Review – Mazda CX-80 (2024) – Nieuwe zevenzitter plug-in hybride
Mazda CX-80
Vanaf het najaar kunnen grote Nederlandse gezinnen eindelijk weer in een Mazda stappen met drie zitrijen: de Mazda CX-80. Het Japanse merk begint op 7 mei met de voorverkoop van de grote SUV, die met een vanafprijs van 62.390 euro zo’n vier mille duurder is dan de Mazda CX-60.
Met bijna vijf meter lengte en een wielbasis die 25 cm langer is dan die van de CX-60, is de nieuwe toevoeging aan de Mazda-familie een indrukwekkende verschijning. De extra lengte vertaalt zich naar meer interieurruimte, waardoor passagiers meer comfort en bewegingsvrijheid ervaren dan in de toch al geen kleine CX-60.
Bescheiden
De derde zitrij is natuurlijk waar het vooral om gaat bij de CX-80. Bij Mazda suggereren ze dat er genoeg ruimte is voor personen tot zo’n 1.70 meter. De Japanners zijn, zoals wel vaker, zeer bescheiden. Wij zitten met onze gemiddelde Nederlandse lengte namelijk verrassend goed achterin. Kinderen zullen er dus al helemaal niet in de knel komen te zitten. Mazda heeft slim twee USB C-aansluitingen achterin geïnstalleerd, zodat de kleintjes daar urenlang naar tekenfilms kunnen kijken op hun tablets. Met vier bekerhouders op de derde zitrij zullen ze ook niet snel dorst krijgen.
Komen de achterste passagiers toch knieruimte te kort, dan kun je de achterbank tot 12 centimeter naar voren schuiven of de hoek van de bankleuning aanpassen. De CX-80 is ook leverbaar met twee aparte captains seats gecombineerd met een middenconsole of een doorloop naar de derde rij.
Verschillen
Aan de voorkant is het overigens lastig te zien of je met een CX-60 of CX-80 te maken hebt. Het ontwerp behoudt daar de kenmerkende stijl van Mazda, maar de zij- en achterkant van de CX-80 heeft een uniek karakter, met een andere D-stijl, de fraai is vormgegeven met een bijzonder gevormd stuk aluminium. Uiteraard is er ook een extra ruit voor de achterpassagiers. De bagageruimte biedt met alle zitrijen omhoog plek aan 270 liter aan spulletjes. Met de derde zitrij plat zit je op 680 liter, wat ruim 100 liter meer is dan in de CX-60.
Musubu-stiksels
De CX-80 neemt het interieur van de CX-60 haast volledig over. Dat is goed nieuws, want er zijn weinig auto’s die een mooier interieur hebben. Het interieur biedt een ruimtelijk gevoel dankzij het doorlopende design van het instrumentenpaneel naar de portierbekleding. De Takumi-uitvoering voegt een vleugje luxe toe met witte nappalederen bekleding, esdoornhouten sierdelen en verfijnde Japans Musubu-stiksels.
Technologie:
Mazda heeft niet bespaard op technologische snufjes in de CX-80. Het 12-inch infotainmentsysteem, compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, biedt goede connectiviteit. Het geavanceerde systeem dat automatisch stoelpositie, stuurpositie en spiegels aanpast aan de bestuurder is handig als je de auto regelmatig deelt met een andere bestuurder.
Met Alexa spraakbediening kun je eenvoudig verschillende functies bedienen, van muziek tot airconditioning, met spraakopdrachten. Volgens Mazda is dit een stuk veiliger dan tijdens het rijden een scherm bedienen met je vingers. En daar kunnen we ze alleen maar gelijk in geven. Een tweede achteruitrijcamera, die op de trekhaak gericht is, vergemakkelijkt het koppelen van een caravan of aanhangwagen aanzienlijk. Het trekgewicht is, net als bij de CX-60, indrukwekkend: 2.500 kilogram.
Plug-in Hybride
De CX-80 wordt alleen leverbaar als een plug-in hybride in Nederland, met dezelfde aandrijflijn als zijn kleinere broer, de CX-60. De combinatie van een 2.5-liter viercilinder motor met een elektromotor levert prima prestaties op: 327 pk en 500 Nm koppel. Het vermogen gaat naar alle vier de wielen. Met een 8-traps automaat accelereert de CX-80 van 0-100 km/u in slechts 6,8 seconden, met een topsnelheid van 195 km/u. Het 17.8 kWh accupakket biedt een elektrisch bereik van 53 km. In de video hieronder vertellen we je meer over de grote Mazda.