Autonieuws Autotests

Review – Mazda CX-5 (2022) – Opfrisbeurt voor bestverkochte Mazda SUV

februari 13, 2022

SUV’s van Mazda

Feest bij Mazda. De CX-5 viert dit jaar zijn tiende verjaardag. De SUV uit Japan doet het na al die jaren nog steeds erg goed. Sterker nog, het is de absolute verkoopknaller bij Mazda. De SUV is sinds zijn introductie in 2012 al meer dan drie miljoen keer verkocht. In Europa is het model goed voor ongeveer 21% van de jaarlijkse verkopen. Het succes van de CX-5 smaakt naar meer. In 2022 introduceert het merk daarom drie nieuwe SUV’s: de CX-50, CX-60 en de CX-80.

De CX-50 komt helaas niet naar Europa, maar naar de CX-60 en CX-80 kun je wel uitkijken. CX-60 wordt een vijfzitter (twee zitrijen) en de CX-80 een zevenzitter (drie zitrijen). Het worden de eerste Europese Mazda-modellen met plug-in hybride aandrijving. De CX-30 – een compacte SUV – blijft uiteraard gewoon leverbaar en vergeet natuurlijk niet de volledig elektrische crossover van Mazda: de MX-30. Kortom, Mazda heeft voor iedereen een SUV in huis.

Wijzigingen CX-5

Op de CX-5 zijn de Japanners nog lang niet uitgekeken. Het is één van de kernmodellen in Mazda’s wereldwijde aanbod en zal een sleutelrol blijven spelen in het crossover SUV-gamma van het merk. Mazda heeft hem voor het modeljaar 2022 een subtiele opfrisbeurt gegeven.

Je herkent het vernieuwde model aan zijn nieuwe koplampen. De dagrijverlichting is uitgevoerd in L-motief en geïntegreerd in de koplamp. Slimme Matrix LED-koplampen zijn voortaan ook leverbaar. De achterlichten en de grille zijn uiteraard ook wat bijgepunt en er is een nieuwe exterieurkleur leverbaar: Zircon Sand.










Drie nieuwe varianten

Rigoureuze wijzigingen aan het uiterlijk zijn dus uitgebleven. Logisch, met een model dat zo goed scoort ga je niet experimenteren. Al zijn er wel drie nieuwe opvallende varianten, waaronder de Newground. Deze extra stoere CX-5 is voor en achter voorzien van een zilverkleurige skidplate, limoenkleurige accenten op de grille en zilverkleurige sierdelen op de portieren. De groengele accenten komen ook terug in het interieur. De twee andere nieuwe varianten zijn de Sportive en de Signature. Ook deze uitvoeringen zijn vanbinnen én -buiten extra opvallend aangekleed. In het interieur van de Signature zitten zelfs panelen van echt Japans Sen-hout.










Tech en gadgets

In het interieur zit sinds 2021 een 10,25-inch display, dat we al kennen uit de Mazda 3 en CX-30. Het is een helder en scherp scherm, dat je via een draaiknop kunt bedienen. Oftewel; het is geen touchscreen. Dat is in het begin even wennen – want tegenwoordig bedien je alle schermen in je leven met je vingers – maar de interface is erg simpel. Hierdoor kun je snel de juiste zaken vinden. Uiteraard is het systeem geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto, al laten die zich iets minder goed bedienen met een draaiknop. Nieuw in het interieur is een draadloze oplader in het middenconsole voor telefoons.










Comfortabel

De CX-5 is comfortabeler dan ooit. Het binnenwerk van de stoelen is aangepast en dat merk je: het meubilair zit voortreffelijk. Er is meer geld uitgegeven aan geluidsisolatie, waardoor je ook op de snelweg met elkaar kunt fluisteren. Belangrijker: je komt lekker uitgerust op je bestemming aan.

Mazda is ook bezig geweest met de wielophanging. We merken dat goed tijdens onze testrit in de bergen rondom Barcelona. De balans tussen sportiviteit en comfort is uitstekend. Je kunt zelfs een leuk potje sturen, zonder dat het oncomfortabel wordt aan boord.

Meer bagageruimte

De CX-5 is niet de allergrootste SUV in zijn segment, toch is het een praktische auto. Mazda heeft nu zelfs 73 liter extra bagageruimte gevonden in het vernieuwde model. Dat is best knap, aangezien de grote lijnen van de auto hetzelfde zijn gebleven. De bagageruimte heeft een nieuwe inrichting gekregen, waardoor het laadvolume is toegenomen tot 550 liter.

Een nieuwe in hoogte verstelbare, omkeerbare vloerplaat zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van een hoge tildrempel. In de Newground-variant heeft de laadvloer aan één zijde tapijt en aan de andere zijde een beschermende vuil- en waterbestendige kunststof. Ideaal als je af en toe modderige laarzen of een mountainbike achterin wilt gooien.










Rijhulpsystemen

Een aantal nieuwe actieve rijhulpsystemen maken het leven in de CX-5 weer een stukje veiliger. Zaken zoals adaptieve cruise control, een botspreventiesysteem en een rijstrookassistent waren al aanwezig en daar komt nu Traffic Jam Assist bij. Dit systeem kan in de file helpen bij het sturen, accelereren en afremmen.

Motoren

Het motorenaanbod blijft ongewijzigd met de Skyactiv-G 165 en Skyactiv-G 194 benzinemotoren. De Skyactiv-G 165 blijft de instapmotor: een 165 pk sterke 2.0-liter viercilinder. Daarboven staat de Skyactiv-G 194, die 194 pk uit een 2.5-liter vierpitter weet te persen. We hebben tijdens de eerste kennismaking in Catalonië niet alle motorvarianten aan den lijve gevoeld, maar de afgelegde kilometers met de Skyactiv-G 165 geven veel vertrouwen dat er onder alle omstandigheden voldoende vermogen beschikbaar is. Dieselen kan ook nog bij Mazda, met de Skyactiv-D 184.

Ideale caravantrekker

Aan trekkracht geen gebrek. Een CX-5 met dieselmotor in combinatie met vierwielaandrijving mag tot 2.100 kilogram trekken. Maar de Japanse SUV is eigenlijk ongeacht de motoruitvoering die je kiest uitermate geschikt als caravantrekker. De instapper, de Skyactiv-G 165 benzinemotor met handbak, mag al 1.800 kilogram geremd trekken.

Prijzen Mazda CX-5

De Mazda CX-5 is te bestellen vanaf 36.490 euro voor de standaarduitvoering met Skyactiv-G 165 pk benzinemotor met handgeschakelde zesversnellingsbak. De Newground is beschikbaar vanaf 39.990 euro. Voor de dieseluitvoering betaal je minimaal 55.990 euro.

Wil je alle details zien en weten hoe hij rijdt? Bekijk dan de rijtestvideo: