je dat probleem volledig op. Er is trouwens ook een Eco-modus, maar daarvan wordt de motor wat futloos. Eco-modus gebruik je dus eigenlijk alleen in de stad, of op een vlak stuk snelweg.
Dan stappen we over op de 1.6 HEV, de hybrideversie. Die heeft een iets lager vermogen in ruil voor een veel lager verbruik. De 1.3 verbruikt gemiddeld 5,9 l/100 km, de 1.6 HEV gemiddeld 4,7 l/100 km (beide WLTP). Van dat lagere vermogen merk je in de praktijk niet zo veel. Vanwege de deels elektrische aandrijving voelt de Hybrid bij wegrijden vanuit stilstand zelfs wat potenter en de aandrijving is wat vloeiender, doordat de elektromotor de schakelmomenten afvlakt. Onder hoge belasting, zoals heuvelop of bij het invoegen op de snelweg, draait de benzinemotor van de hybride wel wat meer toeren dan de mild hybrid.
Het overige rijcomfort is prima. Op de soms erg slechte wegen in deze regio is de Mitsubishi ASX soms wat stuiterig, maar dat is zeker geen schande. Grote oneffenheden werkt hij bovendien juist comfortabel weg. Naast de stille aandrijflijn is ook het overige geluidsniveau dik in orde. Je hoort hooguit op de snelweg wat wind- en bandengeruis, zoals gebruikelijk.
Wat kost de 2024 Mitsubishi ASX?
De Mitsubishi ASX is leverbaar vanaf 29.290 euro voor instapper Pure met de 1,0-liter driecilinder. Voor de mild hybrid betaal je 32.390 euro, maar dan zit je ook meteen een uitrustingsniveau hoger, de Intens. De hybrideversie is er vanaf 33.490 euro, ook als Intense.
Kijken we naar de uitrustingsniveaus dan is instapmodel Pure er dus vanaf 29.290 euro en alleen leverbaar met de minst krachtige motor. Met diezelfde motor heb je de Intense vanaf 30.290 euro. De Intense+ betekent een stap naar 34.890 euro, maar met standaard de krachtiger mild hybrid viercilinder. Topmodel Instyle is er alleen als hybride en heeft een vanafprijs van 40.490 euro. Een tijdelijk introductiemodel is de First Edition, leverbaar vanaf 37.990 euro en ook alleen als hybride.
Wat krijg je voor die bedragen?
Het gaat te ver om hier in detail de volledige uitrustingen te bespreken, maar we noemen wel de highlights. Voor instapmodel Pure: 17-inch lichtmetalen velgen, verwarmbare buitenspiegels, 7-inch digitaal instrumentarium, met kunstleder bekleed stuurwiel, stoffen stoelbekleding, 10,4-inch centraal display, cruise control, achteruitrijcamera en het gebruikelijke pakket aan overige assistentie- en veiligheidssystemen. De Intense voegt daar onder meer aan toe: keyless entry en starten, stoelverwarming voorin, dakrails en getinte ramen achter.
Bij de Intense+ blijkt het plusje te staan voor heel wat extra uitrustingen. Bijvoorbeeld: 18-inch lichtmetalen velgen, voorruitverwarming, deels kunstlederen bekleding, draadloze smartphone-oplader, verschillende rijmodi, adaptieve cruise control (bij automaat), parkeersensoren rondom en nog wat extra assistentie- en veiligheidssystemen.
Topmodel Instyle gaat los met onder meer een schuif-/kanteldak (ten koste van dakrails), een 10-inch digitaal instrumentarium, lederen bekleding, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, een uitgebreider infotainmentsysteem met de genoemde Google-software en geïntegreerde navigatie, het Harman Kardon Premium-audiosysteem
De tijdelijke First Edition zit met zijn uitrustingen tussen de Intense+ en de Instyle in. Verder zijn een aantal standaarduitrustingen van de hogere uitrustingsniveaus optioneel leverbaar voor de lagere modellen. Ook handig om te weten: het dataverbruik voor de infotainmentfuncties is de eerste vijf jaar gratis. Daarna verloopt het via je eigen mobiele-telefooncontract.
Waarom zou ik niet gewoon voor de Renault kiezen?
Goede vraag, want zo groot is het onderscheid tussen beide modellen ook weer niet. Er zijn echter zeker argumenten die voor de Mitsubishi spreken. Zo ligt de vanafprijs van de Mitsubishi ASX ietsje hoger dan die van de Renault Captur (vanaf 28.690 euro), maar daar staat een rijkere standaarduitrusting tegenover. Zo is de standaardmotor van Renault een 66 kW (90 pk) driecilinder, die voor de ASX niet eens leverbaar is. Als je in de markt bent voor het model, leg dan dus beide prijslijsten met uitrustingen naast elkaar. Misschien biedt de ASX wel precies de uitrustingen die je wilt, voor een scherpere prijs.
Verder heb je misschien gewoon een algemene merkvoorkeur voor Mitsubishi of Renault, of vind je de ene auto net wat mooier dan de andere. Hét argument dat voor de Mitsubishi ASX spreekt is echter de uitgebreide fabrieksgarantie. Mitsubishi biedt 8 jaar en tot 160.000 km garantie op de ASX, waar Renault standaard 2 jaar garantie zonder kilometerlimiet biedt.
Conclusie
Hoewel de huidige generatie Mitsubishi ASX nog niet zo lang op de markt was, maakt de facelift hem gelijk alweer wat interessanter. Zowel op gebied van uitrustingen als rijassistenten (m.u.v. de snelheidsassistent) zet de Mitsubishi ASX weer een stap vooruit. Of hij mooier is geworden is subjectief – al is hij wat ons betreft geslaagd – maar de auto heeft visueel in ieder geval wat meer een Mitsubishi-identiteit gekregen. Daar valt ook zeker iets voor te zeggen.