Autonieuws Autotests

Review – Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain E 300 de (2024)

september 6, 2024

Avontuurlijk randje

De term ‘All-Terrain’ doelt bij Mercedes-Benz op modellen met een avontuurlijk randje. Vergelijk het met het ‘Allroad’-label van Audi en Cross Country van Volvo. Het recept is feitelijk heel eenvoudig: je pakt een ruime stationwagon als basis en geeft dat model een ruiger uiterlijk en verhoogt de wielophanging. De Mercedes-Benz E-Klasse Estate All-Train vormt geen uitzondering. Ten opzichte van de reguliere E-Klasse Estate is de All-Terrain wat hoger. De lengte komt uit op (4.950 mm). De breedte bedraagt 1.904 mm en de hoogte 1.497 mm. De auto staat standaard op 235/55 R18 banden met 8J x 18 inch velgen. Optioneel zijn velgen tot 20-inch leverbaar. Het kleinere wielformaat rijdt comfortabeler, het grotere wielformaat zorgt voor meer dynamiek.

Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain

De Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain heeft een aantal unieke kenmerken. Denk aan een grille met twee lamellen waarin de beroemde ster is geïntegreerd. De lamellen zijn afgewerkt in iridiumzilver. Ook de voorbumper is aangepast. En profil vallen de donkergrijze wielkastbekledingen in mat donkergrijs op. Aan de achterkant valt een unieke achterbumper op. Het interieur wordt gekenmerkt door rvs AMG-sportpedalen en vloermatten met opschrift ‘All-Terrain’. Wie de bagageklep opent, bespeurt laaddrempelbescherming in rvs-look.

Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain

Iets minder bagageruimte voor PHEV

En over die bagageruimte gesproken… Het accupakket van een plug-in hybride variant slokt wel wat bagageruimte op, want normaliter heeft een E-Klasse Estate een bagageruimte van 615 tot 1.830 liter. Bij deze plug-in hybride diesel is dat 460 tot 1.675 liter. Nog altijd meer dan genoeg opbergruimte overigens, maar toch wel een flink verschil.

Viercilinder, soms net twee te weinig

Deze testauto betreft een E 300 de 4MATIC All-Terrain. En dat mag je gerust een mooie aandrijflijn noemen. Op sommige momenten geven we wel de voorkeur aan een zescilinder turbodieselmotor, maar ook deze vierpitter weet goed tempo te krijgen in deze avontuurlijke estate. Vooral op de snelweg – al je grotere afstanden overbrugt – zou je soms twee cilinders meer wensen. Ach, ook wij begrijpen dat Mercedes-Benz op sommige punten moet downsizen. Tijdens het rijden valt ook op dat deze auto over een subliem onderstel beschikt. Dat maakt deze auto echt af. Hij staat dan wel iets hoger op z’n poten, maar dankzij Airmatic-luchtvering is het comfort van uitstekend niveau.

Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain

Heerlijk onderstel

Airmatic-luchtvering zit zowel op de voor- als achteras. Dit systeem combineert luchtgeveerde balgen met adaptieve ADS+ dempers voor een maximaal reactievermogen. De karakteristieken van de dempers worden bij elk afzonderlijk wiel automatisch aangepast, zowel in de ingaande als in de uitgaande fase. De impact van bijvoorbeeld het raken van een hobbel met één band wordt niet overgedragen op de gehele as en het interieur. Dat zorgt vooral voor heel veel rust in de auto. Dit is een van de fijnste kilometervreters die we ooit hebben gereden. Ook slim: om de luchtweerstand en dus het brandstofverbruik te verminderen, wordt het voertuigniveau automatisch met 15 mm verlaagd vanaf een snelheid van 120 km/h in het rijprogramma ‘Comfort’.

Technische specificaties

Tijd voor wat specificaties over de aandrijflijn van deze Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC All-Terrain. Wat een mond vol trouwens! We zetten de belangrijkste specificaties onder elkaar.

Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC All-Terrain










Accupakket en opladen

Mercedes-Benz lepelt een accupakket van 19,6 kWh in deze auto, goed voor een theoretisch elektrisch rijbereik van 109 kilometer. Reken in de praktijk op ongeveer 70 tot 80 kilometer. De auto kan tot een snelheid van 140 km/u volledig elektrisch rijden. Wie dat harder dan 120 km/u elektrisch rijdt, zal merken dat de range heel snel afneemt. Elektrisch rijden doe je bij voorkeur met lagere snelheden. Het opladen van de batterij gaat heel snel: met 3-fase 11 kW wisselstroom (AC) of 55 kW met gelijkstroom (DC). In dat laatste geval is de batterij in 20 minuten weer opgeladen van 10 naar 80 procent, goed voor 70 elektrische kilometers. Bij een 11 kW laadstation duurt het opladen ongeveer twee uur.  

Een multitalent

Deze E 300 de 4MATIC All-Terrain is wat ons betreft een multitalent. Hij is super comfortabel, lekker krachtig, prachtig gebouwd en extreem ruim. Een afleidende factor is de overkill aan geluidjes en veiligheidswaarschuwingen, maar dat geldt tegenwoordig voor alle automerken. Gelukkig kan er veel uit, maar dat zal je wel elke keer opnieuw moeten doen. Afijn, het hoort bij deze tijd. Qua auto is deze Mercedes-Benz een absolute heerlijkheid, maar dat mag ook wel voor dat geld.