Review – Mazda 6e (2025), is het een échte Mazda?
Content Mazda 6e review
- Welke Chinese auto vormt de basis?
- Hoe groot is de Mazda 6e?
- Wat biedt het interieur?
- Welke aandrijflijnen zijn er?
- Hoe snel kan de Mazda 6e laden?
- Hoe rijdt de Mazda 6e?
- Hoe duur is de auto?
- Conclusie
Deze auto vormt de basis
Je mag deze Mazda 6e absoluut niet zien als badge-engineering, hoewel de auto nog wel sterk lijkt op de Changan Deepal SL03, de auto die de basis vormt van deze 6e. Mazda heeft overduidelijk geprobeerd om er een échte Mazda van te maken — met eigen design, eigen afstemming van onderstel en besturing en een interieur dat een heel andere weg inslaat dan eerdere modellen van het merk. Hoe dat uitpakt? We nemen de Mazda 6e in deze Mazda 6e review uitgebreid onder de loep. Kleine kanttekening: we reden in preproductiemodellen, want de daadwerkelijke levering van het model komt in augustus/september op gang.

Afmetingen Mazda 6e
Aan de buitenkant is het Mazda-gehalte groot. De Mazda 6e is een forse hatchback met een lengte van 4.921 mm en een wielbasis van bijna 2,90 meter. Daarmee staat hij in het D-segment. Het silhouet is laag, gestrekt en sportief, met vloeiende lijnen die doen denken aan een coupé, terwijl het in werkelijkheid een vijfdeurs hatchback is. Dankzij de verzonken deurgrepen, scherpe LED-verlichting en de ‘gloeiende’ lichtsignatuur in de grille oogt de auto futuristisch zonder al te veel poespas.
De kenmerkende achterlichten, met dubbele lichtcilinders links en rechts, verwijzen subtiel naar het Mazda-designerfgoed. Een uitschuifbare achterspoiler — elektrisch bedienbaar en automatisch actief boven 90 km/u — onderstreept de sportieve aspiraties. De laadopening van de achterklep is breed (964 mm) en relatief hoog (619 mm) en daarachter zit een 466 liter grote bagageruimte, uit te breiden tot 1.074 liter. Ook is er een frunk (voorste bagageruimte) van 72 liter.
De Mazda 6e staat standaard op 19-inch lichtmetalen velgen in een aerodynamisch vijfspaaksdesign. Wie op zoek is naar een kleur met karakter, kan kiezen uit tinten als Melting Copper, Polymetal Grey of Soul Red Crystal. Dat is dan weer echt typisch Mazda.

Interieur Mazda 6e: zen en displays
De grootste breuk met andere Mazda’s zit vanbinnen. Mazda staat bekend om zijn relatief klassieke HMI-layout: veel fysieke knoppen, een draaiknop op de middenconsole en een scherm dat niet aanvoelt als een tablet. De Mazda 6e gooit dat overboord. Hier draait alles om rust, ruimte en digitaal gemak.
Het dashboard is strak en horizontaal georiënteerd. Bovenop prijkt een groot 14,6-inch touchscreen, dat werkt zoals je smartphone: met widgets, snelkoppelingen en aanpasbare menu’s. Hier wel een kanttekening. Het systeem heeft een flinke leercurve. Je moet door veel menu’s heen om gewenste functies te vinden, in het bijzonder de vele rijhulpsystemen. Dat is niet des Mazda. Fysieke knoppen zijn op één hand te tellen.
Uniek is de spraakherkenning die werkt vanaf alle zitplaatsen, dankzij vier microfoons. Met het commando ‘Hey Mazda’ kun je functies bedienen zoals airco, ramen en sfeerverlichting. Ook gebarenbediening is aanwezig, hoewel de praktische meerwaarde daarvan beperkt lijkt.
De stoelen — mono-vormig met geïntegreerde hoofdsteunen — zijn standaard bekleed met kunstleder (zwart of beige), maar in de Takumi Plus-uitvoering krijg je Nappa-leder en suède in een warme bruintint. De afwerking is van hoog niveau en het geheel oogt modern. Er zit ontzettend veel op en aan deze Mazda. En vooral dat is de laatste tijd enorm belangrijk in een auto. Veel value for money. Dat zit bij deze Japanse Chinees wel goed.

Ruimte en gebruiksgemak Mazda 6e
Met een breedte van 1.890 mm (2.156 mm inclusief spiegels) en een wielbasis van 2.895 mm is de Mazda 6e een ruime auto. Voorin meet de beenruimte 1.074 mm, achterin 921 mm — prima voor volwassenen met een lengte van 1,85 meter. Ook hoofdruimte en schouderbreedte zijn royaal. Als je een Mazda 6 gewend bent, dan is dit een prima evolutie.
Achterin is er een touchscreen waarmee je de temperatuur, zonwering en zelfs de stand van de voorstoel kunt aanpassen. Zo’n functie zie je doorgaans pas in het premiumsegment. De achterbank is in delen neerklapbaar en onder de laadvloer zit extra opbergruimte.
Aandrijflijnen Mazda 6e
Er zijn twee versies van de Mazda 6e, die beide gebruikmaken van achterwielaandrijving. De verschillen zitten in de batterijcapaciteit en de laadsnelheid:
Mazda 6e (68,8 kWh):
- Vermogen: 190 kW (258 pk)
- Actieradius: 479 km WLTP
- 0-100 km/u: 7,6 sec
- Max. laadsnelheid DC: 165 kW (10-80% in 24 min)
- Trekgewicht: 1.500 kg
Mazda 6e Long Range (80 kWh):
- Vermogen: 180 kW (245 pk)
- Actieradius: 552 km WLTP
- 0-100 km/u: 7,8 sec
- Max. laadsnelheid DC: 90 kW (10-80% in 47 min)
- Trekgewicht: 1.500 kg
De standaardversie is dus sneller met opladen, terwijl de Long Range meer kilometers biedt. Beide versies gebruiken een elektromotor met 320 Nm koppel en een 1-traps automaat.
Laden is snel genoeg, maar niet uitzonderlijk
Met 165 kW snelladen behoort de Mazda 6e tot de gemiddelde laders. Hij haalt niet de 200+ kW die sommige concurrenten bieden. Een DC-sessie van 15 minuten levert circa 235 km rijbereik op. Opladen aan een wallbox kan met 11 kW (AC, 3-fase), waarmee de batterij in 7 tot 8,5 uur volledig vol zit. Welke batterijversie het beste bij jouw situatie past? Dat zal je zelf moeten bepalen. Wie veel thuis laadt, kan beter kiezen voor de Long Range. Ben je veel onderweg en maak je dus gebruik van snelladers? Dan is de kleinere batterij de beste optie. Daarentegen is het actieradiusverschil tussen de twee batterijversies slechts 70 kilometer (WLTP).
Via de Mazda Charging App kun je laadstations zoeken en betalen in je eigen taal en valuta. Handig is dat je via de Mazda6e-app het opladen kunt plannen en het interieur kunt voorverwarmen.

Rijden: strak, niet speels
Mazda benadrukt zijn rijfilosofie ‘Jinba Ittai’, waarin de auto en bestuurder als één moeten aanvoelen. In de 6e vertaalt zich dat naar een stabiele achterwielaangedreven auto met multilink-ophanging achter en een uitgebalanceerde gewichtsverdeling van 47:53. De besturing is precies, de vering stevig maar niet oncomfortabel. Qua rijden voelt deze Mazda echt aan als een Mazda, van begin tot eind. Het is knap hoe Mazda een eigen draai heeft gegeven aan de auto waardoor hij lekker Japans aanvoelt. Wel is het stuurwiel wat ons betreft iets te klein, maar deze ligt verder wel lekker in de hand. De auto is heel comfortabel, biedt voldoende kracht en een mooie balans in het onderstel. Van bochten is deze auto niet vies. Dus ja, dat is wel typisch Mazda.
Er zijn drie rijmodi:
- Normal: gebalanceerd, rustig
- Sport: directe acceleratie, strakkere besturing
- Individual: volledig zelf in te stellen, o.a. regeneratiekracht en stuurgevoel
In de Sport-modus klapt de achterspoiler automatisch uit. De Mazda 6e voelt niet speels aan, zoals een MX-5 of Mazda 3, maar biedt vertrouwen en comfort — zeker op hogere snelheid.
Veiligheid en assistentie
De Mazda 6e zit vol met assistentiesystemen. Denk aan adaptieve control, rijstrookhulp, remassistentie (voor én achter), dodehoekdetectie, achteruitrijwaarschuwing en zelfs een kinderdetectiesysteem dat met een camera in de cabine werkt. Ook zijn er negen airbags aan boord, inclusief een airbag tussen de voorstoelen. Mazda mikt op vijf sterren bij Euro NCAP, al is de score bij publicatie nog niet bekend. Wat rijhulpsystemen voelt deze Mazda wel erg Chinees aan. Dat betekent dat de veiligheidssystemen vaak meer dan nodig van zich laten horen. Wellicht kan Mazda dat met een software-update nog terugschroeven, want nu is de bemoeienis te veel van het goede. In China vinden ze dat prima, in Europa niet. Vooral de bestuurdersmonitor is te fanatiek. Vervelend is ook dat de rijhulpsystemen over meerdere menu’s zijn verstopt in het infotainmentsysteem. Een knop of functie op het touchscreen om gewenste rijhulpsystemen snel uit te schakelen is erg wenselijk.

Prijzen Mazda 6e: concurrerend voor z’n klasse
De Mazda 6e start als Takumi bij 44.990 euro. De Takumi Plus met meer luxe (Nappa-leder, houtafwerking, zonnescherm) kost 46.940 euro. Voor de Long Range-versies betaal je 1.600 euro extra per uitvoering. Daarmee kom je uit op 46.590 euro voor de Mazda 6e Takumi Long Range en 48.540 euro voor de Mazda 6e Takumi Plus Long Range. Metallic lak is meestal een meerprijs (tot 1.400 euro voor Soul Red Crystal). Standaard is de auto rijk uitgerust met zaken als stoelverwarming, draadloos Apple CarPlay/Android Auto, head-up display en een 14-speakers audiosysteem van Sony.
Concurrenten van deze elektrische Mazda zijn de Kia EV6, Hyundai IONIQ 5, Tesla Model 3, BYD Seal, BMW i4 en Volkswagen ID.7.
Conclusie Mazda 6e review: Mazda met een internationale signatuur
De Mazda 6e is niet de spirituele opvolger van de Mazda 6 die liefhebbers misschien verwachten. Het is geen sedan met klassieke lijnen, maar een moderne EV die Japanse rust combineert met een Chinese basis. Hoewel het platform van Changan komt, heeft Mazda goed zijn best gedaan om het geheel aan te laten voelen als een Mazda.
De besturing is strak, het onderstel zorgvuldig afgestemd en de uitrusting compleet. Toch wijkt de bediening binnenin flink af van andere Mazda-modellen — dat zal wennen zijn voor trouwe rijders. Wie zoekt naar een ruime elektrische middenklasser met eigen gezicht en Mazda-gevoel, krijgt met de 6e een interessant alternatief.
Mazda’s eerste elektrische hatchback in het D-segment is dus geen traditioneel Japans recept, maar eerder een Aziatische fusion. Mits je daar geen bezwaar tegen hebt, valt er veel te waarderen. Aan de andere kant: wat is er mis met een Chinese basis? De meeste iPhones komen ook uit China. Is het daarmee een minder product? Dat Mazda – een relatief kleine autofabrikant – ervoor kiest om in het geval van de 6e samen te werken met Changan om de ontwikkelingskosten te drukken is niet raar. Het is de normaalste zaak van de wereld. Mazda dompelt Chinese componenten onder in een hele fijne Japanse dressing waardoor je als bestuurder wel het gevoel van een Japanse auto ervaart. En dat was precies de bedoeling.
Technische gegevens Mazda 6e
Specs | Mazda 6e | Mazda 6e Long Range |
Vermogen | 190 kW (258 pk) | 180 kW (245 pk) |
Koppel | 320 Nm | 320 Nm |
0-100 km/u | 7,6 s | 7,8 s |
Topsnelheid | 175 km/u | 175 km/u |
Actieradius (WLTP) | 479 km | 552 km |
Accu | 68,8 kWh (LFP) | 80 kWh (NCM) |
Snelladen (10-80%) | 24 min (165 kW) | 47 min (90 kW) |
AC-laden (11 kW) | 7,3 uur | 8,4 uur |
Bagageruimte | 466-1.074 l + 72 l frunk | idem |
Ledig gewicht | 1.962 kg | 1.962 kg |
Trekgewicht | 1.500 kg | 1.500 kg |
Velgen | 19 inch | 19 inch |
Aandrijving | Achter | Achter |



















































































